Ιδού γιατί δεν χρειάζονται τη δημοσιογραφία στα ΜΜΕ


 Σε μεγάλη δημοφιλή ιστοσελίδα στην οποία πρόσφατα αναρτήθηκε ένα από τα σημαντικά «ρεπορτάζ», σταλμένο από το Μέγαρο Μαξίμου, οι επικεφαλής τόλμησαν να αλλάξουν τον τίτλο. Το περιεχόμενο δεν πειράχτηκε, ήταν απόλυτα ίδιο με όσα αναρτήθηκαν την ίδια ώρα σε εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες. Κι όμως, η πηγή διανομής ενοχλήθηκε και, όπως μάθαμε, απαίτησε να μπει ο ίδιος ακριβώς τίτλος με τον οποίο το θέμα εστάλη. Όπερ και εγένετο.

Η διανομή και δημοσίευση, στη συντριπτική πλειονότητα των μίντια, των στημένων ειδήσεων του Μαξίμου και συγκεκριμένων υπουργείων στο πολιτικό, οικονομικό, αστυνομικό ρεπορτάζ είναι αναγνωρίσιμη. Αποτελεί μια πραγματικότητα στον χώρο της ενημέρωσης και όχι μόνο για τα ίδια τα Μέσα και τους ανθρώπους τους. Η προπαγάνδα «κατασκευάζεται» με τη μορφή ειδησεογραφίας-ενημέρωσης εκτός της παραγωγικής διαδικασίας των ΜΜΕ. Για αυτό και τα μίντια δεν χρειάζονται τη δημοσιογραφία, την έρευνα, τις αποκαλύψεις, τη λογοδοσία. Γι’ αυτό οι δημοσιογράφοι στα περισσότερα αστικά ΜΜΕ είναι από τους πλέον χαμηλά αμειβόμενους, σε καθεστώς πλήρους εντατικοποίησης. Γι’ αυτό και τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, που διοικούνται από τη συμμαχία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορούν για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά καλύπτουν πλήρως όσους απασχολούνται σε γραφεία Τύπου.

Η χειραγώγηση των ΜΜΕ κατέστη αχρείαστη μετά το 2019, καθώς αυξήθηκαν και στελεχώθηκαν με εκατοντάδες δημοσιογράφους και συμβούλους οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί του κράτους, με αποκλειστικό έργο την παραγωγή ειδήσεων και ρεπορτάζ για όλα τα ελεγχόμενα μίντια. Το πόσοι ακριβώς απασχολούνται σε αυτούς τους μηχανισμούς παραμένει άγνωστο. Γνωστό είναι μόνο πόσοι απασχολούνται στα κρατικά ΜΜΕ — περίπου 600 δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ, περί τους 500 στη Γενική Γραμματεία, περίπου 400 στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Άγνωστος παραμένει και ο αριθμός των συμβασιούχων τόσο στα κρατικά Μέσα όσο και στους διάφορους μηχανισμούς επικοινωνίας του Μαξίμου και των γραφείων Τύπου.

Ένας αριθμός που προκαλεί εντύπωση είναι αυτός που αναφέ- ρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2024. Στον τομέα «επικοινωνία και ενημέρωση» της προεδρίας της κυβέρνησης αναγράφεται ο αριθμός 2.249 ατόμων, χωρίς άλλες λεπτομέρειες…

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…