ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Ένα επιπλέον «όπλο» έχει η κυβέρνηση στα χέρια της για την επιβολή «ενοικίου» χρήσης συχνοτήτων και στην ψηφιακή εποχή, αφού γίνει η δημοπρασία των αδειών. Η απόφαση 1730/2013 του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ έχει κρίνει πως είναι συνταγματικό το άρθρο 1 παρ. 21 του ν. 2328/1995 του Ευ. Βενιζέλου για την υποχρέωση καταβολής ετήσιου ανταλλάγματος για τη χρήση διαύλων ραδιοσυχνοτήτων στους κατόχους αδείας λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού για όσους σταθμούς λειτουργούσαν με το καθεστώς του ν. 1866/1989.
Το τέλος συνιστά αντάλλαγμα για τη χρήση ενός πόρου εν ανεπαρκεία, όπως είναι οι ραδιοσυχνότητες, και όχι φόρο, όπως κρίθηκε από το Διοικητικό Εφετείο και επιβεβαιώνεται από το ΣτΕ. Το ύψος των τελών έχει παραπεμφθεί για καθορισμό στην επταμελή σύνθεση του ΣτΕ, καθώς υπάρχει η κοινοτική οδηγία 2002/20/ΕΚ (EEL 108),στην οποία προβλέπεται η επιβολή τελών για δικαιώματα χρήσεως ραδιοσυχνοτήτων και τίθενται τα κριτήρια καθορισμού του ύψους τους. Η συζήτηση αυτή είχε προσδιοριστεί για τον Νοέμβριο του 2013. Για την πληρωμή των τελών δίνει στοιχεία ο ισολογισμός του Mega. Το 2014 η Τηλέτυπος κατέβαλε 1.351.000 ευρώ για τέλη συχνοτήτων έναντι 1.496.000 ευρώ το 2013.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…