Η επόμενη μέρα στα media και τα σκάνδαλα του ΤΣΠΕΑΘ

@ΤΗΝ δεκαετία του '80 μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ταινία του Hollywood είχε τον τίτλο «Τhe day after tomorrow» με θέμα την επόμενη μέρα μιας καταστροφής.
Για πολλά ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, η επόμενη μέρα φτάνει πριν να έχει ακόμα φτάσει η αντίστοιχη επόμενη μέρα για το σύνολο της οικονομίας. Πολιτικά ισχυρά Μέσα, όπως το Alter, οδηγούνται υπό το βάρος των χρεών στον δρόμο της πτώχευσης, ενώ στον χώρο των περιοδικών και των εφημερίδων, οι εκτιμήσεις θεωρούν ως θέμα χρόνου την κατάρρευση και άλλων αντίστοιχα ισχυρών Μέσων, αφού ούτε οι τράπεζες, ούτε το κράτος μπορούν πλέον να παρέμβουν, μια που αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα ρευστότητας και χρεών (οι τράπεζες πρωτίστως εξαιτίας του κράτους και των ομολόγων του, που από ασφαλής επένδυση και βάση του χαρτοφυλακίου τους εξελίχθηκαν σε junk bonds).
Η νέα αυτή πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί, δεν θα είναι όμως στατική. «Η φύση απεχθάνεται το κενό» έλεγε ο Αριστοτέλης και αν αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό σε επίπεδο φυσικών νόμων, είναι σίγουρα σωστό σε ό,τι αφορά τους νόμους της αγοράς. Πριν μερικά χρόνια ένας επιχειρηματίας -μιλώντας με κυνικό ρεαλισμό για την οικονομική κρίση- είπε ότι η καλύτερη είδηση σε αυτήν την περίοδο είναι ότι δεν έκλεισες εσύ αλλά ο ανταγωνιστής σου. Ότι θα επωφεληθούν, δηλαδή, όσοι επιβιώσουν. Αυτό σε σημαντικό βαθμό θα συμβεί και στα Μέσα Ενημέρωσης. Όχι όμως αυτόματα και γραμμικά. Γιατί στο παιχνίδι έχει μπει και ένα νέο Μέσο, το Διαδίκτυο, το οποίο καθιστά τις εξελίξεις πολύ περισσότερο σύνθετες και απρόβλεπτες, ιδίως για τον Τύπο.
@Το κλειδί, στην προκειμένη περίπτωση, βρίσκεται στη σημασία που έχει ειδικά στον Τύπο η δύναμη της συνήθειας και στην αξία που έχει η ταυτότητα μιας εφημερίδας στην προσωπική ζωή του αναγνώστη. Η εφημερίδα, ειδικά, είναι ένας τρόπος να βλέπεις τον κόσμο. Αν έχεις δεθεί με μια εφημερίδα και ξαφνικά η εφημερίδα αυτή δεν υπάρχει πια και αρχίσεις να λαμβάνεις την πληροφόρησή σου από το Διαδίκτυο, δεν πρόκειται εύκολα να γυρίσεις και να αγοράσεις μια άλλη ή μια νέα εφημερίδα, που θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό. Το πιθανότερο είναι να δημιουργήσεις μια νέα καταναλωτική συνήθεια στο Διαδίκτυο, για την οποία όμως θα είσαι διατεθειμένος να δώσεις πολύ λιγότερα (ή και καθόλου) χρήματα, ιδίως σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Ενώ και ο χρόνος που θα διαθέσεις για την ενημέρωση που έπαιρνες παλαιότερα από ένα μόνο Μέσο, θα είναι λιγότερος για κάθε
Μέσο ξεχωριστά, μια που το Διαδίκτυο σου προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες. Αντί για μια εφημερίδα μπορείς να διαλέξεις να έχεις ενημέρωση από τριάντα διαφορετικές ιστοσελίδες.
@Του Παναγιώτη Στάθη
Τρίτη προθεσμία για τις 23 Μαΐου πήρε ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθήνας -Θεσσαλονίκης), Δημ. Καπράνος, που είχε κληθεί σε απολογία για το σκέλος του μεγάλου σκανδάλου των ομολόγων που αφορά την αγορά από το Ταμείο των δημοσιογράφων, τον Ιούλιο του 2006, του δομημένου ομολόγου των 130 εκατομμυρίων ευρώ.
