Google και face book εντάσσουν Al στην επιλογή ειδήσεων και απειλούν με κατάργηση των παραπομπών σε ΜΜΕ

 

Οι περισσότεροι έλαβαν το μήνυμα στη ροή της σελίδας τους στο Facebook πως η Μeta αναβαθμίζει το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Το Al θα μαζεύει το περιεχόμενο των χρηστών -“κατοίκων” στο δίκτυο για να εκπαιδευτεί! Αυτή την εβδομάδα επίσης η Google ανακοίνωσε πως αρχίζει η λειτουργία Google I/O, δηλαδή σε ερώτημα των χρηστών (στην αναζήτησή) η τεχνητή νοημοσύνη της πλατφόρμας θα δίνει περίληψη των αποτελεσμάτων. Δεν θα δίνει εφεξής παραπομπή σε ιστοσελίδες, συνήθως Μέσων ενημέρωσης. Την περασμένη εβδομάδα επίσης η Google προειδοποίησε πως θα διακόψει το google news initiative στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Καλλιφόρνια συγκεκριμένα ως αντίδραση στο νόμο προστασίας της δημοσιογραφίας που αναμένεται να ψηφιστεί και προβλέπει πληρωμλη φόρου για τις ψηφιακές πλατφόρμες. Οι τρεις ειδήσεις σχετίζονται άμεσα με το παρόν και το μέλλον των μέσεων ενημέρωσης, της ενημέρωσης γενικά και της δημοσιογραφίας ειδικότερα. Τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο τα ΜΜΕ διεκδικούν μερίδιο δικαιωμάτων από την εκμετάλλευση περιεχομένου πληροφόρησης που διακινείται στο διαδίκτυο από τις μεγάλες πλατφόρμες, οι big tech αφενός απειλούν με λουκέτο τη ροή ειδήσεων από media για να μην πληρώσουν αφετέρου χρησιμοποιούν αυτό ακριβώς το περιεχόμενο για να “εκπαιδεύσουν” τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.

Για τις εξελίξεις πάντως στις ΗΠΑ και τις απειλές για το νόμο στην Καλλιφόρνια, στο ρεπορτάζ του axios.com  η Σάρα Φίσερ   έγραψε πως η Google δήλωσε ότι θα διακόψει περαιτέρω επενδύσεις στα δημοσιογραφικά γραφεία της Καλιφόρνια — συμπεριλαμβανομένων νέων συνεργασιών μέσω του προϊόντος αδειοδότησης ειδήσεων, του Google News Showcase και προγραμματισμένες επεκτάσεις του παγκόσμιου προγράμματος Google News Initiative (GNI) ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων — «μέχρι να γίνει σαφής ρυθμιστικό περιβάλλον της Καλιφόρνια». Η δήλωση ήταν απάντηση στο νομοσχέδιο που προβλέπει φορολόγηση για τις εταιρείες Big Tech για συνδέσμους προς περιεχόμενο ειδήσεων – έναν “φόρο συνδέσμων”. Τα έσοδα θα κατευθύνονται  στη χρηματοδότηση αιθουσών σύνταξης. Στο νομοσχέδιο αντέδρασε και η Meta που επίσης απείλησε ότι θα μπλοκάρει τους συνδέσμους ΜΜΕ εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος.

Για το θέμα λειτουργίας του Google I/O που καταστρέφει επίσης τις παραπομπές σε περιεχόμενο ΜΜΕ, έγραψε ο Stratos Safioleas στη σελίδα του στο Facebook από όπου και αναδημοσιεύουμε τον εύλογο και πολύ ενδιαφέροντα προβληματισμό του, ειδικά για τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ. Γράφει: <<Μέχρι τώρα πως λειτουργούσε το Google search (και κάθε search); Έψαχνες κάποια θέματα και σου έδινε ως απάντηση κάποιες ιστοσελίδες.

