ΟΙ “ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ” ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

@ H πρόθεση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να τεθούν νέοι κανόνες στο τηλεοπτικό σκηνικό εκφράστηκε και στη λίστα Βαρουφάκη προς το Eurogroup. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να «ενεργοποιήσει άμεσα την τρέχουσα (αν και αδρανή) νομοθεσία που ρυθμίζει τα έσοδα των Μέσων Ενημέρωσης (έντυπων και ηλεκτρονικών), διασφαλίζοντας (μέσω κατάλληλων δημοπρασιών) πως θα πληρώνουν στο κράτος τις τιμές αγοράς για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν και πως θα απαγορεύεται η συνεχιζόμενη λειτουργία μονίμως ζημιογόνων Μέσων Ενημέρωσης (χωρίς διαφανή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης)». Τα παραπάνω κωδικοποιούν τα δύο βασικά σημεία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των επιχειρήσεων media: τον στόχο άντλησης εσόδων από τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών και τον έλεγχο των δανείων στις ζημιογόνες εταιρείες των media. Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών γίνονται ήδη επαφές και συναντήσεις, αν και οι πρώτες πληροφορίες που λένε ότι η κυβέρνηση προσδοκά υψηλά έσοδα από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών δείχνουν πως δεν έχει καταλήξει στα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν.
χορήγηση αδειών λειτουργίας στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς μέσα από διαδικασία δημοπρασίας δεν σχετίζεται πλέον με τη χρήση τηλεοπτικής συχνότητας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Οι σταθμοί, που διαθέτουν μόνο προσωρινή άδεια λειτουργίας από το ΕΣΡ, σύμφωνα με την παλαιότερη νομοθεσία έπρεπε να πληρώνουν το 2% του ετήσιου τζίρου τους για την κατοχή συχνότητας. Η υποχρέωση πληρωμής από το 2005 και μετά συμψηφιζόταν με την πολιτική διαφήμιση την περίοδο των βουλευτικών εκλογών. Από τις αρχές του 2014, ωστόσο, τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια δεν «κατέχουν» πλέον συχνότητες, αλλά τις «νοικιάζουν» από την Digea! Η εταιρεία των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας είναι αυτή που πήρε το σύνολο των ψηφιακών, πλέον, συχνοτήτων από το κράτος έναντι του ευτελούς ποσού των 18,3 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια! Ως πάροχος δικτύου, εκμεταλλεύεται εμπορικά τις συχνότητες αυτές, νοικιάζοντάς τες με συγκεκριμένο ενοίκιο στα πανελλαδικά και στα περιφερειακά κανάλια. Με βάση τον μαθηματικό τύπο που αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών η Digea νοικιάζει χώρο σε κάθε τηλεοπτικό κανάλι με 800.000 ευρώ τον χρόνο για πανελλαδική εμβέλεια και από 12.000 έως και 350.000 ευρώ για περιφερειακής εμβέλειας, με κριτήριο τον πληθυσμό της περιφέρειας. Η χορήγηση αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς, με αναγκαία την προκήρυξη του αριθμού τους και των όρων λειτουργίας των τηλεοπτικών εταιρειών, δεν θα αφορά πλέον την εκπομπή του σήματος αλλά την καθαρή λειτουργία τους.
@Όπως συμβαίνει ήδη με τη συνδρομητική τηλεόραση, που πληρώνει για την άδειά της περίπου 3 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια και ετήσιο ποσοστιαίο αντάλλαγμα επί του τζίρου της. Το ζήτημα των τηλεοπτικών συχνοτήτων σχετίζεται πλέον άμεσα με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών στην κοινή τους εταιρεία, την Digea, η οποία είναι επίσης ζημιογόνος και χρεωμένη στις τράπεζες. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «επανέλεγχο» της σύμβασης ανάμεσα στην Digea και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και θα ελέγξει τους όρους παραχώρησης των συχνοτήτων. Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, αν η εν λόγω σύμβαση θα καταγγελθεί, καθώς η Digea έχει ήδη στον έλεγχό της την εκπομπή σήματος όλων των τηλεοπτικών καναλιών της χώρας. Και δεν υπάρχει κρατική τηλεόραση με δικό της δίκτυο εκπομπής, καθώς και η ΝΕΡΙΤ εκπέμπει μέσω της Digea! Με αυτά τα δεδομένα, η συγκεκριμενοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…