Η βιομηχανία οπτικοακουστικών στην Ευρώπη

7.898 οι πάροχοι συνδρομητικών υπηρεσιών στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο δημοσίευσε τον δεύτερο τόμο της έκθεσης «Yearbook. Television, cinema, video and on-demand audiovisual services - the pan-European picture» του 2013. Η 19η έκδοση της έκθεσης προσφέρει στοιχεία και αναλύσεις για τη θέση της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην παγκόσμια αγορά, στις εξελίξεις που αφορούν τις πλατφόρμες διανομής, τις τηλεοπτικές υπηρεσίες και τις on-demand οπτικοακουστικές υπηρεσίες, καθώς και τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και την αγορά βίντεο φυσικών μέσων.

  • Τα έσοδα των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μειώθηκαν από τα 33,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, στα 32,6 δισεκατομμύρια το 2012. Το 2012 το ποσοστό των δημόσιων εσόδων (τέλη τηλεοπτικής άδειας, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, συνεισφορές, κλπ) αντιπροσώπευε το 76,2% αυτών των εσόδων, σε σχέση με το 21,4% των εμπορικών εσόδων (διαφήμιση, τέλη συνδρομητικής τηλεόρασης, πωλήσεις δικαιωμάτων και προϊόντων, κλπ) και το 2,4% άλλων εσόδων.
  • Ο κύκλος εργασιών των 19 μεγαλύτερων εμπορικών τηλεοπτικών ομίλων αυξήθηκε 1% μέσα στο 2013. Οι όμιλοι που έχουν έσοδα κυρίως από συνδρομητικές υπηρεσίες κατέγραψαν αύξηση 1,5%, ενώ τα έσοδα των ομίλων που χρηματοδοτούνται κυρίως από διαφημίσεις, παρέμειναν σταθερά (-0,1%).
  • Το 2013 υπήρχαν 7.898 πάροχοι συνδρομητικών υπηρεσιών σε 37 χώρες, ένας αριθμός σημαντικά μικρότερος από αυτόν του 2009 (8.381 πάροχοι, ή μείωση -5,8%). Η συγκέντρωση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στον καλωδιακό τομέα (7.551 πάροχοι σε σχέση με τους 8.079 του 2009) και στην περίπτωση των παρόχων mobile τηλεοπτικών υπηρεσιών (53 το 2013 σε σχέση με τους 77 του 2009). Σε αντίθεση, ο αριθμός των παρόχων δορυφορικών συνδρομητικών υπηρεσιών αυξήθηκε από τους 73 στους 80 και αυτός των παρόχων επίγειων ψηφιακών συνδρομητικών υπηρεσιών από 25 σε 33, παρά τις διάφορες επιχειρηματικές αστοχίες, ενώ και ο αριθμός των IPTV πλατφορμών σε δίκτυα DSL αυξήθηκε από 127 σε 181, απεικονίζοντας τον αυξανόμενο ρόλο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην διανομή των οπτικοακουστικών υπηρεσιών.


  • Η ανάλυση του προγράμματος (κινηματογραφικές ταινίες, τηλεταινίες, τηλεοπτικές σειρές, κινούμενα σχέδια) 35 αμερικανικών τηλεοπτικών καναλιών το 2012, έδειξε ότι το ωριαίο ποσοστό του ευρωπαϊκού προγράμματος ήταν μόλις 8,2%, που περιλαμβάνει 7% προγράμματα συμπαραγωγής ή παραγωγές που έχουν χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς παραγωγούς και παραγωγούς από άλλα μέρη του κόσμου (κυρίως αμερικανούς). Σε σύγκριση, το ποσοστό των αμερικανικών προγραμμάτων σε ένα δείγμα ευρωπαϊκών καναλιών, ξεπερνούσε το 52%.
  • Το 59,5% των υπηρεσιών VoD που είναι διαθέσιμες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελέγχεται από αμερικανικούς ομίλους.
  • Το μερίδιο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην παγκόσμια αγορά, όπως έχει υπολογισθεί από την ανάλυση του κύκλου εργασιών από οπτικοακουστικές υπηρεσίες (κινηματογράφος, τηλεόραση, υπηρεσίες on-demand, ηχογραφημένη μουσική, βίντεο game, εξειδικευμένες πωλήσεις) των 50 μεγαλύτερων ομίλων παγκοσμίως, έπεσε από το 17,1% του 2009 στο 12,5% το 2013, ενώ το μερίδιο των ομίλων που έχουν έδρα στις ΗΠΑ αυξήθηκε από το 57,7% στο 66,4%.

Πηγή: Digital TV info 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…