Εκλογές 2023: Αναλύοντας Τον Προεκλογικό Πολιτικό Λόγο Στην Ελλάδα Με Τη Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το iMEdD (incubator for Media Education and Development) αναλύει τις προεκλογικές ομιλίες πολιτικών αρχηγών, στο πλαίσιο πειραματικής έρευνας που συνδυάζει την ανθρώπινη τεχνογνωσία με πρωτοποριακά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT. Η ανάλυση εντοπίζει τις θεματικές, αξιολογεί το συναίσθημα και εκτιμά τα επίπεδα πόλωσης και λαϊκισμού.

Σε συνεργασία με το Datalab (Τμήμα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και τον υποψήφιο διδάκτορα πολιτικής επιστήμης Αντώνη Γαλανόπουλο, χρησιμοποιείται το πρωτοποριακό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT της Open AI (έκδοση 3.5-turbo), καθώς και οι ανθρώπινες γνώσεις, για να διεξάγονται αλγοριθμικές αναλύσεις των προεκλογικών ομιλιών των πολιτικών αρχηγών: Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα, Κυριάκου Βελόπουλου και Γιάνη Βαρουφάκη.

Στην έρευνα συμμετέχει μια ομάδα 16 ατόμων, αποτελούμενη από  δημοσιογράφους, έναν πολιτικό επιστήμονα, έναν ειδικό στην οπτικοποίηση δεδομένων, ειδικούς πληροφορικής και επιστήμονες δεδομένων, προκειμένου να εξετασθεί κάθε αποτέλεσμα της ανάλυσης, να βελτιωθούν τα δεδομένα και να αξιολογηθούν οι περιορισμοί και οι δυνατότητες εξέλιξης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Δείτε την έρευνα εδώ: https://lab.imedd.org/ekloges-2023/

 

H ανάλυση διέπεται από Creative Commonsάδεια χρήσης (CC BY-NC 4.0) και διατίθεται ελεύθερα προς κάθε ενδιαφερόμενο, εφόσον δεν πρόκειται για εμπορική χρήση της. Μπορείτε να την αναπαράξετε ή/και να την ενσωματώσετε στη δική σας ιστοσελίδα, με αναφορά στον δημιουργό και στην πηγή τους: iMEdD, «Εθνικές Εκλογές 2023: Αναλύοντας τον προεκλογικό πολιτικό λόγο στην Ελλάδα: Μια πειραματική συνεργασία ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης», 5/3/2023, CC BY-NC 4.0. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα στις οπτικοποιήσεις, επικοινωνήστε με το lab@imedd.org.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…