Στην ετήσια παρουσίαση που κάνει η Google, το Google I/O, πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε πως στο εξής οι χρήστες θα βάζουν ένα ερώτημα όπως έκαναν μέχρι σήμερα στο Google, και η Google θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, και θα δίνει μια περίληψη των αποτελεσμάτων.
Έτσι, δεν θα χρειάζεται να στέλνει τους χρήστες στις ιστοσελίδες πλέον. Ήδη έτσι λειτουργεί το ChatGPT της OpenAI.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει πως οι ιστοσελίδες θα έχουν κατακόρυφη πτώση στον αριθμό των επισκέψεων σε αυτές. Η μικρότερη επισκεψιμότητα θα οδηγήσει και σε λιγότερο κίνητρα για διαφήμιση σε αυτές. Δηλαδή μαζί με την επισκεψιμότητα θα πέσουν κατακόρυφα και τα διαφημιστικά έσοδα.
Την δεκαετία του 2010 το Facebook, μαζί με την Google, διακίνησαν το περιεχόμενο των εφημερίδων χωρίς να τις αποζημιώσουν, αλλά τους πήραν όλη τη διαφήμιση. Το αποτέλεσμα είναι οι χιλιάδες των απολύσεων σε δημοσιογράφους παγκοσμίως. Και φυσικά στην Ελλάδα. Εκτός από πάρα πολύ μεγάλα μέσα που βρήκαν τρόπο να καινοτομήσουν (πχ οι New York Times) ή βρήκαν λεφτά από δωρητές (που είναι επισφαλής μέθοδος – πχ η Washington Post την οποία αγόρασε ο Jeff Bezos της Amazon), χιλιάδες εφημερίδες αφανίστηκαν. Στην Αμερική σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο ειδικά δεν έχει μείνει κανένα σοβαρό μέσο μαζικής ενημέρωσης.
Για να πάρουμε την αναλογία στην Ελλάδα, ο τοπικός τύπος που καλύπτει τους Δήμους και της περιφέρειες είναι ανύπαρκτος, και ο “εθνικός” τύπος δεν καλύπτει δημάρχους και περιφερειάρχες. Δεν έχει πεζοδρόμια η πόλη σας; Δεν πειράζει. Και τι έγινε; Ποιος θα το γράψει για να ασκήσει πίεση; Τα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν όλο το δημόσιο χώρο; Οι δρόμοι είναι βρώμικοι; Τα καταστήματα παραβιάζουν τους όρους λειτουργίας, δημιουργώντας όχληση με αυτοκίνητα ή με ασύλληπτη φασαρία μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα;
Αν υπήρχαν εφημερίδες με αναγνωσιμότητα, και έκαναν την δουλειά τους, τότε θα υπήρχε η πίεση στους “επιχειρηματίες” και στους δημοτικούς άρχοντες να κάνουν την δουλειά τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι η δημοσιογραφία θεωρείται ο τέταρτος πυλώνας της Δημοκρατίας. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως όσοι θέλουν να δρουν ανεξέλεγκτοι, διακινούν το σύνθημα “αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι”. Χωρίς δημοσιογραφία, δεν υπάρχει απόδοση ευθυνών, και τα θύματα είναι όσοι δεν έχουν πρόσβαση στην εξουσία. Δηλαδή η μη ισχυροί.
H “Silicon Valley” με τα social media διέλυσε το μοντέλο χρηματοδότησης της δημοσιογραφίας σε πρώτη φάση. Και τώρα με την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα την αποτελειώσει.
Τι θα επιβιώσει;
