Κορυφαίοι δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ ζητούν ελεύθερη, εκτός λογοκρισίας στρατού, πρόσβαση στη Γάζα

 

αναδημοσίευση από το info-war

Δεκάδες κορυφαίοι δημοσιογράφοι μεγάλων Δυτικών ΜΜΕ (όπως τα CNN, BBC, NBC, Sky News, Channel4 και άλλα) ζητούν με ανοικτή επιστολή προς τις πρεσβείες του Ισραήλ και της Αιγύπτου «ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στη Γάζα για τα ξένα μέσα.

Από την αρχή του παρόντος πολέμου το Ισραήλ και η Αίγυπτος περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα εισόδου ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα, με το Ισραήλ να δέχεται μονάχα δημοσιογραφικά συνεργεία ενσωματωμένα στις στρατιωτικές του δυνάμεις, των οποίων τα ρεπορτάζ πρέπει να λάβουν έγκριση από τον στρατιωτικό λογοκριτή.Την επιστολή υπογράφουν τουλάχιστον 55 δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων η Κριστιάν Αμανπούρ του CNN, η Άλεξ Κρόφορντ του Sky News και ο Τζέρεμι Μπόουεν του BBC. «Σε σχεδόν πέντε μήνες πολέμου στη Γάζα, οι ξένοι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην περιοχή, εκτός από τα σπάνια και συνοδευόμενα ταξίδια με τον ισραηλινό στρατό», γράφουν.

«Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου να επιτρέψουν ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Γάζα για όλα τα ξένα μέσα. Καλούμε την κυβέρνηση του Ισραήλ να δηλώσει ανοικτά την άδειά της για διεθνείς δημοσιογράφους να λειτουργήσουν στη Γάζα και τις αιγυπτιακές αρχές να επιτρέψουν σε διεθνείς δημοσιογράφους την πρόσβαση στο πέρασμα της Ράφα».

«Υπάρχει έντονο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα γεγονότα στη Γάζα και προς το παρόν το μόνο ρεπορτάζ προέρχεται από δημοσιογράφους που έχουν ήδη εγκατασταθεί εκεί», συνεχίζει η επιστολή. «Είναι ζωτικής σημασίας να γίνεται σεβαστή η ασφάλεια των τοπικών δημοσιογράφων και οι προσπάθειές τους να ενισχύονται από τη δημοσιογραφία των μελών των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Η ανάγκη για ολοκληρωμένη επιτόπια ενημέρωση για τη σύγκρουση είναι επιτακτική». Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου συνολικά 94 δημοσιογράφοι είχαν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, ενώ άλλοι έχουν δει τις οικογένειές τους να γίνονται στόχοι του ισραηλινού στρατού.

«Οι κίνδυνοι της δημοσιογραφικής κάλυψης των συγκρούσεων είναι καλά κατανοητοί από τις οργανώσεις μας, οι οποίες έχουν δεκαετίες εμπειρίας από την κάλυψη ρεπορτάζ σε εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο και σε προηγούμενους πολέμους στη Γάζα», δηλώνει η επιστολή των δυτικών δημοσιογράφων.

Η Κρόφορντ, στην ανακοίνωση της επιστολής έγραψε: «Οι συνάδελφοί μας δημοσιογράφοι στη Γάζα, με τους οποίους μιλάμε καθημερινά και στη δουλειά των οποίων στηρίζονται όλοι, χρειάζονται — και πρέπει — να προστατεύονται σε καιρό πολέμου. Είναι απίστευτα γενναίοι και υφίστανται μνημειώδες άγχος ενώ κάνουν τη δουλειά τους σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, ενώ προσπαθούν να προστατεύσουν τις οικογένειές τους, να βρουν φαγητό, νερό και κάπου να κοιμηθούν ή να καταφύγουν. Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί τους θα πρέπει να είναι ένα αδιαμφισβήτητο θέμα μεγάλης ανησυχίας».

Από την πλευρά του, ο συντάκτης Μέσης Ανατολής του BBC Μπόουεν μιλώντας στο ραδιόφωνο δήλωσε: «Μπορώ μόνο να υποθέσω ότι το Ισραήλ δεν επιτρέπει στους δημοσιογράφους να εργάζονται ελεύθερα μέσα στη Γάζα, επειδή οι στρατιώτες τους κάνουν πράγματα που δεν θέλουν να βλέπουμε. Οι αναφορές των ξένων δημοσιογράφων μπορεί να στηρίξουν τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι, για να χρησιμοποιήσω μια κοινή φράση στο Ισραήλ, “είναι ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο”, ή οι ξένοι δημοσιογράφοι μπορεί να αποκαλύψουν στοιχεία που να στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου καθώς και τον ακόμη πιο σοβαρό για γενοκτονία — μέχρι να μπούμε μέσα, δεν θα μάθουμε ποτέ».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…