Loading…
Breaking News
recent

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ-ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Πλήρης αλλαγή της διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, αν φυσικά αυτή ολοκληρωθεί ποτέ. Η ανεξάρτητη αρχή αναλαμβάνει εκ νέου την αρμοδιότητα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών και επιπλέον είναι επιβεβλημένη η σύμφωνη γνώμη της για τον προσδιορισμό του αριθμού των αδειών και της τιμής εκκίνησης κατά τη δημοπρασία. Αυτές οι κινήσεις καλής θέλησης από την κυβέρνηση δεν φαίνεται να συγκινούν τη ΝΔ, που απαιτεί την πλήρη απόσυρση του νόμου Παππά, ωσάν να μην έχει ψηφιστεί ποτέ από τη Βουλή, για να επέλθει συμφωνία επί της συγκρότησης του ΕΣΡ.
tropologia-pappaΗ αναφορά του ΕΣΡ στην Έκθεση Πεπραγμένων 2014 για τις αρμοδιότητες του υπουργού, παραπέμποντας στο νόμο Ρουσοπουλου
Η πρώτη τροπολογία Παππά, με την αναστολή της διάταξης 2Α στον ν. 4339/2015 περί μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από τη ΓΓΕΕ, δίνει ξανά στο ΕΣΡ τη δυνατότητα να χορηγήσει τις άδειες σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Με τη δεύτερη τροπολογία ο υπουργός Επικρατείας, με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, αποφασίζει για τον αριθμό των αδειών. Μέχρι πρότινος, ο εκάστοτε υπουργός ΜΜΕ (ή Τύπου) είχε την αρμοδιότητα ορισμού του αριθμού των αδειών, όπως προκύπτει από το ισχύον νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι πρώην υπουργοί Ευ. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ), Θ. Ρουσόπουλος (ΝΔ) και Ν. Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ).

Με τους νόμους Βενιζέλου – Ρουσόπουλου αποφάσιζαν οι υπουργοί για τον αριθμό των αδειών
Η πανομοιότυπη διάταξη  για τις υπερεξουσίες του υπουργού στο ν.3592/2007Η πανομοιότυπη διάταξη για τις υπερεξουσίες του υπουργού στο ν.3592/2007
Συγκεκριμένα, ο ν. 2328/1995 του Ευ. Βενιζέλου στο άρθρο 2 παρ. 2 προέβλεπε πως «με απόφαση του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ προκηρύσσεται, κάθε Σεπτέμβριο, καθώς και όποτε άλλοτε υπάρξουν διαθέσιμες συχνότητες, συγκεκριμένος αριθμός θέσεων αδειών κατά κατηγορία σταθμών». Η διάταξη αυτή θεσπίστηκε πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ.
Στο ν. 3592/2007 του Θόδωρου Ρουσόπουλου (άρθρο 6 παρ. 4) ορίζεται ρητά πως «με απόφαση του υπουργού ΜΜΕ καθορίζονται ο αριθμός των αδειών που θα προκηρυχθούν, η εμβέλειά τους και το είδος προγράμματος». Σύμφωνα με την προηγούμενη διατύπωση του ν. 4339/2015 του Νίκου Παππά, η αρμοδιότητα αυτή ανήκε στον υπουργό Επικρατείας, με το ΕΣΡ να έχει τη δυνατότητα γνωμοδότησης, ενώ τώρα θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ανεξάρτητης αρχής. Επιπλέον, μετά την τροπολογία του Σπύρου Λάππα, ο προσδιορισμός του τιμήματος των αδειών θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Η διαδικασία της προκήρυξης ανήκει στο ΕΣΡ και θα γίνει με τον ν. 4339/2015, εκτός και αν υπάρχουν κι άλλες παρατηρήσεις από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Το ΕΣΡ είναι αυτό που θα διοργανώσει τον διαγωνισμό και θα χορηγήσει τις άδειες, εφόσον ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα η διαδικασία. TYPOLOGIES
greekmme

greekmme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου». Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η "Πήγασος ΑΕ" δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού. Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην "Πήγασος ΑΕ" γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».
Από το Blogger.