Ίσως τα πολύ μεγάλα μέσα που θα έχουν μεγάλο κύρος και θα κρατήσουν κόσμο που βρίσκει σημασία στο να πληρώνει συνδρομή σε αυτά. Και κάποια μέσα που διαπραγματεύονται ένα πολύ εξειδικευμένο αντικείμενο, ίσως διατηρήσουν κάποιο κοινό, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι τα έσοδα από τις συνδρομές θα αρκούν.
Συνήθως σε τέτοιες αναρτήσεις αισθάνομαι την ανάγκη “να αποδείξω πως δεν είμαι ελέφαντας” γράφοντας κάπου στην αρχή κάποιου τύπου disclaimer. Έχει αρχίσει να γίνεται πολύ βαρετό. Ας το ξαναγράψω: οι σπουδές μου είναι στην πολιτική της τεχνολογίας (technology policy). Το πρώτο μου πτυχίο είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Το διδακτορικό μου δηλαδή, από το George Washington University, αφορά το θέμα της πολιτικής στην τεχνολογία. Βρέθηκα στην επικοινωνία από μια σειρά από συγκυρίες, και πολύ συνειδητά, διότι στην Αμερική γοητεύτηκα από την μοντέρνα αντίληψη που λέει πως η επικοινωνία δεν είναι παρακολουθητής των εξελίξεων, αλλά συνδιαμορφωτής: αν δεν πείσεις το κοινό σου, αυτό δεν θα σε υποστηρίξει, ούτε θα σε ακολουθήσει, είτε αυτό είναι για παράδειγμα ένα κόμμα, είτε είναι μια εταιρεία.
Αλλά επανέρχομαι στο θέμα: δεν “μισώ” την “τεχνολογία.” Αντιθέτως, είμαι ενθουσιώδης χρήστης της, και ως επαγγελματίας και ως ως καταναλωτής. Αλλά ως πολίτης, επιθυμώ να επαναλάβω ότι πως η ρύθμιση, και ο κοινωνικός έλεγχος της τεχνολογίας είναι απαραίτητοι σήμερα περισσότερο από ποτέ. Αν τα υπερκέρδη στη παραγωγικότητα από την ανάπτυξή συγκεντρωθούν μόνο σε λίγους, τότε θα δημιουργηθούν τρεις κατηγορίες ανθρώπων: οι υπερπλούσιοι, εκείνοι που θα παλεύουν να αποφύγουν την φτωχοποίηση (αυτοί που παλιά ονομάζονταν ‘μεσαία τάξη”, και οι εξαθλιωμένοι. Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι απλώς άδικη, καθώς η ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν οφείλεται σε κάποιες διάνοιες, αλλά και στην συμμετοχή όλης της κοινωνίας, αλλά κυρίως θα καταστρέψει την πορεία μας προς περισσότερη δημοκρατία και δικαιοσύνη.
Στο μεταξύ, αυτοί οι προβλητιμαστισμοί έχουν ωριμάσει πια στις προηγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες. Δεν είναι κάποια εξτρεμιστική “αριστερίστικη” ρητορική, αλλά μια συζήτηση μεταξύ ειδικών, επενδυτών, ακαδημαϊκών, και πολιτικών, που τους κινεί όχι κάποιο “σοσιαλιστικό όραμα” αλλά η πεποίθηση πως ο καπιταλισμός είναι βιώσιμος μόνο όταν διαμοιράζει με τρόπο ουσιώδη και φανερό τα κέρδη. Διότι αλλιώς θα κινδυνέψει η ύπαρξή του. Και μια σφοδρή κοινωνική έκρηξη δεν θα οδηγήσει στην αντικατάστασή του από μια “κομμουνιστική ουτοπία” όπως πιστεύουν κάποιοι τάχα “προοδευτικοί”, αλλά θα οδηγήσει στον φασισμό. Ο νέος φασισμός δε, θα είναι πολύ χειρότερος από αυτόν που απείλησε την ανθρωπότητα έναν αιώνα πριν: θα είναι ένας “τεχνοφασισμός” που θα ελέγχει ασφυκτικά κάθε πτυχή της ζωής μας, κάπως σαν το Black Mirror του Νetflix.
Πηγές: axios.com

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…