Ραδιοφωνικές άδειες με ορίζοντα 15ετίας προτείνει η Ε.Ι.Ι.Ρ.Α. αλλά..

 

Άδειες διάρκειας 15 ετών έναντι  οικονομικού ανταλλάγματος προτείνει η ΕΙΙΡΑ στην Ομάδα Εργασίας για το Ραδιόφωνο. Οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν χθες και το σχετικό πόρισμα αναμένεται να προωθηθεί προς την κυβέρνηση για περισσότερες παρατηρήσεις. 

Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά για ΜΗ κερδοσκοπικούς σταθμούς ή συλλογικούς. Η ΕΙΙΡΑ από την πλευρά της έχει καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα με προτάσεις για τη διαδικασία αδειοδότησης. Για τις άδειες προτείνει τα εξής:

  • –  Οι άδειες θα χορηγούνται για διάστημα 15 ετών έναντι οικονομικού ανταλλάγματος για χρήση φάσματος, το οποίο θα καθορίζεται με ΚΥΑ και καταβάλλεται κατ’ έτος.
  • –  Οι άδειες θα ανανεώνονται στη λήξη για ίσο χρόνο εφόσον ο αιτών αδειούχος συνεχίζει να πληροί τους όρους της άδειας. Για όσες άδειες δεν ανανεωθούν (ή εάν υπάρξει ανάκληση χορηγηθείσας άδειας), το ΕΣΡ προκηρύσσει νέαδιαγωνιστική διαδικασία.
  • –  Οι άδειες θα διακρίνονται ανάλογα με το είδος προγράμματος, δηλαδή θα χορηγηθούν άδειες ραδιοφωνικών σταθμών ενημερωτικού και μή ενημερωτικού προγράμματος.
  • –  Απαγορεύεται η μεταβίβαση ή η εκμίσθωση του δικαιώματος χρήσης τηςσυχνότητας.
  • –  Ο αδειούχος, εφόσον δεν λειτουργεί ήδη σταθμό, υποχρεούται να εκπέμψειπλήρες ραδιοφωνικό πρόγραμμα εντός 3 μηνών από τη χορήγηση της άδειας, άλλως η άδεια ανακαλείται από το ΕΣΡ.
  • –  Επιτρέπεται η μεταβίβαση επιχείρησης που κατέχει άδεια ραδιοφωνικού σταθμού ελεύθερης λήψης. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για καθολική μεταβίβαση, κατά τις σχετικές κοινές διατάξεις. Κάθε τέτοια μεταβίβαση στο σύνολό της ή μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων ή μετοχών εταιρείας που κατέχει άδεια σε ποσοστό τουλάχιστον ένα τοις εκατό (1%) του κεφαλαίου, εντός ή εκτός του Χρηματιστηρίου, κάθε σύσταση νέας εταιρείας με τη συμμετοχή επιχείρησης αυτής της κατηγορίας και γενικά κάθε μετασχηματισμός της εταιρείας, γνωστοποιείται μέσα σε 10 ημέρες στο Ε.Σ.Ρ με κατάθεση αντιγράφου της σχετικής σύμβασης. Το Ε.Σ.Ρ. ελέγχει τα σχετικά έγγραφα, δυνάμενο να καλεί σε ακρόαση τους κατά περίπτωση ενδιαφερομένους, προβαίνει στον έλεγχο των μέσων χρηματοδότησης της εταιρείας και των εταίρων ή μετόχων και αποφασίζει για την έγκριση ή μη της μεταβίβασης ή του μετασχηματισμού. Στο Ε.Σ.Ρ. γνωστοποιείται, επίσης, κάθε τροποποίηση του καταστατικού εταιρείας.
  • –  Οι αδειούχοι δεν μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση ή την εκμετάλλευση του ραδιοφωνικού σταθμού ή της επιχείρησης σε τρίτους, μπορούν όμως να αναθέτουν την παραγωγή του προγράμματός τους σε εταιρείες του ίδιου ομίλου, κατά την έννοια της παρ. 11 του άρθρου 5 του ν. 3592/2007. Επιτρέπεται επίσης η ανάθεση παραγωγής συγκεκριμένων προγραμμάτων σε επιχειρήσεις παραγωγής προγράμματος, καθώς και η ανάθεση παραγωγής εκπομπών σε ανεξάρτητους παραγωγούς.
  • –  Οι αδειούχοι υποχρεούνται να τηρούν τις γενικές αρχές ραδιοφωνικών μεταδόσεων και να συμμορφώνονται προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου, του άρθρου 8 του ν. 2328/1995 (Α’ 159) και τους ισχύοντες κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, δεοντολογίας προγραμμάτων και διαφημίσεων, καθώς και κάθε άλλης διάταξης της κείμενης ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας.
  • –  Μετά από ειδική άδεια του ΕΣΡ επιτρέπεται η δικτύωση μεταξύ ραδιοφωνικών σταθμών διαφορετικών περιοχών εξυπηρέτησης, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι σταθμοί που δικτυώνονται διαθέτουν νόμιμη άδεια και υποβάλλουν το αντίγραφο της συμφωνίας δικτύωσης. Οι σταθμοί που δικτυώνονται μπορούν να μεταδίδουν το πρόγραμμα του συνεργαζόμενου μ` αυτούς σταθμού για 5 το πολύ ώρες κάθε ημέρας, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο της δικτύωσης θα αναφέρεται ανά μισή ώρα εκπομπής ο διακριτικός τίτλος του σταθμού, με τον οποίο υπάρχει δικτύωση και εφόσον δεν αναιρείται ο χαρακτήρας του προγράμματος.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…