ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΕΣΥ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

@Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία θεαματικότητας της Nielsen. Σε αντίθεση με τα προπαγανδιστικά επιχειρήματα περί χαμηλής απήχησης της ΕΡΤ στο κοινό, η πραγματικότητα των αριθμών είναι πολύ διαφορετική. Πριν η κυβέρνηση βάλει το λουκέτο στις 11 Ιουνίου 2013, η κρατική ραδιοτηλεόραση αθροιστικά (ΝΕΤ, ΕΤ3, ΕΤ1) είχε θεαματικότητα 13%, παρότι είχε χάσει μερίδιο από τις παρεμβάσεις που γίνονταν από τον Αύγουστο του 2012. Θυμίζουμε πως την περίοδο 2011-2012 η ΕΡΤ ήταν, και πάλι αθροιστικά, το τρίτο «κανάλι», με υψηλότατο μερίδιο 14,5%. Στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη Nielsen, τη μοναδική εταιρεία μετρήσεων, απουσιάζουν για πρώτη φορά τα δεδομένα για τα «λοιπά κανάλια». Με τις προσθαφαιρέσεις όμως προκύπτει πως, συμπεριλαμβανομένου του Μακεδονία TV, το άθροισμα είναι στο 17%, κάτι που αποκαλύπτει πως οι θεατές γυρνούν την πλάτη στα μεγάλα δίκτυα λόγω της φιλομνημονιακής τους στάσης. Πρώτο παρέμεινε το Mega, με σημαντική μείωση στο 20,3%, και δεύτερος ο ΑΝΤ1 με 17,1%. Με άνοδο ο Alpha στο 13% και χωρίς αλλαγές το Star, στο 10,5%. Φανερά κερδισμένος ο ΣΚΑΪ, που εκτινάχθηκε στο 9,1% έναντι 4,9% την περίοδο 2010-2011.
@Από τους δημότες επιδοτείται η λειτουργία του Αθήνα 9,84 FM. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ισχυρίζεται πως ο σταθμός δεν έχει ζημίες και συνεπώς δεν συντρέχουν οι μνημονιακές διατάξεις για την επιβολή λουκέτου στις δημοτικές εταιρείες με τρεις ζημιογόνες χρήσεις. Τυπικά ο δήμαρχος έχει δίκιο, καθώς ο Αθήνα 9,84 είναι κερδοφόρος και στην τελευταία οικονομική χρήση (2010) που έχουν υπόψη τους οι «Τυπολογίες» παρουσίαζε κέρδη προ φόρων ύψους 46.332,79 ευρώ, κουβαλάει όμως ζημίες από τη χρήση του 2009, που ανέρχονται σε 4.205.033 ευρώ και καλύπτονται από την επιδότηση του Δήμου Αθηναίων, η οποία πλέον έχει περιοριστεί σε 4 εκατ. ευρώ. Ποσό ιδιαίτερα υψηλό αν μιλάει κανείς για λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά προφανώς προέχουν οι θέσεις εργασίας σε μια τόσο δύσκολη εποχή.
 @Στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» εντάχθηκε το έργο της τεκμηρίωσης και της ψηφιοποίησης των αρχείων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης για το 2013-2014, με προϋπολογισμό έργου 60.000 ευρώ και 10.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Επενδύσεων του 2013. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση στο σημείο όπου δηλώνεται πως η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας που θα δεχθεί «την τεκμηρίωση και την ψηφιοποίηση του αρχείου της ΓΓΜΕ» θα γίνει μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Το σύνολο του προς ψηφιοποίηση υλικού ανέρχεται σε 400.000 έγγραφα (φωτογραφίες, σχέδια, αποκόμματα εφημερίδων κ.λπ.) του ιστορικού αρχείου από το 1970 μέχρι το 1994. Ο συνολικός αριθμός των σελίδων που αναμένεται να ψηφιοποιηθούν φθάνει το ένα εκατομμύριο.
@Ξεπερνώντας κάθε όριο κυνικότητας και εκδικητικότητας η Κυβέρνηση και οι εξουσιοδοτημένοι ανευθυνοϋπεύθυνοι Υφυπουργοί, γενικοί διευθυντές και ειδικοί εκκαθαριστές άφησαν εκατοντάδες εργαζόμενους απλήρωτους τις ημέρες των εορτών, στερώντας τους τις νόμιμες αποζημιώσεις. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για «γενναίες αποζημιώσεις», αλλά και η γραπτή δέσμευση του αρμόδιου Υφυπουργού Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έγιναν κουρέλια μπροστά στην εκδικητική διάθεσή τους, καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) υπενθυμίζει προς την Κυβέρνηση –η οποία διατυμπανίζει με κάθε τρόπο την προσήλωσή της στην απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας-, ότι όχι μόνο αποστερεί εκατοντάδες εργαζόμενους από τα στοιχειώδη για τη διαβίωσή τους αλλά παραβιάζει ευθέως το νόμο και ακόμη περισσότερο τον ποινικό, καθώς η μη καταβολή δεδουλευμένων ή άλλης αμοιβής και η μη καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών.
@Συνεχίζονται οι συζητήσεις και επαφές για την έκδοση ενός νέου κυριακάτικου φύλλου υπό την ευθύνη του Κώστα Βαξεβάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο αλλά η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Στο εγχείρημα του επιχειρηματία που θέλει να στηρίξει οικονομικά την έκδοση της νέας εφημερίδας, δεν αποκλείεται να προστεθεί και ένας τηλεοπτικός σταθμός, γεγονός που κάνει τη διαπραγμάτευση περισσότερο πολύπλοκη.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…