Γράφει ο Τάσος Παππάς
Η πανδημία είναι εδώ απειλητική. Εδώ είναι και οι προβλέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι θα τελειώσουμε μ’ αυτήν στο τέλος του Ιανουαρίου. Και, βεβαίως, είναι εδώ οι πληροφορίες και οι φήμες για πρόωρες εκλογές εντός του 2022. Ως γνωστόν, οι πρόωρες εκλογές και οι ανασχηματισμοί είναι πολύ δημοφιλή θέματα. Απασχολούν τα κόμματα, τους βουλευτές, τους πολιτευτές, τα μέσα ενημέρωσης και φυσικά το διαδίκτυο που παίζει τον ρόλο που στο παρελθόν έπαιζαν οι καφενέδες της επικράτειας. Δράστες για τη διακίνηση των σχετικών σεναρίων είναι ορισμένα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται υπουργούς και συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για ευσεβείς πόθους των διευθυντικών ομάδων των ΜΜΕ ή έχουμε να κάνουμε με σχεδιασμούς στελεχών που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά στα κέντρα που λαμβάνονται οι αποφάσεις;
Τα σενάρια έχουν διάφορες εκδοχές. Πρώτες εκλογές χωρίς αυτοδυναμία; Το πιθανότερο αποτέλεσμα καθότι το σύστημα της απλής αναλογικής δε δίνει αυτοδυναμίες. Αμέσως δεύτερες εκλογέςμε το νέο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Κι αν δεν προκύψει η πολυπόθητη για τη Νέα Δημοκρατία και τα συμφέροντα που τη στηρίζουν αυτοδυναμία; Γιατί όχι και τρίτες εκλογές. Κι αν πάλι δεν επιτευχθεί ο στόχος; Ε, τότε θα πάμε σε αναζήτηση εταίρων για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με κόμμα-κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Με ποιους; Με βοήθεια είτε από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. (το επιθυμητό για τη Δεξιά) είτε από το κόμμα του κ. Βελόπουλου (αναγκαστική λύση δια της Ελληνικής Λύσης).
Για να ολοκληρωθεί η εικόνα, πρέπει να προσθέσουμε και την περίπτωση της κυβέρνησης συνεργασίας με επικεφαλής τεχνοκράτη κατά το παράδειγμα Παπαδήμου, όπως μας το θύμισε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με το άρθρο του στην «Καθημερινή». Με εξαίρεση το τελευταίο σενάριο (αποκλείει την προσφυγή στις κάλπες πριν από το τέλος της τετραετίας), όλα τα υπόλοιπα θεωρούν δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις πρώτες εκλογές, θα κερδίσει τις δεύτερες και αν χρειαστεί και τις τρίτες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις για την ώρα είναι ευνοϊκές για την κυβέρνηση. Δε δίνουν τις θηριώδεις διαφορές των 20 μονάδων, αλλά επιμένουν πως το προβάδισμα της συντηρητικής παράταξης δεν αμφισβητείται στην παρούσα φάση.
Βεβαίως μέχρι πριν από λίγο καιρό οι δημοσκοπήσεις σχεδόν όλων των εταιρειών προεξοφλούσαν και την αυτοδυναμία της Ν.Δ. Τα σενάρια γράφονται σε γραφεία. Οι συντάκτες τους δεν μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια τη δυναμική των εξελίξεων. Σεναριογράφοι είναι, δεν είναι προφήτες. Εκθρονίζοντας τη λογική κινδυνεύουν με διασυρμό. Η καμαρωτή άγνοια σε συνδυασμό με την ακούραστη βλακεία μπορεί να τους οδηγήσει στην ανεργία.
Αν, για παράδειγμα, η πανδημία δεν υποχωρήσει, αν το κύμα της ακρίβειαςδεν τιθασευτεί, αν τα μηνύματα για την οικονομία δεν είναι ενθαρρυντικά (αύξηση του κόστους δανεισμού από τις αγορές, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, επιστροφή του Συμφώνου Σταθερότητας, παράταση της επιτήρησης), αν οι διαμαρτυρίες κοινωνικών ομάδωνκλιμακωθούν, τότε μπορεί να συμβεί αυτό που φοβάται ένας πρώην κομμουνιστής, ο οποίος σήμερα είναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (για πόσο καιρό ακόμη είναι άγνωστο). Ο λόγος για τον Γιώργο Κύρτσο που σημειώνει σε ανάρτησή του: «Υπάρχει ένα κρίσιμο, απροσδιόριστο σημείο, στο οποίο η κοινή γνώμη μπορεί να περάσει ξαφνικά από την ψευδαίσθηση κανονικότητας στην απαίτηση για απόδοση ευθυνών». Στην περίπτωση αυτή δεν θα «παίζεται» η αυτοδυναμία, αλλά η πρωτιά στις εκλογές.
- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών