Η άθλια δημοσιογραφία, οι ευθύνες των δημοσιογράφων

Της Ματίνας Παπαχριστούδη στη στήλη Πισω απο τις καμερες στο ΠΡΙΝ της Κυριακής
 Η άθλια δημοσιογραφία, οι ευθύνες των δημοσιογράφων Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το είδος της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στα προβεβλημένα στελέχη του συγκροτήματος Αλαφούζου, Σία Κοσιώνη και Αλέξη Παπαχελά. Οι δυο τους επιλέχθηκαν να αντιμετωπίσουν τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – εν γνώσει του και προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του για τις ερωτήσεις που θα γίνονταν – στο δικό τους γήπεδο. Στον επίσημο προπαγανδιστικό φορέα της ΝΔ, που μετέχει ενεργά και με συγκεκριμένα πρόσωπα στη διαμόρφωση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της. Οι σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε στον κλάδο η έντονη μεροληψία και η ξεκάθαρα αντιπολιτευτική στάση των δυο δημοσιογράφων ήταν επίσης αναμενόμενες.
Όπως και το είδος της πρόσφατης συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γιώργο Αυτιά, παρ΄ ολίγο υποψήφιο της ΝΔ. Διαπιστώθηκε πολλάκις πως η δημοσιογραφία ασκείται στα ελληνικά μίντια σχεδόν αποκλειστικά από ενσωματωμένους σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, έχει έντονη σκοπιμότητα και εξυπηρετεί συγκεκριμένα αφεντικά. Δυστυχώς, όμως, όλες οι διαπιστώσεις μεταδίδονται και διαχέονται ως αντιδράσεις …καφενείου. Χωρίς καμία δηλαδή επίπτωση ή δυνατότητα αντίδρασης στο συνεχιζόμενο στραγγαλισμό της δημοσιογραφίας, του επαγγέλματος που είναι συνάμα και τέχνη, ως λειτουργία η οποία καταλαμβάνει χώρο τόσο στην οικονομία όσο και στην ιδεολογία. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να (εξ)ασκηθεί δημοσιογραφία σε ελληνικά Μέσα – κυρίως στα κυρίαρχα ΜΜΕ – βασισμένη στις απλές και πολύ γενικές αρχές δεοντολογίας.
Η μέχρι σήμερα πραγματικότητα δείχνει πως η απάντηση είναι αρνητική. Κανένα Μέσο, παραδοσιακό ή ψηφιακό, δεν επιδιώκει την ουδετερότητα, δεν θέλει δημοσιογράφους οι οποίοι να είναι ανεξάρτητοι, αντιθέτως επιβραβεύει με θέσεις και εξουσία όσους επιδεικνύουν σχέσεις εξάρτησης. Με κόμματα, πολιτικούς, επιχειρηματίες… Η κατάσταση αυτή είναι αποτελέσμα της ήττας του δημοσιογραφικού κλάδου την περίοδο προ κρίσης, 2009-’11, όταν τα μίντια, εκδότες και καναλάρχες μαζί, στόχευσαν και κατάφεραν τη μαζική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Την επόμενη 3ετία, ακολούθησε το μεγάλο κύμα μαζικών απολύσεων και δεκάδων λουκέτων σε ΜΜΕ. Στη θέση τους άνοιξαν άλλα, κυρίως ηλεκτρονικά, στα οποία έγινε η μαζική ανακύκλωση δημοσιογράφων. Πειθήνιων, κακοπληρωμένων, φοβισμένων. Μια διαδικασία που ελέχθηκε και κατευθύνθηκε συνειδητά και με σχέδιο από τα υπάρχοντα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου τα οποία και έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάντια

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…