RSF: “Οι δημοσιογράφοι δεν πεθαίνουν, σκοτώνονται” και η βία εναντίον τους αυξάνεται

Η “Σύνοψη” των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) για  2024 αποκαλύπτει μια ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων σε δημοσιογράφους — ειδικά σε ζώνες συγκρούσεων, όπου περισσότεροι από τους μισούς επαγγελματίες ειδήσεων σκοτώθηκαν φέτος.  Η Γάζα ξεχωρίζει ως η πιο επικίνδυνη περιοχή στον κόσμο, με τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν σε σχέση με τη δουλειά τους τα τελευταία πέντε χρόνια. Από τον Οκτώβριο του 2023, περισσότεροι από 145 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό. Επιπλέον, 550 δημοσιογράφοι είναι σήμερα φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο, αύξηση 7% από πέρυσι. Αυτή η βία —που συχνά διαπράττεται από κυβερνήσεις και ένοπλες ομάδες με πλήρη ατιμωρησία— χρειάζεται άμεση απάντηση. Η RSF καλεί για επείγουσα δράση για την προστασία των δημοσιογράφων και της δημοσιογραφίας.

«Οι δημοσιογράφοι δεν πεθαίνουν, σκοτώνονται. Δεν είναι στη φυλακή, τα καθεστώτα τους κλειδώνουν. δεν εξαφανίζονται, απάγονται. Αυτά τα εγκλήματα —που συχνά ενορχηστρώνονται από κυβερνήσεις και ένοπλες ομάδες με πλήρη ατιμωρησία— παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και πολύ συχνά μένουν ατιμώρητα”. Τιμπό Μπρούτιν, γενικός Διευθυντής της RSF

Το ένα τρίτο των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2024 δολοφονήθηκαν από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις

  • Ρεκόρ 54 δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν, οι 31 σε ζώνες συγκρούσεων ενώ κάλυπταν συγκρούσεις σε Ιράκ, Σουδάν, Μιανμάρ, Ουκρανία και την περιοχή που επλήγη από τον πόλεμο στη Γάζα.
    • Γάζα: η πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου για τους δημοσιογράφους  Το 2024, η Λωρίδα της Γάζας αντιπροσώπευε σχεδόν το 30% των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της RSF. Όλοι τους σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.
    • Η Παλαιστίνη είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους , καταγράφοντας μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από οποιαδήποτε άλλη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια. Περισσότεροι από 145 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στην Παλαιστίνη από τον Οκτώβριο του 2023, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 35 που στοχοποιήθηκαν στη διάρκεια κάλυψης γεγονότων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας.
    • Η RSF συνεχίζει να ερευνά αυτούς τους θανάτους για να εντοπίσει και να καταδικάσει τη σκόπιμη στόχευση εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και έχει καταθέσει τέσσερις καταγγελίες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά δημοσιογράφων.
  • Ασία, είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη περιοχή για τους δημοσιογράφους λόγω του μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στο Πακιστάν (επτά) και στις  διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το Μπαγκλαντές (πέντε).

Συνελήφθησαν 550 δημοσιογράφοι

  • Αυξήθηκε ο αριθμός των δημοσιογράφων πίσω από τα κάγκελα 
    Η αύξηση του αριθμού των κρατουμένων δημοσιογράφων φέτος (+7,2%) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους νέους δημοσιογράφους υπό κράτηση στη Ρωσία (+8) και στο Ισραήλ (+17).
  • Το Ισραήλ έγινε η τρίτη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο για δημοσιογράφους
    Το Ισραήλ είναι η χώρα που έχει φυλακίσει τους περισσότερους δημοσιογράφους από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023 και τώρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο για δημοσιογράφους.
  • Οι έγκλειστοι δημοσιογράφοι συγκεντρώνονται σε τέσσερις χώρες
    Οι τέσσερις μεγαλύτερες φυλακές του κόσμου — Κίνα (124, εκ των οποίων 11 στο Χονγκ Κονγκ), Μιανμάρ (61), Ισραήλ (41) και Λευκορωσία (40) — κρατούν σχεδόν τους μισούς κρατούμενους δημοσιογράφους στον κόσμο.
  • 250 χρόνια φυλάκιση: η συνδυασμένη ποινή των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο
    Η φυλάκιση είναι όπλο για την καταστολή της δημοσιογραφίας, ειδικά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Η Ρωσία (38) χρησιμοποιεί τις φυλακές της ως μέσο καταστολής ανεξάρτητων Ρώσων και Ουκρανών ρεπόρτερ (19).

