Ο αριθμός των δημοσιογράφων που φυλακίζονται παγκοσμίως είναι ο υψηλότερος

 

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που φυλακίζονται παγκοσμίως είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια που η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) πραγματοποιεί την ετήσια έρευνα της. Σύμφωνα με την CPJ την 1η Δεκεμβρίου 2022 363 δημοσιογράφοι βρίσκονταν πίσω από τα κάγκελα, αριθμός ρεκόρ με αύξηση 20% σε σχέση με το 2021.

Το Ιράν είναι ο χειρότερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων στον κόσμο, με 62 φυλακισμένους την 1η Δεκεμβρίου, ανεβαίνοντας από τη δέκατη θέση το 2021 στην πρώτη, αντανάκλαση της ανελέητης καταστολής των εξεγέρσεων που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο. Το καθεστώς έχει φυλακίσει έναν αριθμό ρεκόρ γυναικών δημοσιογράφων—22 από τους 49 που συνελήφθησαν από την έναρξη των διαδηλώσεων είναι γυναίκες—σε μια προσπάθεια να καταστείλει το αληθινό ρεπορτάζ για τις διαδηλώσεις. Το Ιράν ακολουθείται από την Κίνα, τη Μιανμάρ, την Τουρκία και τη Λευκορωσία, όλες χώρες οπλιεσμένες με μηχανισμούς φίμωσης του Τύπου.

«Ο αριθμός ρεκόρ των δημοσιογράφων στη φυλακή είναι μια κρίση που αντικατοπτρίζει τη διάβρωση της δημοκρατίας παγκοσμίως», δήλωσε η πρόεδρος του CPJ Jodie Ginsberg. « Η ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας έχει επιπτώσεις πολύ πέρα ​​από το άτομο που βρίσκεται στη φυλακή: καταπνίγει ζωτικής σημασίας ρεπορτάζ που βοηθά το κοινό να διατηρείται ασφαλές, ενημερωμένο και ενδυναμωμένο», ανέφερε.

Οι κυβερνήσεις καταφεύγουν σε αντίποινα και στην κατάχρηση νομικών δομών για να τιμωρήσουν τον Τύπο, όπως τη δημιουργία νομοθεσίας με αόριστες διατυπώσεις που ποινικοποιούν την αναφορά πραγματικών περιστατικών. Η απογραφή του 2022 δείχνει ότι οι αντικρατικές κατηγορίες χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη φυλάκιση δημοσιογράφων, που κυμαίνονται από υποτιθέμενη τρομοκρατία έως ανταλλαγή πληροφοριών αντίθετων με τις επίσημες κυβερνητικές αφηγήσεις. Σε 131 περιπτώσεις, δεν έχει καταγραφεί καμία κατηγορία, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό. 

«Η προοπτική μακρών νομικών διαδικασιών και μακροχρόνιων ποινών φυλάκισης είναι ένας τρόπος εκφοβισμού των δημοσιογράφων να σιωπήσουν. Σπέρνει δυσπιστία στα μέσα ενημέρωσης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν να ανθίσουν οι καταχρήσεις εξουσίας», είπε ο Ginsberg.

Οι τιμωρητικές τακτικές περιλαμβάνουν επιδρομές πριν από την αυγή, την κατάσχεση συσκευών δημοσιογράφων και την αφαίρεση των αδειών που απαιτούνται για τη νόμιμη λειτουργία μιας ειδησεογραφικής οντότητας. Οι νομικές μεταρρυθμίσεις της Ρωσίας , που τέθηκαν σε ισχύ μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θέτουν εκτός νόμου τα «ψεύτικα» ρεπορτάζ για τον πόλεμο και έχουν χρησιμεύσει στην ουσιαστική εξάλειψη των ανεξάρτητων ειδησεογραφικών πρακτορείων της χώρας. 

