Έσκισαν οι “Ενωμένοι Δημοσιογράφοι και το κράξιμο σε υπουργούς δημοσιογράφους

Η παράταξη των Ενωμένων Δημοσιογράφων είναι η πρώτη δύναμη στον κλάδο με 730 ψήφους στις εκλογές που ολοκληρώθηκαν χθες για την εκλογή εκπροσώπων στο 7ο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Είναι αξιοσημείωτο πως με το ψηφοδέλτιο εκλέγονται δημοσιογράφοι που έχουν προσληφθεί ήδη στη ΝΕΡΙΤ, την ίδια ώρα που τα σωματεία του κλάδου και οι ομοσπονδίες δεν έχουν αναγνωρίσει το κυβερνητικό φόρεα.
Συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
-Ενωμένοι Δημοσιογράφοι:  730 ψήφοι (30 έδρες)
-Συσπείρωση: 496 ψήφοι (20 έδρες)
-Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία: 335 ψήφοι (14 έδρες)
-Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων  240 ψήφοι (10 έδρες)
-Δημοσιογραφική Συνεργασία: 152 ψήφοι (6 έδρες)
-Μαχόμενοι δημοσιογράφοι: 120 ψήφοι (5 έδρες)
-Πρωτοβουλία για την ανατροπή: 118 ψήφοι (5 έδρες)
@Δύο υπουργοί (Βούλτεψη, Ντινόπουλος) μέλη της ΕΣΗΕΑ, αποδοκιμάσθηκαν χθες από μερίδα δημοσιογράφων, όταν πήγαν να ψηφίσουν σε κάποιες εκλογές του συνδικαλιστικού μας σωματείου. Η απορία μου εύναι άλλη: είναι λογικό, δημοσιογράφοι που έγιναν υπουργοί να μπορούν να ασκούν συνδικαλιστικά τους δικαιώματα ως δημοσιογράφοι; Η πρακτική λέει πως ναι. Το σωματείο επέτρεψε αυτή την τακτική, η οποία προβλέπεται από το καταστατικό το οποίο δεν έχει αλλάξει.
Η στοιχειώδης δεοντολογία, απαντά αρνητικά. Δεν είναι δυνατόν ένας δημοσιογράφος όταν ορκίζεται υπουργός ή βουλευτής να έχει το δικαίωμα να ψηφίσει για εκπροσώπους ενός σωματείου στο οποίο ανήκε. Να διατηρεί δηλαδή το ίδιο συνδικαλιστικό δικαίωμα μ' έναν εν ενεργεία δημοσιογράφο. Είναι τουλάχιστον σουρεαλιστικό. Και αντιφατικό. Και σίγουρα συνδέεται με τη διαπλοκή κομμάτων με δημοσιογράφους. Δυστυχώς, όλων των κομμάτων. Βέβαια, στο σωματείο μας τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Το δικαίωμα να ψηφίζουν δεν το χάνουν ούτε καν οι δημοσιογράφοι που έχουν γίνει εκδότες, εργοδότες των δημοσιογράφων δηλαδή. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο να πηγαίνεις να ψηφίσεις για ένα θέμα που αφορά τη στάση του σωματείου σου, για παράδειγμα απέναντι σε μια συγκεκριμένη εργοδοτική συμπεριφορά, και στη διπλανή κάλπη να συναντάς έναν εκδότη ο οποίος ψηφίζει για το ίδιο θέμα! 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…