Στις αγωγές απαντούν με καυτό ρεπορτάζ

 

Το πάρκο των Ιωαννίνων [www.antapodotiki.gr]

Εκδικάστηκε στις 13 Ιανουαρίου η αγωγή της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ΑΕ εναντίον του Θοδωρή Χονδρόγιαννου και του inside story για ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε το 2020. Ο ρεπόρτερ εξηγεί στην ιστοσελίδα https://www.reportersunited.gr απ’ όπου αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα, γιατί η μόνη απάντηση σ’ αυτές τις πρακτικές είναι η συνέχιση της δημοσιογραφικής έρευνας. Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου εκδικάστηκε η αγωγή της εταιρείας Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης AE σε βάρος μου για ένα ρεπορτάζ που έγραψα τον Φεβρουάριο του 2020 στο inside story σχετικά με τις επιδόσεις της εταιρείας στην ανακύκλωση συσκευασιών (Η προβληματική λειτουργία της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, inside story, 12.2.2020).

Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, η Ανταποδοτική απέστειλε εξώδικο εναντίον μου και εναντίον του inside story με το οποίο ζητούσε την απόσυρση του άρθρου. Το άρθρο δεν αποσύρθηκε και λίγο αργότερα η εταιρεία άσκησε αγωγή σε βάρος τόσο του μέσου ενημέρωσης όσο και σε εμένα προσωπικά.

Για τις παραπάνω εξελίξεις και το γεγονός της αγωγής έχω ήδη γράψει σε άλλο ρεπορτάζ που έκανα στο Reporters United, τον Δεκέμβριο του 2020, όταν αποκαλύψαμε έγγραφο της Διοίκησης που ζητούσε να μην ανανεωθεί η άδεια της εταιρείας, αφού εκείνη απέτυχε σχεδόν καθολικά στους στόχους ανακύκλωσης συσκευασιών. Δημοσιοποιήσαμε το γεγονός της αγωγής για λόγους διαφάνειας, ώστε οι αναγνώστες να γνωρίζουν ότι η εταιρεία για την οποία συνεχίζω να κάνω ρεπορτάζ έχει κινηθεί εναντίον μου.

Η τακτική της αποστολής εξωδίκων προς δημοσιογράφους πριν καν τη δημοσίευση των ρεπορτάζ τους (όπως συνέβη με την περίπτωσή μας) θεωρείται διεθνώς (ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) πως εντάσσεται στις Στρατηγικές Αγωγές κατά της Συμμετοχής του Κοινού, τις λεγόμενες SLAPP, σκοπός των οποίων είναι να φιμώσουν όσους ασκούν κριτική (μέλη της κοινωνίας των πολιτών και οργανισμούς, μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους) μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους.

Καθώς η απόφαση επί της αγωγής εκκρεμεί, θέλω να σεβαστώ τη δικαστική διαδικασία και δεν θα αναφερθώ στην ουσία της υπόθεσης. Θέλω όμως να πω ότι στηρίζω την αξιοπιστία και την αλήθεια όλων των ρεπορτάζ που έχω κάνει για την Ανταποδοτική, είτε η εταιρεία αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά ή εξωδικαστικά εναντίον τους, είτε όχι. Γι’ αυτό το λόγο, το μόνο που θέλω να κάνω εδώ είναι να παραθέσω όλα τα ρεπορτάζ που έχω γράψει για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, αφού η δημοσιογραφία απαντάει στις αγωγές χωρίς φόβο και με το μόνο όπλο που έχει: το ρεπορτάζ. Κατά τα άλλα, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, όσα εξώδικα και αγωγές κι αν δεχτούμε.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…