Σε πολλές χώρες, ακόμη και εκείνες με μικρότερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων, οι περίπλοκες και μακροχρόνιες νομικές υποθέσεις έχουν ανατριχιαστικό αποτέλεσμα που αναγκάζει τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να δημοσιεύουν, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να κλείσουν και, σε ακραίες περιπτώσεις, οι δημοσιογράφοι να διαφύγουν στην εξορία. Τα στοιχεία της CPJ δείχνουν σταθερά ότι οι φυλακισμένοι είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ντόπιοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις χώρες και τις κοινότητες τους. Η φυλάκιση και η μεταχείριση Κούρδων δημοσιογράφων που κρατούνται στο Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία υπογραμμίζει τη συστημική δίωξη που βιώνει αυτή η ομάδα.

Μετά από 12 χρόνια παύσης, το Αφγανιστάν επιστρέφει στην απογραφή του CPJ με τρεις φυλακισμένους δημοσιογράφους, καθώς οι συνθήκες για τον Τύπο αντιμετώπισαν σοβαρά εμπόδια μετά την επιστροφή του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Η Γεωργία , μια αναδυόμενη δημοκρατία με μικτό ιστορικό ελευθερίας του Τύπου, η οποία φιλοξενεί ολοένα και περισσότερο εξόριστους δημοσιογράφους από άλλα μέρη της περιοχής, καταγράφεται στην απογραφή για πρώτη φορά.

Όπως τα τελευταία χρόνια, η καταστολή των μέσων ενημέρωσης στην Κίνα (43 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν), τη Μιανμάρ (42) και το Βιετνάμ (21) έχουν τοποθετήσει αυτές τις χώρες μεταξύ των χειρότερων παραβατών στον κόσμο.

Στην υποσαχάρια Αφρική, η Ερυθραία (16) παραμένει ο χειρότερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων της περιοχής, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση παγκοσμίως. Οι δημοσιογράφοι εκεί κρατήθηκαν χωρίς δίκη ή πρόσβαση στις οικογένειές τους ή στους δικηγόρους τους για περιόδους που κυμαίνονται από 17 έως 22 χρόνια.

Ο σχετικά χαμηλός αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Αμερική -δύο στη Νικαράγουα, έναν στην Κούβα και έναν στη Γουατεμάλα- διαψεύδει τη συνεχιζόμενη πτώση της ελευθερίας του Τύπου σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς το 2022 ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρο για τους δημοσιογράφους που έκαναν ρεπορτάζ στο Μεξικό και την Αϊτή. Το US Press Freedom Tracker, εταίρος του CPJ, κατέγραψε 12 συλλήψεις και κρατήσεις δημοσιογράφων σε όλες τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 2022, όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την απογραφή της 1ης Δεκεμβρίου.

Σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, η ελευθερία του Τύπου εξακολουθεί να δέχεται επίθεση. Οι αρχές στην Τουρκία (40) συνεχίζουν να καταδιώκουν δημοσιογράφους, όπως αποδεικνύεται από τη συνέντευξη στη φυλακή του ρεπορτάζ με τη Χατιτζέ Ντουμάν, τη μακροβιότερη δημοσιογράφο της Τουρκίας που φυλακίστηκε το 2003. Όπως και το 2021, η Λευκορωσία (26) είναι ο πέμπτος χειρότερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων στη φετινή απογραφή. Η Ρωσία (19) καταλαμβάνει την όγδοη θέση με αρκετούς δημοσιογράφους να αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών με την κατηγορία της διάδοσης «ψευδών ειδήσεων».

Εκτός από το Ιράν, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η Αίγυπτος (21) και η Σαουδική Αραβία (11) παραμένουν μεταξύ των 10 κορυφαίων δεσμοφυλάκων δημοσιογράφων στον κόσμο.

Ενώ το 2022 ήταν ιδιαίτερα ζοφερό για τους υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου, η υπεράσπιση του CPJ συνέβαλε στην πρόωρη απελευθέρωση τουλάχιστον 130 φυλακισμένων δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…