ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Όλα θα κριθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου θα συνεδριάσει στις 30 Σεπτεμβρίου επί της προσφυγής της ΕΙΤΗΣΕΕ και των σταθμών εθνικής εμβέλειας Mega Channel, ANT1, Alpha, ΣΚΑΪ, Star Channel και E-TV για να κρίνει εάν είναι συνταγματικός και νόμιμος ο τρόπος χορήγησης των τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η καθεμιά, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας και ειδικά για την από 1.3.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η συζήτηση επί της προσφυγής έγινε στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν δε 30 ακόμη δικαστές, μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι. Το πολιτικό περιβάλλον είναι έντονα φορτισμένο. Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν προκρίνει ήδη πως ο νόμος θα καταπέσει. Ειδικά η ΝΔ φαίνεται να έχει ταυτιστεί με τις θέσεις των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί και υπό το φόντο των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ τόνισε: «Κάποιοι τώρα θεωρούν ότι το ΣτΕ στην προσωρινή του απόφαση έχει μιλήσει για δημόσιο συμφέρον. Και τώρα που το δημόσιο συμφέρον έχει αποτυπωθεί και σε νούμερα, θα βγει και θα πει ότι είναι άκυρος ο διαγωνισμός γιατί είναι πολλά τα χρήματα που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Εν πάση περιπτώσει, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις και η κυβέρνηση θα τις σεβαστεί απολύτως. Αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, είχε δηλώσει: «Αφήστε να δούμε, κατ’ αρχάς, γιατί δική μου εκτίμηση είναι ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο ΣτΕ». Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον Real FΜ, είχε προδικάσει την κρίση των δικαστών, λέγοντας: «Θα περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απόφαση θα έρθει και θα επιβεβαιώσει, κατά την άποψή μας, το παράνομο της όλης κατάστασης που υπάρχει σήμερα».
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει στο Mega πως είναι «αντισυνταγματική η ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες», προβλέποντας πως στην απόφαση αυτή θα καταλήξουν «το ΣΤΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Θυμίζουμε πως στις 4 Ιουλίου ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, στην αρχή της διάσκεψης επί της προσφυγής των τηλεοπτικών σταθμών, και ενώ είχε προηγηθεί ένα Σαββατοκύριακο ενημέρωσης περί δήθεν αρνητικής τοποθέτησης της ΕΕ (Έτινγκερ), τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφαίνονται με πλήρη ανεξαρτησία και πνεύμα ουδετερότητας, δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται, ούτε βεβαίως πτοούνται από προσωπικές και ανοίκειες επιθέσεις, αλλά επιτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον ανεπηρέαστοι και με τη δέουσα υπευθυνότητα, ματαιοπονούν επομένως όσοι προσπαθούν για το αντίθετο».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…