Loading…
Breaking News
recent

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΓΟΝΩΝ-ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ Ή ΑΡΘΡΟ 99

Ο ιστορικότερος εκδοτικός οργανισμός της χώρας, ο ΔΟΛ, κινδυνεύει με κατάρρευση. Ο Σταύρος Ψυχάρης με επιστολή του προς τους εργαζόμενους δήλωσε πως είτε θα βρει επενδυτή ως τις 15 Οκτωβρίου είτε θα πάει σε λύση που ακολουθούν οι εταιρείες που κινδυνεύουν με κατάρρευση, όπως, π.χ., το άρθρο 99.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και μόνο ένα θαύμα, π.χ. μια τονωτική εξαγορά μεριδίου από ισχυρό παράγοντα της χώρας (Μαρινάκης [;], Βαρδινογιάννης [;]) θα μπορούσε να δώσει λύση, ώστε να συνεχίσει το συγκρότημα να λειτουργεί με τις εφημερίδες και τα περιοδικά του. Έχει ήδη όμως υποστεί μια ήττα με την κατάρρευση του Mega, όπου ο Σταύρος Ψυχάρης είχε τα κλειδιά της διοίκησης. Πρώτα μπήκε η Τηλέτυπος στο χρηματιστήριο, το 1994. Ακολούθησε ο ΔΟΛ, με τον Χρήστο Λαμπράκη στην προεδρία, επί εποχής Σημίτη, το 1999. Ο Οργανισμός συγκέντρωσε τα περισσότερα χρήματα μεταξύ όλων των επιχειρήσεων media που πέρασαν στη Σοφοκλέους με 234 εκατ. ευρώ. Η εισαγωγή έγινε τον Οκτώβριο του 1999 συγκεντρώνοντας 50 εκατ. ευρώ και έναν χρόνο μετά με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προστέθηκαν άλλα 184 εκατ. ευρώ.
Όλοι γνωρίζουν πώς επενδύθηκαν αυτά τα χρήματα. Τώρα το ταμείο έχει ελάχιστα λεφτά και με τους λογαριασμούς του Σταύρου Ψυχάρη δεσμευμένους, έπειτα από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα. Άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια δαπανήθηκε πολύς χρόνος, δίχως να βρεθεί λύση, μετά και την απομάκρυνση του Βίκτωρα Ρέστη από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Στη γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΔΟΛ, την περασμένη Τετάρτη, κοινοποιήθηκε επιστολή του Σταύρου Ψυχάρη από τον διευθυντή του «Βήματος» Αντ. Καρακούση, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν «απρόσκοπτα και ανελλιπώς» τις υπηρεσίες τους μέχρι τις 15 Οκτώβρη 2016 χωρίς να αμείβονται. Αντιθέτως, δεν δόθηκε καμιά ουσιαστική απάντηση για το πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και πότε θα επανέλθει η ομαλή ροή της μισθοδοσίας και της καταβολής των παρακρατηθέντων από τους εργαζόμενους ασφαλιστικών τους εισφορών στα οικεία ταμεία, συμπεριλαμβανομένης και της εργοδοτικής εισφοράς.
Στην επιστολή επίσης αναφέρεται ότι στην περίπτωση που βρεθεί επενδυτής θα υπάρξει τμηματική καταβολή των οφειλομένων στους εργαζόμενους, παράλληλα με ομαδικές απολύσεις και νέες μειώσεις. Εάν δεν βρεθεί λύση, τότε ο Στ. Ψυχάρης θα προσπαθήσει να αναζητήσει προστασία από πιστωτές είτε με αναστολή λειτουργίας, είτε με υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα (άρθρο 99 κ.λπ.). Θέλοντας δε να τονίσει ότι θα προσπαθήσει -στο απευκταίο σενάριο- να καταβάλλει τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, ο εκδότης χρησιμοποίησε και μια μεταφορά, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους: «Αν το καράβι πέσει σε ξέρες, στα αμπάρια του θα υπάρχουν όσα χρειάζονται για να τελειώσει μια συνεργασία». Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους έχουν δεχθεί να περιμένουν ως τις 5 Οκτωβρίου, σκέφτονται όμως να προχωρήσουν σε ομαδική κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για επιδίκαση των καθυστερούμενων αποδοχών τους.
Typologies
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.