Μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή βίας λέει η ΕΣΠΗΤ


 
Από την ΕΣΠΗΤ

Η βία κατά των γυναικών, βία σωματική, σεξουαλική, εργασιακή, ψυχολογική και οικονομική, ως παγκόσμιο φαινόμενο με επώδυνες προεκτάσεις για όσες και όσους την υφίστανται, για πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπη με ένα παγκόσμιας δυναμικής κινήματος τερματισμού της ατιμωρησίας και της σιωπής.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά: σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή της τη βία του συντρόφου της, ενώ μία στις πέντε θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Κι ακόμα, η συνεχιζόμενη πανδημία, ως υγειονομική αλλά και οικονομική και κοινωνική κρίση, έχει δημιουργήσει ένα χρόνο τώρα, ένα πρωτόγνωρο ασφυκτικό περιβάλλον που ευνοεί τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και πολλαπλασιάζει τις κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον των γυναικών.

Στον κυκεώνα όλων αυτών, οι καταγγελίες που ήρθαν πρόσφατα στο φως με τον πιο συνταρακτικό και αποκαλυπτικό τρόπο σε σχέση με τη σεξουαλική βία που δέχονται οι γυναίκες και στη χώρα μας, κάνουν πιο επιτακτικό, πιο επιβεβλημένο από ποτέ τον αγώνα για την ισότητα των φύλων, τον τερματισμό της έμφυλης βίας, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας, καταργώντας κάθε είδους διάκριση, ανισότητα και εκμετάλλευση.

Οι γυναίκες εξάλλου ως η πλέον πληττόμενη ομάδα του πληθυσμού, από την ανεργία, καταγράφοντας μεγάλα ποσοστά, από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, παραμένουν ευάλωτες σε διακρίσεις στο χώρο της εργασίας, και καταγράφονται ως τα πρώτα θύματα σε άτυπες μορφές απασχόλησης, στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, χαμηλές αμοιβές και συντάξεις. Και βέβαια οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η μαύρη εργασία, η υπονόμευση των ΣΣΕ είναι βασικές παράμετροι στην κλιμάκωση όχι μόνο των εργασιακών ανισοτήτων αλλά και των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε χώρο εργασίας, με μόλις το 6% να το καταγγέλλει.

Στη βάση αυτή, η ΕΣΠΗΤ συντασσόμενη με τη Διεθνή Ευρωπαϊκή και Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ-EFJ) και το Συμβούλιο Ισότητας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Gender Council) τονίζει ότι οι γυναίκες και ειδικότερα οι γυναίκες δημοσιογράφοι έχουν πληγεί ακόμα πιο σκληρά από τα δεδομένα της συνεχιζόμενης πανδημίας. Οι συνθήκες εργασίας επιδεινώθηκαν, λόγω της εκτεταμένης χρήσης τηλεργασίας, των περικοπών ωραρίου εργασίας και μισθών, αλλά και του άγχους που υφίστανται προκειμένου να ισορροπήσουν την εργασία με τις υποχρεώσεις της οικογενειακής ζωής. Κοινό αίτημα που θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις είναι η ισότητα να εξακολουθήσει να είναι προτεραιότητα και στην μετα – Covid εποχή, στηρίζοντας την επικύρωση της Σύμβασης 190 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ υπογραμμίζει ότι η πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας απαιτεί μία πολιτική και κοινωνική αλυσίδα συντονισμού. Απαιτεί τη συνεργασία πολλών και διαφορετικών πολιτικών και πρωτοβουλιών. Προϋποθέτει δράσεις στην οικογένεια, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας, στα σωματεία. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για αποτελεσματική αντιμετώπιση της «κουλτούρας» κάθε μορφής βίας, που θίγει την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ενόψει της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας στις 8 Μάρτη, η ΕΣΠΗΤ καλεί σε επαγρύπνηση και δράση. Το αίτημα για μηδενική αποδοχή και ανοχή κάθε είδους βίας είναι πάγιο και αδιαπραγμάτευτο. Παλεύουμε για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας, την ουσιαστική εφαρμογή της ισότητας φύλου, την άρση των στερεοτύπων, την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους και όλες.

Συντονιζόμαστε με το διεθνές κίνημα που οργανώνει απεργιακή κινητοποίηση τη Δευτέρα 8 Μάρτη 2021 καλώντας σε στάση εργασίας 12μ.μ.-3μμ και συμμετοχή στο συλλαλητήριο την ίδια ημέρα και ώρα 13.00 στην Αθήνα (πλατεία Κλαυθμώνος), πάντα με πιστή τήρηση και εφαρμογή όλων των απαιτούμενων περιοριστικών υγειονομικών μέτρων και όρων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…