Η νέα προθεσμία δόθηκε από τον εφέτη ανακριτή Γ. Λέκκα μετά την αποστολή στο ανακριτικό γραφείο νέων στοιχείων σε κούτες από τις Ελβετικές Αρχές τα οποία πρέπει να μεταφραστούν στην ειδική υπηρεσία του ΥΠΕΞ και να δοθούν στον κατηγορούμενο ώστε να ετοιμάσει την υπεράσπισή του. Ο κ. Καπράνος αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα «απιστία», «απάτη», «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και «δωροδοκία».
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές τα στοιχεία αυτά αφορούν την κίνηση εμβασμάτων 1.887.000 ευρώ στις τράπεζες HSBC Λονδίνου, Midland Πειραιά και Vontobel Γενεύης, των οποίων ο Δημ. Καπράνος φέρεται ως αποδέκτης και μάλιστα -κατά σύμπτωση- λίγες ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ και αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σοβαρά.
Πάντως από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής ρόλο στην υπόθεση φέρεται να έχει παίξει και ο Ν. Δεσποτόπουλος (επίσης εκ των υπόπτων για δωροδοκία), πρώην πρόεδρός του «Μεταξάς» και στενός φίλος του Δ. Καπράνου. Κι αυτό γιατί δέκα ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ εμφανίζεται να είναι ο αποδέκτης ποσού 3,1 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του στην Dresdner Γενεύης. Το ποσό εμβάσθηκε στον Ν. Δεσποτόπουλο από λογαριασμό στην ίδια τράπεζα -της CROZANA Investments Ltd, που ανήκει στον Δ. Παστελάκο, εκ των συνιδιοκτητών της ΤΡΩΥΛΟΣ, δηλαδή της εταιρείας που πούλησε το ομόλογο στο ΤΣΠΕΑΘ.
@Συνέλευση για το επαγγελματικό τους μέλλον πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Alter, οι οποίοι πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν διασωματειακή επιτροπή (τεχνικοί και δημοσιογράφοι) και να απευθυνθούν στους υπουργούς, με πρώτο τον αναπληρωτή υπουργό πολιτισμού με αρμοδιότητα τα ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης.Εν τω μεταξύ, σε επικοινωνία που είχε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του σταθμού με τον μέτοχο, κ. Γιαννίκο, ο δεύτερος υποστήριξε ότι το Alter δεν θα χρεοκοπήσει, ενώ υποσχέθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα προσπαθήσει να καταβάλλει δύο μισθούς.Πάντως, για καλό και για κακό ο όροφος «μείον ένα», που είναι η ροή, είναι κλειδωμένος, από τον φόβο μην γίνει κατάληψη του κτιρίου.
@H δυνατή και σε μεγάλη διάρκεια νεροποντή στα βόρεια της χώρας (στις 04/05), μας έδωσε την ευκαιρία να ελένξουμε ποιοι δημοφιλείς δορυφόροι στη ζώνη Clarke (με ισχυρό beam για την χώρα μας), ανταποκρίνονται και συνεχίζουν απρόσκοπτα να προσφέρουν δυνατό σήμα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες… Έτσι τις καλύτερες εντυπώσεις μας άφησαν οι δορυφόροι νέας γενιάς (στην Ευρωπαϊκή δέσμη), οι οποίοι μέσα από την αντίστοιχη διαδικασία γρήγορου zapping, ανταποκρίθηκαν καλύτερα τόσο στις παράκεντρες λήψεις μας (με διαφορά τεσσάρων έως έξι μοιρών από το κεντρικό δορυφόρο), όσο και σε κεντρική λήψη σε πιάτο διαμέτρου offset από 1.20cm (έως 1.05cm)…Έτσι ξεχωρίσαμε ως κορυφαίους τους δορυφόρους «Astra 3B - 23.5°E» και «Astra 1M - 19.2°E», ενώ ακολουθούν οι δορυφόροι «Astra 1KR/1L- 19.2°E», «Hot Bird 8/9 - 13.0°E» και «Thor 6/5 - 0.8°W»… Τέλος σε συνθήκες κεντρικής λήψης δορυφόρου (με διάμετρο offset πιάτου από 80cm και άνω…), ξεχωρίζουν οι δορυφόροι «Hellas Sat 2 - 39.0°E», «Türksat 2A/3Α - 42.0°E», «Eurobird 9A - 9.0°E», αλλά και άλλοι δορυφόροι που διαθέτουν ισχυρό beam για την χώρα μας (στην Ευρωπαϊκή δέσμη)…

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…