ΟΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

@Πέπλο αδιαφάνειας υπέρ των επιχειρήσεων δημιούργησε η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών τους στον Τύπο. Και το σχέδιο να καταργηθεί και η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών στο ΦΕΚ, υπέρ του ΓΕΜΗ, έρχεται να ολοκληρώσει το… έργο. Δυστυχώς, η ΕΙΗΕΑ και η ΕΣΗΕΑ, παρά την αποτυχία του μέτρου, δεν ασκούν καμία πίεση για την αποκατάσταση της διαφάνειας και την επιστροφή της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, με χαμηλό αντίτιμο.Η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από την υποχρέωση δημοσίευσης στο ΓΕΜΗ ή στην ιστοσελίδα τους. Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα; @Προσφυγή κατά του ανταποδοτικού τέλους υπέρ ΝΕΡΙΤ κατέθεσε η ΠΟΣΠΕΡΤ στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που επιβάλλει το τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στην αίτηση ακύρωσης το “ανταποδοτικό τέλος” χαρακτηρίζεται ως “φόρος” ο οποίος δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας από το δημόσιο. Το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΝΕΡΙΤ που δεν λειτουργεί χαρακτηρίζεται επίσης αντισυνταγματικό.
@Συρρικνώνεται το έλλειμμα στα 7 εκ.ευρώ από 22,5 εκ.ευρώ... Συνάδελφοι, Για τη Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, η βιωσιμότητα του Οργανισμού αποτελεί θέμα υψίστης προτεραιότητας. Όπως είχε δεσμευθεί και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση, η στενή παρακολούθηση του προϋπολογισμού και η συγκράτηση των δαπανών, αποτελούν κομβικά σημεία της στρατηγικής που αναπτύσσεται προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ, στην υπ. αριθμ. 8 συνεδρίαση του στις 19/2/2014, εξέτασε όλα τα δεδομένα καθώς και τις προβλέψεις για τα έσοδα και έξοδα για το 2014 και αποφάσισε την έγκριση του Προϋπολογισμού για το 2014, ο οποίος και θα τεθεί προς έγκριση από τα μέλη του Οργανισμού στην επόμενη Γενική Συνέλευση.
@Tην έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της Καθημερινή Α.Ε. για τη δημόσια προσφορά μετοχών από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 8,976 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και για την εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση στην οργανωμένη αγορά αξιών του Χ.Α., ενέκρινε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
@Με το κλείσιμο της ΕΡΤ έμειναν μετέωρες οφειλές του κρατικού καναλιού προς τους δημιουργούς και συντελεστές του κινηματογράφου (στη μυθοπλασία και στο ντοκιμαντέρ) από διάφορες πλευρές: τιμολόγια που είχαν ήδη κοπεί (και καταβληθεί οι ΦΠΑ τους και παρακρατηθεί οι φόροι τους, φυσικά), απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων από έτοιμο προϊόν που το κανάλι προέβαλλε συχνά σε επαναλήψεις και για έργο (ταινίες ή σειρές) που είχε παραχθεί ήδη ή για το οποίο η ΕΡΤ είχε εγκρίνει να είναι συμπαραγωγός. Παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης, ανάμεσα σε πολλές, η ταινία «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, ο οποίος απηύθυνε ανοιχτή επιστολή για το ίδιο θέμα μόλις χθες. Αρα δημιουργοί δεν πληρώνονται τα δεδουλευμένα και ταινίες στερούνται από τον προϋπολογισμό τους τη συμφωνημένη επένδυση της ΕΡΤ και ταυτόχρονα τη συμμετοχή και ξένων συμπαραγωγών που απαιτούν την παρουσία εθνικού φορέα (άλλος δεν υπάρχει…) στον φάκελο παραγωγής μιας ταινίας. Να σημειωθεί βέβαια ότι τα κονδύλια που προορίζονταν γι’ αυτή τη χρήση, έχουν ήδη καταβληθεί από τους Ελληνες πολίτες. Χωρίς χρήματα από τη μια και με εμπόδια στην ανεύρεσή τους στο εξωτερικό, οι Ελληνες δημιουργοί του οπτικοακουστικού τομέα δηλώνουν απειλούμενοι!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…