Euronews για βολεμένους και σκληρή γραμμή ΕΣΗΕΑ στο Κεδίκογλου

@Παρεμβάσεις στους μεσάζοντες στη διαφήμιση, διατήρηση του καθεστώτος των ισολογισμών και του ανταποδοτικού τέλους ως έχει, διανομή της κρατικής διαφήμισης με ίσους όρους και επέκταση του αγγελιοσήμου στο Internet είναι οι δεσμεύσεις του κυβερνητικού κλιμακίου για τα ΜΜΕ, όπως τις αποτύπωσε η ΕΣΗΕΑ σε εσωτερικό της σημείωμα μετά τη συνάντηση της 30ής Ιουλίου. Σε αυτή συμμετείχαν από την πλευρά του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ οι Δημήτρης Τρίμης, Νανά Νταουντάκη, Μαρία Αντωνιάδου, Μάκης Διόγος, Χρήστος Κυρίτσης, Σταμάτης Νικολόπουλος και από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου και οι γενικοί γραμματείς Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Γιάννης Παναγιωτόπουλος και Ανδρέας Κατσανιώτης.
Στο ενημερωτικό σημείωμα που συντάχθηκε, η ΕΣΗΕΑ εστιάζει σε 8 σημεία. Σύμφωνα με τα δικά της συμπεράσματα από τη συνάντηση, στο σκέλος των αιτιών της κρίσης στον δημοσιογραφικό κλάδο, εκτός από τη γενική οικονομική κατάσταση, «επιπλέον αίτια» ήταν «η αδιαφάνεια στον τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης και η διαπλοκή, η οποία εκφράστηκε με την ύπαρξη λαθρόβιων εντύπων». 'PARON'..
@Ατομικές συμβάσεις για τις αποδοχές, επιχειρησιακή σύμβαση στα θεσμικά. Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας των ιδιωτικών συμφωνητικών που υπέγραψε η συντριπτική πλειονότητα στον Alpha, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, την περασμένη εβδομάδα έπειτα από διαπραγματεύσεις επί του 9σέλιδου κειμένου της διοίκησης. Η διοίκηση του σταθμού αποδέχθηκε εν μέρει τα εννέα σημεία αλλαγών που αντιπρότειναν οι δημοσιογράφοι και έτσι, χωρίς την παρουσία της ΕΣΗΕΑ, υπέγραψαν τα ιδιωτικά συμφωνητικά. Οι μειώσεις αποδοχών σε ποσά άνω των 1.400 ευρώ μεικτά κυμαίνονται από 7% έως και 22%.
@Παράνομη και η λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών. Το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την 1206/2012, κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικό το καθεστώς των παρατάσεων καθεστώτος λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τους τηλεοπτικούς, παραπέμποντας το θέμα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου. Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Το ΕΣΡ επέβαλε το 2009 τη διοικητική κύρωση της διακοπής λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού HIT FM 92,9 του Νομού Ροδόπης, με το αιτιολογικό πως αναμετέδιδε το πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού Sfera και από δεύτερη συχνότητα. Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ κρίνει πως οι παρατάσεις στη λειτουργία των σταθμών είναι αντίθετες με το συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και ειδικά στην υποχρέωση του να εφαρμόζονται οι νόμοι. Παράλληλα, το καθεστώς αυτό παραβιάζει την αρχή της ισότητας, διότι δεν επιτρέπει σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ραδιοφωνική άδεια να το πράξουν, από τη στιγμή που αυτές δεν χορηγούνται. Είναι, με άλλα λόγια, και η ραδιοφωνική αγορά ένα «κλειστό επάγγελμα», με το οποίο όμως αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να ασχοληθεί η «τρόικα».
