ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟ …”ΚΟΥΡΕΜΑ” ΤΑ ΜΜΕ ΟΙ ΚΑΛΑΛΑΡΧΕΣ

Με αγωνία περιμένουν οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ την πρόταση της κυβέρνησης για «κούρεμα» των δανείων που έχουν λάβει. Οι εταιρείες ΜΜΕ προχώρησαν σε ενεχυριάσεις μετοχών και σημάτων για πρώτη φορά, αφού μέχρι πρότινος τα δάνεια χορηγούνταν στα media με… καλή διάθεση.Εκτός από τον ΔΟΛ και τον Πήγασο, υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που αναμένουν να ωφεληθούν από μια ενδεχόμενη κυβερνητική απόφαση για «κούρεμα», όπως τηλεοπτικοί σταθμοί με εξαιρετικά υψηλό δανεισμό. Για παράδειγμα, το Mega, που μέχρι το τέλος του 2016 -σε ενάμιση χρόνο, δηλαδή, από σήμερα- πρέπει να αποπληρώσει το ομολογιακό του δάνειο, αλλά και άλλοι όμιλοι, όπως ο ΑΝΤ1, που θα ήθελε μείωση του δανεισμού του με τη μέθοδο του «κουρέματος». Τα δάνεια της ΑΝΤΕΝΝΑ TV υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα βραχυπρόθεσμα είναι 135 εκατ. ευρώ και τα μακροπρόθεσμα 66 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση του Τηλέτυπου, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε για τη χορήγηση του ομολογιακού δανείου των 50 εκατ. ευρώ το 2009 χωρίς εγγυήσεις, οι τράπεζες ζήτησαν τώρα να καλυφθούν. Οι ,Alpha, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank χορήγησαν το 2012 δάνειο 98 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 88 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ σε μετρητά για τις ανάγκες της εταιρείας. Ως εγγύηση υπάρχει προσημείωση υποθήκης πρώτης σειράς 5 εκατ. ευρώ επί ακινήτων της εταιρείας. Ακόμη, προβλέπεται ενεχυρίαση ή εκχώρηση απαιτήσεων ποσού κατ’ ελάχιστο 10 εκατ. ευρώ και ενεχυρίαση 600.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της Τηλέτυπος Κύπρου, ονομαστικής αξίας 1,71 ευρώ η καθεμία.
Η συμφωνία προβλέπει μελλοντικές εξασφαλίσεις επί περιουσιακών δικαιωμάτων της εταιρείας και ενεχυρίαση ή εκχώρηση δικαιωμάτων επί της ταινιοθήκης, αποτιμώμενης ετησίως σε αξία όχι κατώτερη των 115 εκατ. ευρώ.
Ο Πήγασος, που έχει σε επίπεδο ομίλου συνολικές δανειακές υποχρεώσεις ύψους 152 εκατ. ευρώ, υπέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2014, στις 11 Μαρτίου, ομολογιακό δάνειο ύψους 80 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του υψηλού δανεισμού του (86,3%). Ως εγγύηση δόθηκε προσημείωση πρώτης σειράς υποθήκης 30 εκατ. ευρώ επί ακινήτου, ενεχυρίαση μετοχών θυγατρικών και άλλων συγγενικών επιχειρήσεων και ενεχυρίαση σημάτων ΜΜΕ.
 Ενέχυρο οι μετοχές του ΔΟΛ στο Mega
Τέλος, υψηλό δανεισμό έχει και ο ΔΟΛ. Το σύνολο των δανείων του ομίλου ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ περίπου και, στο πλαίσιο της συνολικής αναχρηματοδότησης του τραπεζικού δανεισμού του, τον Απρίλιο του 2014 ενεχυριάστηκε υπέρ των δανειστριών τραπεζών το σύνολο της συμμετοχής του ΔΟΛ στον Τηλέτυπο (22,11%).

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…