TA ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ, ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;

@Την επιχειρηματολογία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ανάγκη να κλείσει η ΕΡΤ υιοθέτησε, όπως φαίνεται, η πλειοψηφία των 15 συμβούλων της Ολομέλειας του ΣτΕ, «επικυρώνοντας» το λουκέτο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ανταποκρίνονται τα στοιχεία αυτά στην πραγματικότητα, όταν, για παράδειγμα, γίνεται σύγκριση της κερδοφόρου ΕΡΤ ΑΕ με το σταθερά ζημιογόνο Mega ή με το BBC, έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα παγκόσμιας εμβέλειας.Το ενδιαφέρον είναι πως η πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ΕΡΤ ήταν ζημιογόνος κατά 71 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012, όταν τα χρήματα αυτά προορίζονταν για έκτακτη εισφορά υπέρ του ΛΑΓΗΕ… Διαφορετικά, η πλεονασματική από το 2010 ΕΡΤ θα είχε ισοσκελίσει σε διάστημα τριών χρήσεων τις συσσωρευμένες ζημίες από τα προηγούμενα έτη.
Σε πολιτικό επίπεδο, τα στοιχεία που προσκομίζονται και επικαλείται η πλειοψηφία της Ολομέλειας είναι επιβαρυντικά για την περίοδο 2012-2013, όταν διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Νίκος Σίμος, ο οποίος κάτω από τις αφόρητες πιέσεις της τρικομματικής διόρισε ως συμβούλους δακτυλογράφους, αποτυχημένους πολιτευτές και πάσης φύσεως κολλητούς. Επίσης, το χρονικό ορόσημο για την ενημέρωση του ΣτΕ είναι ο Μάρτιος του 2013, οπότε και ανέλαβε με απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα ο Γκίκας Μάναλης στη θέση του παραιτηθέντος Νίκου Σίμου, που τα βρόντηξε. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, ακολουθώντας τη λογική του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θεωρεί ότι η κερδοφόρος ΕΡΤ (57 εκατ. ευρώ το 2011) δεν ήταν κερδοφόρος… «Κατά το Δημόσιο, η ΕΡΤ δεν μπορεί να θεωρηθεί κερδοφόρος επιχείρηση διότι τα έσοδά της δεν προέρχονται από τη διαφήμιση ή άλλες μορφές εμπορικής δραστηριότητας αλλά από το ανταποδοτικό τέλος», αναφέρεται στην απόφαση. Πλην, όμως, ο πόρος του ανταποδοτικού τέλους καθιερώθηκε και η ορθή του διαχείριση οδήγησε σε κερδοφορία και πρωτοφανή περιορισμό των ελλειμμάτων, για να μην είναι αναγκασμένη να παράγει εμπορικά προγράμματα χαμηλής ποιότητας, όπως συμβαίνει με την ιδιωτική τηλεόραση. Ως προς τη ζημία που προκαλείται στο Δημόσιο, και ήταν και ο λόγος που επικαλέστηκαν οι Γ. Στουρνάρας και Σίμος Κεδίκογλου, η πλειοψηφία του ΣτΕ κάνει την εξής διατύπωση: «Η ΕΡΤ δυνάμει θα μπορούσε να επιβαρύνει οποιαδήποτε στιγμή τον κρατικό προϋπολογισμό» εξαιτίας της πρόβλεψης στον ν. 1730/ 1987 για την έκτακτη επιχορήγηση υπέρ της εταιρείας. Θυμίζουμε ότι η ΕΡΤ με απόφαση της διοίκησής της το 2010 σταμάτησε να δέχεται έκτακτη επιχορήγηση. 
@Επιμένει η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταφορών στη χαριστική πολιτική τους στους Καναλάρχες. Οι καταγγελίες και αποκαλύψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον «φωτογραφικό διαγωνισμό» των ψηφιακών συχνοτήτων, αντιμετωπίστηκαν από τον αρμόδιο υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο με αστειότητες. Όπως ότι η ΕΕΤΤ είναι ανεξάρτητη αρχή και ότι δεν κατέθεσε καμία άλλη εταιρεία προσφορά για τις ψηφιακές συχνότητες. Πως να καταθέσει όταν ο διαγωνισμός έγινε με ήδη σημαδεμένα χαρτιά και όρους που ωθούσαν στη δημιουργία μονοπωλίου. Ο υφυπουργός Μεταφορών επέμενε πως διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του δημοσίου με τα 18 εκατ ευρώ που θα δώσει η Digea. Κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ανέβουν στο υπουργείο για επιπλέον ενημέρωση και απάντησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί ο διαγωνισμός. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε τα οικονομικά στοιχεία. Όπως είπε: «18.336.000 ευρώ για 15 χρόνια σημαίνει 1.222.400 ευρώ το χρόνο. Και επειδή πρόκειται για 6 τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας, αυτό σημαίνει 203.733,33 ευρώ το χρόνο για κάθε έναν από τους τηλεοπτικούς αυτούς σταθμούς. Και –για να κάνουμε μια ακόμα διαίρεση- 203.733,33 διά 12 μήνες σημαίνει 16.977,77 ευρώ ανά μήνα, ανά επιχείρηση»! Χαρακτήρισε το τίμημα «εξευτελιστικό» και ζήτησε ευθύνες γιατί δεν προσδιορίστηκε κατά αναλογία το τίμημα με την αξία των 715 εκατομμύριων ευρώ που εκτίμησε ο σύμβουλος του υπουργείου. Ο υφυπουργός υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανέναν περιφερειακό κανάλι που να διαμαρτύρεται για τον φωτογραφικό διαγωνισμό, όταν είναι ήδη γνωστό πως έχουν κατατεθεί δυο πρόσφυγες στο Συμβούλιο της Επικρατείας!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…