πιστολή απάντησης στην «Καθημερινή», σε άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη με τίτλο «Διακηρύξεις εξάρτησης», από τον πρόεδρο της Ένωσης Iδιοκτητών Eπαρχιακού Tύπου (EIET) Φάνη Zουρόπουλο. «H διαπλοκή, που υπαινίσσεται, με τους τοπικούς άρχοντες είναι ένας μύθος, γιατί αφενός δεν υπάρχουν τέτοιοι με “πακτωλό χρημάτων” για να δωροδοκήσουν (ή, αν αυτό γίνεται, είναι απειροελάχιστο με ό,τι συμβαίνει στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο αθηναϊκό Tύπο - ας μην ξύσουμε πληγές τώρα...)», υποστηρίζει ο Φ. Ζουρόπουλος. «Mε λίγα λόγια, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν λαθρόβια έντυπα που συντηρούνται από τις ελάχιστες διακηρύξεις (που πρέπει άλλωστε να μοιραστούν σε δύο ημερήσιες και μία εβδομαδιαία), απλούστατα γιατί δεν φτάνουν ούτε να καλύψουν μία έκδοση από τις 50 τον χρόνο που υποχρεούνται να κάνουν οι εβδομαδιαίες!», σημειώνει. «Η δημοσιογραφία δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση στην περιφέρεια, αγαπητέ Πάσχο, γιατί όλοι είμαστε γνωστοί και θέλει θάρρος, αγώνα και γερό στομάχι για να επιβιώσεις»¨, είναι το μήνυμά του προς τον Πάσχο Μανδραβέλη. 'ΠΑΡΟΝ Κυριακής'
@• Έτοιμος για τη νέα δύσκολη χρονιά ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος ετοιμάζει το άλμα για την πρώτη κανονική web tv στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα κινείται για να ενισχύσει περαιτέρω το realgroup, έχοντας ήδη θετικά μηνύματα από την πορεία του Real FM σε έσοδα και ποσοστά ακροαματικότητας.
• Προς πώληση οδεύει η «Espresso». Είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στον έλεγχο του εκδότη ο οποίος και την εξέδιδε επί μακρόν στο παρελθόν, πριν η εφημερίδα αλλάξει χέρια και από τον όμιλο Βαρδινογιάννη περάσει στον Λ. Λαυρεντιάδη. Θυμίζουμε ήδη τις δύο απομακρύνσεις των διαφωνούντων, του διευθυντή Μιχάλη Τιγκίρη και της Αρετής Σιδηροκαστρίτου.
• Έπειτα από απουσία δύο μηνών, ξανά στα περίπτερα το περιοδικό «National Geographic», ξεπερνώντας τα προβλήματα της προμήθειας χαρτιού και μελανιών.
• Νέο ΔΣ στην Digea. Πρόεδρος εξελέγη ο Νίκος Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος και μέλη οι Άννα Σούρπη, Στάθης Γκότσης, Γιώργος Ζώης, Ηλίας Τσίγκας και Χρήστος Παναγόπουλος.
• Και στο Euronews Greece και στην ΕΡΤ άνευ αποδοχών! Μαθαίνουμε πως το νέο κανάλι θα στελεχωθεί με προσωπικό από την ΕΡΤ, το οποίο δεν θα διακόψει τη σχέση εργασίας με την κρατική ραδιοτηλεόραση, λαμβάνοντας άδεια άνευ αποδοχών. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι γνωστό στη διοίκηση της ΕΡΤ ή του Euronews, όμως με τέτοια ανεργία στον κλάδο είναι απαράδεκτο να υπάρχει τέτοιο ευνοϊκό καθεστώς. Οι αιτήσεις για τις 43 θέσεις εργασίας δημοσιογράφων, τεχνικών και άλλων σε Ελλάδα και Κύπρο φαίνεται να ξεπέρασαν τις 1.000, χωρίς να υπάρξουν απαντήσεις από την πλευρά του ευρωπαϊκού καναλιού. Τη διεύθυνση ενημέρωσης, μετά την παραίτησή του από τη γενική διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ, αναλαμβάνει ο Βασίλης Μπίτσ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…