Από την αποκάλυψη παρακολούθησης δημοσιογράφων στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και την ενοχή

 

Διοικητής ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών: «Για λόγους εθνικής ασφάλειας» η παρακολούθηση Μαλιχούδη — Solomon. Με αυτό τον τίτλο επανέρχεται στο μείζον θέμα των παρακολουθήσεων η σελίδα της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής ομάδας του Solomon.

Η ιστοσελίδα περιγράφει το γεγονός και τις αποκαλύψεις που ξεκίνησαν στο τ΄έλος του 2021, μέχρι να φθάσουμε στο σήμερα, τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας. Όπως αναφέρει:

Απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά, προκύπτει πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Κοντολέων όχι μόνο δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις, αλλά, στις δύο καταγεγραμμένες περιπτώσεις παρακολούθησης δημοσιογράφων — του δημοσιογράφου του Solomon, Σταύρου Μαλιχούδη, και του οικονομικού συντάκτη Θανάση Κουκάκη — υπέπεσε σε αντιφάσεις και ανακρίβειες, που αποδομούν όσα η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει σε προηγούμενο χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, από πλευράς μας κρίνουμε απαραίτητο να ενημερώσουμε τους αναγνώστες και την κοινότητα του Solomon, που υποστηρίζει τη δουλειά μας, για τις εξελίξεις στην υπόθεση της παρακολούθησης του συναδέλφου μας, για την οποία τον περασμένο Φεβρουάριο υποβάλαμε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο.

[Τα πρώτα σχόλια του Θανάση Κουκάκη για τους ισχυρισμούς του διοικητή της ΕΥΠ σχετικά με τη δική του παρακολούθηση είναι διαθέσιμα εδώ.]

Η παρακολούθηση Μαλιχούδη — Solomon από την ΕΥΠ

Θυμίζουμε πως, στις 13 Νοεμβρίου 2021, δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αποκάλυψε έγγραφο εσωτερικής επικοινωνίας («σήμα») των μυστικών υπηρεσιών, στο οποίο γινόταν ονομαστική αναφορά στον ρεπόρτερ του Solomon, Σταύρο Μαλιχούδη, και το Solomon.

Το σήμα επικαλούνταν πληροφορίες από «πηγή υψηλής αξιοπιστίας» (εσωτερική ορολογία που αναφέρεται στην τηλεφωνική παρακολούθηση) για ρεπορτάζ που προετοίμαζε η ομάδα του Solomon σχετικά με την ιστορία του Τζαμάλ, ενός 12χρονου προσφυγόπουλου από την Συρία, που διέμενε στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) της Κω.

Στελέχη της ΕΥΠ ζητούσαν από συναδέλφους τους πληροφορίες για πηγή με την οποία ανέφεραν πως ο συνάδελφός μας βρισκόταν σε επαφή στα πλαίσια του ρεπορτάζ, αλλά και για το ίδιο το ανήλικο προσφυγόπουλο.

Από το σήμα προκύπτει πως η παρακολούθηση από την ΕΥΠ αφορούσε τουλάχιστον το διάστημα της άνοιξης του 2021.

Αντιδράσεις και δύο διαψεύσεις Γεραπετρίτη

Η είδηση της παρακολούθησης Μαλιχούδη — Solomon καλύφθηκε εκτενώς από τον ξένο Τύπο (π.χ. Deutsche WelleAl JazeeraLibérationColumbia Journalism ReviewARTE), αλλά θεωρήθηκε άξια δημοσίευσης από ελάχιστα ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Ανακοινώσεις έβγαλαν η ΕΣΗΕΑ, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, και οι διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις, ενώ στη Βουλή εξηγήσεις ζήτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, έκανε ερώτηση στην Κομισιόν.

Τη στιγμή της αποκάλυψης της παρακολούθησής του, ο συνάδελφός μας εργαζόταν και για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Απαντώντας στις 24 Νοεμβρίου 2021 σε σχετική επιστολή της διοίκησης του AFP, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε πως «η Ελλάδα τηρεί πλήρως τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας και του κράτους δικαίου, ιδίως τον πλουραλισμό και την ελευθερία του Τύπου. Κατά συνέπεια, είναι αυτονόητο ότι στην Ελλάδα δεν συμβαίνει καμία παρακολούθηση δημοσιογράφων. Σας διαβεβαιώνω ότι το ίδιο ισχύει και για τον κ. Μαλιχούδη».

Στις 17 Δεκεμβρίου 2021, και αφού η απάντησή του κ. Γεραπετρίτη δεν είχε φανεί πειστική, ο ίδιος απάντησε σε νέα επιστολή της διοίκησης του AFP.

Στη διαμαρτυρία του διεθνούς πρακτορείου για την παρακολούθηση εργαζομένου του, ο υπουργός Επικρατείας έκανε μια εκτενή αναφορά στην προσήλωση της παρούσας κυβέρνησης στην προστασία της ελευθερίας του Τύπου, και την αποτελεσματικότητά της στην καταπολέμηση του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής (!), και επανάλαβε πως στην Ελλάδα δεν λαμβάνουν χώρα παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.

«Προς αποφυγή οποιασδήποτε αμφιβολίας», διαβεβαίωνε ο κ. Γεραπετρίτης, και η ίδια η κυβέρνηση θα το έβρισκε «απαράδεκτο», εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Σε κανένα σημείο, σε καμία από τις δύο επιστολές, ωστόσο, ο κ. Γεραπετρίτης δεν διέψευσε τη γνησιότητα του εσωτερικού εγγράφου της ΕΥΠ που αποδείκνυε την παρακολούθηση.

[Σημειώνεται πως σε σχετική επιστολή του Solomon στις 29 Νοεμβρίου 2021 προς το γραφείο του πρωθυπουργού δεν λάβαμε καμία απάντηση.]

Τους μήνες που ακολούθησαν, το inside story και το Reporters United αποκάλυψαν την υπόθεση της παρακολούθησης ενός ακόμη δημοσιογράφου·  του Θανάση Κουκάκη, που ειδικεύεται στο οικονομικό ρεπορτάζ και συνεργάζεται με διεθνή Μέσα, και έχει υπογράψει μεταξύ άλλων αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για την τράπεζα Πειραιώς.

Ολόκληρο το ενδιαφέρον ρεπορτάζ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…