ΝΕΡΙΤ: To προϊόν μιας εγκληματικής πολιτικής κουταμάρας

του Νίκου Σίμου*
Το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ, προκειμένου να δημιουργηθεί στην θέση του ένας άλλος φορέας-μόρφωμα που επί μήνες δεν τον ενέτασσε στο δυναμικό της η ΕBU και που τελικώς αυτό συνέβη μετά, προφανώς, από πολιτικές παρεμβάσεις εξ Ελλάδος και ταπεινωτικές παρακλήσεις, υπήρξε το αποτέλεσμα δύο ψυχολογικών ελαττωμάτων της κυβέρνησης Σαμαρά: Του παρορμητισμού και της πολιτικής εμπάθειας. Έτσι ο νέος φορέας, η ΝΕΡΙΤ, είναι ένα «προϊόν» που κτίστηκε με παλαιά «υλικά» αντίληψης και συμπεριφορών. Γι’ αυτό το τελικό αποτέλεσμα, η απερχόμενη, καθ’ όλες τις ενδείξεις κυβέρνηση, φεύγει εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα, για το συγκεκριμένο θέμα της ΕΡΤ:
-Και για τον τρόπο με τον οποίον έκλεισε την ΕΡΤ
-Και για τον τρόπο που συνέστησε τον νέο φορέα
Όλα αυτά δεν θα είχαν καμμία σημασία αν οι Έλληνες υπερφορολογούμενοι δεν πλήρωναν για το συγκεκριμένο «μαγαζί», θεωρητικώς μεν μικρότερο ανταποδοτικό τέλος, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, στην ουσία όμως ακριβότερα διότι έχουν περιορισθεί τα κρατικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που εξυπηρετούσαν όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες που προσφέρει η ΝΕΡΙΤ στους …αναγκαστικούς συνδρομητές της να είναι αναντίστοιχες προς αυτά που πληρώνουν!!
Η ΕΡΤ, πράγματι περιελάμβανε :
-Τρία τηλεοπτικά Κανάλια με αναλογική και ψηφιακή εκπομπή. Τα Κανάλια αυτά ήταν η ΕΤ1 η ΝΕΤ και η ΕΤ3
- Ένα Κανάλι υψηλής ευκρίνειας
-Το δορυφορικό Κανάλι ΕRTWORLD
- Επτά Ραδιόφωνα πανελλαδικής εμβέλειας στα FM και στα Μεσαία
-Δύο ραδιόφωνα στα Βραχέα
-19 περιφερειακούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς
-Τη Διεύθυνση Πολυμέσων
-Το Αρχείο της ΕΡΤ
-Το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση
-Τρία Μουσικά Σύνολα.
Ακριβή ΝΕΡΙΤ
Για όλα αυτά οι αναγκαστικοί Έλληνες συνδρομητές πλήρωναν 4,24 ευρώ μηνιαίως. Σήμερα με 3 ευρώ μηνιαίως πληρώνουν πανάκριβα, ουσιαστικά, έναν φορέα που διαθέτει ένα τηλεοπτιθκό κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας, ένα υψηλής ευκρίνειας ένας αθλητικό και τρία ραδιοφωνικά κανάλια!!
Με τα 4,24 ευρώ μηνιαίως συντηρούνταν και μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ σήμερα η ΝΕΡΙΤ δεν έχει κτίρια στην κυριότητά της, αλλά της παραχωρούνται οι εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και της Κατεχάκη
Έμμεση φορολογία
Να σημειωθεί ακόμη ότι από τα χρήματα τα οποία εισέπραττε η ΕΡΤ, μέσω του τέλους, 80 εκατομμύρια, με μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, αφαιρούνταν από τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ και κατευθύνονταν στον κρατικό προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια ενώ άλλος ήταν ο σκοπός τους, κατπάντησε ένα μέρος των καταβαλλομένων από τους φορολογούμενους για την ΕΡΤ, να αποτελεί μία έμμεση φορολογία αφού ενίσχυε τα έσοδα του υπουργείου των Οικονομικών
Η μεγάλη υποκρισία
Υποτίθεται ότι ένα βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης Σαμαρά για τον αιφνίδιο «θάνατο» της ΕΡΤ ήταν το ότι κατά την άποψή της ήταν άντρο διαφθοράς, όπως δε είχε πει στο Mega ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και εκ των εμπνευστών του κλεισίματος της ΕΡΤ «η απόφαση να κλείσει ένας οργανισμός, που όλοι γνώριζαν ότι ήταν προπύργιο των βολεμένων, στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ανοχή στα κάστρα των βολεμένων».
