ΧΩΡΙΣ ΜΟΧΛΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Η ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

@Θα μπορούσε κάποιος να αναφερθεί σε μελέτη στην παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα και να ξεχάσει δύο βασικούς παράγοντες στη χρηματοδότηση; Η απάντηση είναι, δυστυχώς, θετική και αφορά την έρευνα του ΙΟΒΕ με τίτλο «Παραγωγή Κινηματογραφικών Ταινιών στην Ελλάδα: Επιδράσεις στην Οικονομία», η οποία παρουσιάστηκεστη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με στόχο να δείξει ποιες ευεργετικές συνέπειες έχει στην οικονομία. Από τα δημοσιευμένα στοιχεία απουσιάζουν παντελώς οι αναφορές στην ΕΡΤ, η οποία πριν από το λουκέτο χρηματοδοτούσε τον ελληνικό κινηματογράφο με 1,5% επί του τζίρου της, όπως και στην υποχρέωση των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας να πληρώνουν το ίδιο ποσοστό για κινηματογραφικές παραγωγές! Ο Άγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ, ανέφερε πως η παραγωγή 20 ελληνικών ταινιών ετησίως, με μέσο προϋπολογισμό της τάξεως των 450.000 ευρώ, οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 14,2 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας 272 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας. Ένας ρόλος που τον είχε η ΕΡΤ και στον οποίο δεν ανταποκρίνονταν τα ιδιωτικά δίκτυα, με εξαίρεση τη Nova και τον OTE TV, που ακόμη και σήμερα συμβάλλουν στην παραγωγή ελληνικών ταινιών.
Κατά το ΙΟΒΕ, αν συνυπολογιστεί η συνεισφορά του ευρύτερου κλάδου συναφών δραστηριοτήτων (όπως παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και διαφημιστικών σποτ και γενικά το σύνολο των δραστηριοτήτων του οπτικοακουστικού τομέα), η συνεισφορά ανέρχεται σε 686 εκατ. ευρώ και σε όρους απασχόλησης η συνολική επίδραση εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 12.000 θέσεις εργασίας. Το ΙΟΒΕ εκτιμά πως το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί κατά 39 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα δαπάνης ύψους 25 εκατ. ευρώ για τα γυρίσματα μιας σχετικά μεγάλης, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ξένης παραγωγής στην Ελλάδα. Σε όρους απασχόλησης, μια τέτοια μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει πάνω από 755 θέσεις εργασίας. Επιπροσθέτως, πολύ σημαντική επίδραση μπορεί να έχει μια εμπορικά επιτυχημένη ξένη παραγωγή και σε όρους προσέλκυσης τουρισμού. Στη μελέτη παρέχονται ισχυρές οικονομετρικές ενδείξεις για το ότι ταινίες όπως «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» και «LaraCroft: TombRaider» οδήγησαν σε στατιστικά σημαντική αύξηση του τουρισμού στην Κεφαλονιά και στις Κυκλάδες αντίστοιχα. typologies.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…