ΠΑΡΑΤΑΣΗ 3 ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Δεν πήρε μόνο η κυβέρνηση παράταση. Πήρε και το Mega . Πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, η Τηλέτυπος δεν κατάφερε να πληρώσει στις 28 Δεκεμβρίου τη δόση των 5.880.000 ευρώ που οφείλει σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς. Με απόφαση των τραπεζών που δάνεισαν το κανάλι, η οποία ελήφθη στις 23 Δεκεμβρίου 2014, η πληρωμή της δόσης μετατέθηκε για τις 30 Μαρτίου 2015.
Δεν είναι η πρώτη φορά μέσα σε αυτήν την πενταετία που το Mega δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις. Την προηγούμενη φορά η αδυναμία καταβολής δόσης από το αρχικό δάνειο των 50 εκατ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί χωρίς εγγυήσεις, μετεξελίχθηκε στο σημερινό ομολογιακό δάνειο των 98 εκατ. ευρώ, που λήγει στο τέλος του 2016. Ως συνέπεια της απόφασης της 23ης Δεκεμβρίου, οι δόσεις της τρέχουσας χρονιάς αυξάνονται συνολικά σε 20.580.000 ευρώ. Εκτός από τον Μάρτιο, στις 30 Ιουνίου 2015 το κανάλι θα πρέπει να πληρώσει 5.880.000 ευρώ και στις 28 Δεκεμβρίου 2015 άλλα 8.820.000 ευρώ. Το βαρύ φορτίο είναι την επόμενη χρονιά, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί το δάνειο, με πληρωμή ποσού 68.600.000 ευρώ, το οποίο προφανώς δεν υπάρχει στα ταμεία του καναλιού.
Η μείωση των ζημιών
Το Mega και το 2014 παρουσίασε ζημίες. Ο τηλεοπτικός σταθμός από το 2009 έως το 2014 είχε σημαντική μείωση των εσόδων του και ζημιογόνες χρήσεις. Την προηγούμενη χρονιά ο Τηλέτυπος εμφάνισε ζημίες προ φόρων ύψους 16 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 77 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με το 2013 οι ζημίες υποχώρησαν κατά 7 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως αυτό να ανατρέψει την οικονομική εικόνα του σταθμού. Σε σχέση με το 2007, που ήταν η καλύτερη χρονιά για το Mega, με τζίρο 173 εκατ. ευρώ, τα έσοδα του καναλιού έχουν υποστεί σημαντική μείωση, επηρεάζοντας όλα τα μεγέθη. Οι πρώτες ζημίες, ύψους 600.000 ευρώ, εμφανίστηκαν το 2009, αλλά η μεγάλη πίεση ξεκίνησε από το Μνημόνιο, οπότε και άρχισαν οι απώλειες στα έσοδα και η σταθεροποίηση των ζημιών στους ετήσιους απολογισμούς μεταξύ 16 και 23 εκατ. ευρώ. Το προηγούμενο οικονομικό έτος εμφανίστηκε μια αναιμική αύξηση στον κύκλο εργασιών, η οποία όμως δεν μπορεί να καλύψει τις σοβαρές απώλειες των προηγούμενων ετών, ενώ την ίδια ώρα το κανάλι έχει να καλύψει έναν δανεισμό ύψους 120 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 68 εκατ. ευρώ πρέπει να αποπληρωθούν φέτος και στην επόμενη χρήση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…