ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΓΟΝΩΝ-ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ Ή ΑΡΘΡΟ 99

Ο ιστορικότερος εκδοτικός οργανισμός της χώρας, ο ΔΟΛ, κινδυνεύει με κατάρρευση. Ο Σταύρος Ψυχάρης με επιστολή του προς τους εργαζόμενους δήλωσε πως είτε θα βρει επενδυτή ως τις 15 Οκτωβρίου είτε θα πάει σε λύση που ακολουθούν οι εταιρείες που κινδυνεύουν με κατάρρευση, όπως, π.χ., το άρθρο 99.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και μόνο ένα θαύμα, π.χ. μια τονωτική εξαγορά μεριδίου από ισχυρό παράγοντα της χώρας (Μαρινάκης [;], Βαρδινογιάννης [;]) θα μπορούσε να δώσει λύση, ώστε να συνεχίσει το συγκρότημα να λειτουργεί με τις εφημερίδες και τα περιοδικά του. Έχει ήδη όμως υποστεί μια ήττα με την κατάρρευση του Mega, όπου ο Σταύρος Ψυχάρης είχε τα κλειδιά της διοίκησης. Πρώτα μπήκε η Τηλέτυπος στο χρηματιστήριο, το 1994. Ακολούθησε ο ΔΟΛ, με τον Χρήστο Λαμπράκη στην προεδρία, επί εποχής Σημίτη, το 1999. Ο Οργανισμός συγκέντρωσε τα περισσότερα χρήματα μεταξύ όλων των επιχειρήσεων media που πέρασαν στη Σοφοκλέους με 234 εκατ. ευρώ. Η εισαγωγή έγινε τον Οκτώβριο του 1999 συγκεντρώνοντας 50 εκατ. ευρώ και έναν χρόνο μετά με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προστέθηκαν άλλα 184 εκατ. ευρώ.
Όλοι γνωρίζουν πώς επενδύθηκαν αυτά τα χρήματα. Τώρα το ταμείο έχει ελάχιστα λεφτά και με τους λογαριασμούς του Σταύρου Ψυχάρη δεσμευμένους, έπειτα από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα. Άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια δαπανήθηκε πολύς χρόνος, δίχως να βρεθεί λύση, μετά και την απομάκρυνση του Βίκτωρα Ρέστη από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Στη γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΔΟΛ, την περασμένη Τετάρτη, κοινοποιήθηκε επιστολή του Σταύρου Ψυχάρη από τον διευθυντή του «Βήματος» Αντ. Καρακούση, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν «απρόσκοπτα και ανελλιπώς» τις υπηρεσίες τους μέχρι τις 15 Οκτώβρη 2016 χωρίς να αμείβονται. Αντιθέτως, δεν δόθηκε καμιά ουσιαστική απάντηση για το πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και πότε θα επανέλθει η ομαλή ροή της μισθοδοσίας και της καταβολής των παρακρατηθέντων από τους εργαζόμενους ασφαλιστικών τους εισφορών στα οικεία ταμεία, συμπεριλαμβανομένης και της εργοδοτικής εισφοράς.
Στην επιστολή επίσης αναφέρεται ότι στην περίπτωση που βρεθεί επενδυτής θα υπάρξει τμηματική καταβολή των οφειλομένων στους εργαζόμενους, παράλληλα με ομαδικές απολύσεις και νέες μειώσεις. Εάν δεν βρεθεί λύση, τότε ο Στ. Ψυχάρης θα προσπαθήσει να αναζητήσει προστασία από πιστωτές είτε με αναστολή λειτουργίας, είτε με υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα (άρθρο 99 κ.λπ.). Θέλοντας δε να τονίσει ότι θα προσπαθήσει -στο απευκταίο σενάριο- να καταβάλλει τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, ο εκδότης χρησιμοποίησε και μια μεταφορά, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους: «Αν το καράβι πέσει σε ξέρες, στα αμπάρια του θα υπάρχουν όσα χρειάζονται για να τελειώσει μια συνεργασία». Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους έχουν δεχθεί να περιμένουν ως τις 5 Οκτωβρίου, σκέφτονται όμως να προχωρήσουν σε ομαδική κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για επιδίκαση των καθυστερούμενων αποδοχών τους.
Typologies

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…