Τώρα στον νέο φορέα επιβεβαιώνεται κατά τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ότι εξακολουθεί να είναι προπύργιο βολεμένων!Να ελέγξουν την ενημέρωση
Mπορεί η επιχειρηματολογία για το κλείσιμο να ήταν η «αμαρτωλή» λειτουργία της πλην όμως ο πραγματικός λόγος ήταν άλλος, ανεξαρτήτως αν έπεσε η κυβέρνηση στην παγίδα που η ίδια έστησε.
Ο πρώτος λόγος ήταν ότι ήθελε να ελέγξει την ενημέρωση, δεδομένου ότι η επωδός κάθε κυβερνητικής γκρίνιας όσον αφορά στα όσα μετέδιδε ο δημόσιος φορέας ήταν ότι το προσωπικό κυριαρχείτο από ΣΥΡΙΖΑΙους (δηλαδή παλαιοπασόκους που βλέποντας να ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να γίνουν αρεστοί στην Κουμονδούρου) και βεβαίως από οπαδούς του ΠΑΣΟΚ (όσοι είχαν απομείνει). Για να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στο προσωπικό δεν ήταν εύκολο, όταν υπήρχε άλλωστε η τρικομματική. Πϊστευσαν λοιπόν στο Μαξίμου ότι έτσι και έκλειναν την ΕΡΤ θα μπορούσαν να τοποθετήσουν προσωπικό της αρεσκείας τους!
Όμως ούτε αυτό ήσαν ικανοί να κάνουν με αποτέλεσμα στον μεν μεταβατικό φορέα την ΔΤ να κυριαρχήσουν επιτήδειοι ΔΗΜΑΡίτες και ΠΑΣΟΚοι τους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά ήθελε να ικανοποιήσει. Όσους πρόσκεινταν στο ΠΑΣΟΚ, διότι ήσαν κυβερνητικοί συνεταίροι. Όσους δε πρόσκεινταν στην ΔΗΜΑΡ, που είχε αποχωρήσει από την τρικομματική, για να μη τη δυσαρεστήσουν δεδομένου ότι χρειάζονταν στην κυβέρνηση, σε μία δύσκολη στιγμή οι ψήφοι και των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, ενώ έμεναν με την προσδοκία ότι ίσως ξαναεντασσόταν το κόμμα αυτό στην κυβέρνηση. Σκέψεις, πλήρως ερασιτεχνικές!!
Αποτέλεσμα. Οι εμπνευστές της άλωσης της ΕΡΤ, με πλαγιο τρόπο, έχασαν τον έλεγχο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που τον ήθελαν αποκλειστικώς δικό τους και επιβεβαιώθηκε ο μύθος του Αισώπου, αφού, στη συνέχεια το Μαξίμου, προφασιζόταν, για όσα ευτράπελα συνέβαιναν, ότι δεν ασχολείται πλέον με το θέμα αυτό: «‘Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια»!
Περίπου η ίδια κατάσταση που επικράτησε στη ΔΤ με μαέστρο του αλλαλούμ, τον υπουργό… Δημόσιας Τηλεόρασης (τι πρωτοτυπία!!) Παντελή Καψή, επικρατεί και στη ΝΕΡΙΤ.
 *Ο Νίκος Σίμος ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…