Ο Ψηφιακός Tηλεοπτικός Πόλεμος με φόντο την περιφέρεια

@Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί η προσφυγή των περιφερειακών καναλιών μέσω της Ένωσης τους, της ΕΠΕΚ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού με την οποία προσβάλλουν τον διαγωνισμό παραχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων. Η ανακοίνωση της ΕΠΕΚ μετά την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης των περιφερειακών καναλιών στην Αθήνα στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 35 κανάλια από όλη τη χώρα πως ζητείται αναστολή του διαγωνισμού, προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων περιφερειακών καναλιών που έχουν ήδη συμφωνήσει με τη Digea για ενοικίαση των συχνοτήτων τις οποίες θα κερδίσει στο διαγωνισμό. Η Ένωση ενημερωτικών περιφερειακών σταθμών η οποία συστάθηκε περίπου ένα χρόνο πριν, με ανακοίνωση της δηλώνει πως δεν εκφράζει τα μέλη της η προσφυγή ενάντια στο διαγωνισμό. Τα κανάλια μέλη της θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο πόλεμος μεταξύ των δυο ενώσεων έχει μεγάλο παρασκήνιο καθώς κρίνεται η τύχη της δημοπρασίας ψηφιακών συχνοτήτων. Τα μέλη της ΕΠΕΚ, ανάμεσα τους ορισμένα από τα μεγαλύτερα κάναλια της περιφέρειας, όπως το TRT, το Θεσσαλία ΤV, το ΑRΤΕ, η Νέα Τηλεόραση Κρήτης, το Ήπειρος TV, το Star Κέρκυρας αλλά και οι σταθμοί της Θεσσαλονίκης, θεωρούν πως διαγωνισμός ψηφιακών συχνοτήτων είναι φωτογραφικός και οδηγεί σε μονοπωλιακές καταστάσεις. Έχουν εντοπίσει τις φωτογραφικές διατάξεις της δημοπρασίας με τις οποίες πριμοδοτείται ο μονοπωλιακός πάροχος δικτύου για να πάρει και τις περιφερειακές συχνότητες, ζητούνται περισσότερα χρήματα (το 50%) του τιμήματος από τους παρόχους δικτύου περιφερειακών καναλιών έναντι του 30% που ζητείται από τον πάροχο δικτύου πανελλαδικής εμβέλειας! Επιπλέον η ΕΕΤΤ έχει προβλέψει μεγάλη συμπίεση του ψηφιακού σήματος για να χωρέσουν ως 8 κανάλια σε μια περιφερειακή συχνότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μεγάλοι περιφερειακοί σταθμοί που εκπέμπουν ήδη ψηφιακό σήμα θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι αφού το σήμα τους θα βγαίνει με κουκίδες και πίξελ. Η ΕΠΕΚ και οι σταθμοί που έχουν συμφωνήσει για την κατάθεση προσφυγής επιμένουν πως η ΕΕΤΤ δημιουργεί συνθήκες, ώστε να παύσει η λειτουργία των Περιφερειακών Σταθμών στην Ελλάδα.
@Στον αντίποδα της ΕΠΕΚ, η νεοσύστατη ένωση ενημερωτικών περιφερειακών καναλιών φέρεται ήδη να έχει συμφωνήσει με τη Digea έναντι μικρού τιμήματος. Ο πρόεδρος της Νίκος Μπελογιάννης του Best Channel στη Μεσσηνία έχει εκδώσει ανακοίνωση. Με το Best συμφωνεί το Star Κεντρικής Ελλάδας, ο Αχελώος TV, το Δίκτυο Σερρών και κάποιοι άλλοι σταθμοί που πρόσκεινται κυρίως στη Ν.Δ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…