55 δημοσιογράφοι κρατήθηκαν όμηροι

  • Το 70% των ομήρων βρίσκεται στη Συρία. 
    Οι περισσότεροι από αυτούς απήχθησαν από το Ισλαμικό Κράτος κατά τη διάρκεια του πολέμου. Δέκα χρόνια αργότερα, παραμένει εξαιρετικά δύσκολο – αν όχι σχεδόν αδύνατο – να ληφθούν πληροφορίες για την τύχη τους. Η κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας.
  • Υεμένη: η μόνη χώρα με νέους ομήρους το 2024 
    Από τους 55 εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που κρατούνται επί του παρόντος όμηροι σε όλο τον κόσμο, 2 απήχθησαν το 2024 από τους Χούτι στην Υεμένη.
  • Μάλι: η μόνη χώρα με νέους ομήρους το 2023 
    Ο σκηνοθέτης Saleck Ag Jiddou και ο παρουσιαστής Moustapha Koné του  Radio Coton  απήχθησαν στις 7 Νοεμβρίου 2023 από ένοπλη ομάδα. Τα ζητούμενα λύτρα είναι πλέον 4 εκατομμύρια φράγκα CFA (περίπου 6.150 ευρώ).

95 αγνοούμενοι δημοσιογράφοι

  • Σχεδόν 100 δημοσιογράφοι εξακολουθούν να αγνοούνται σε 34 χώρες σε όλο τον κόσμο. Πάνω από το ένα τέταρτο αυτών των δημοσιογράφων έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 10 χρόνια.
  • 28 εξαφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία 
    Οι εξαφανίσεις τους συνέβησαν σε: Μεξικό (πέντε), Συρία (τρεις),Μάλι (τρεις), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (δύο), Παλαιστίνη (δύο) και Ιράκ (δύο).
  • Το 45% των αγνοουμένων δημοσιογράφων είναι θύματα εξαναγκαστικής εξαφάνισης.
    Οι εξαφανίσεις αποδίδονται συχνά σε αυταρχικές ή αδιάφορες κυβερνήσεις, γεγονός που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη καταπολέμησης της ατιμωρησίας και ενίσχυσης της προστασίας των δημοσιογράφων. Η RSF καλεί όλες τις χώρες να επικυρώσουν τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία όλων των Προσώπων από την Αναγκαστική Εξαφάνιση, η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2006, αλλά αριθμεί μόνο 75 επικυρώσεις μέχρι σήμερα.
  • Το Μεξικό ξεχωρίζει ως η χώρα με τους περισσότερους αγνοούμενους δημοσιογράφους:  η χώρα συγκεντρώνει περισσότερο από το 30% των αγνοουμένων δημοσιογράφων.
  • 4 νέες  εξαναγκαστικές εξαφανίσεις σημειώθηκαν στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Νικαράγουα, τη Ρωσία και τη Συρία το 2024.

** Το διαδικτυακό βαρόμετρο της RSF  ενημερώνεται συνεχώς από τους διαχειριστές και τους ανταποκριτές των ζωνών μας με τα ονόματα των δημοσιογράφων που έχουν υποστεί κακοποίηση (σκοτώθηκαν, κρατήθηκαν, κρατήθηκαν όμηροι, αγνοούνται).