Προεκλογική δωροθεσία 21 εκατ. ευρώ σε κανάλια, εφημερίδες, sites από τη Ν.Δ

 

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Μέσα σε λίγες ημέρες, μόλις τρεις πριν διαλυθεί η Βουλή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέκρινε ενισχύσεις και επιδοτήσεις στους μιντιάρχες, μέσω τεσσάρων προγραμμάτων επιδοτήσεων. Στις αρχές του μήνα, στο μεταξύ, ενέκρινε με τροπολογία «ψηφιακές δωροεπιταγές» στις επιχειρήσεις ΜΜΕ της περιφέρειας, αγνώστου ύψους, ενώ έδωσε παράταση στην επιδότηση κατά 75% του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ. Με τις νέες αποφάσεις, τις οποίες υπογράφουν οι Θ. Σκυλακάκης και Ι. Οικονόμου, «δωρίζει» συνολικά 21 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις ΜΜΕ πριν τις εκλογές. Ζεστό χρήμα πέραν της κρατικής διαφήμισης, που επίσης ρέει άφθονη στα ημέτερα μίντια.

Η αιτιολογία για ορισμένες από τις προεκλογικές ενισχύσεις, που θα μπορούσαν να τιτλοφορηθούν ευθεία «δωροδοκία», είναι ο… πόλεμος στην Ουκρανία! 

Όπως την περίοδο 2020-22 η κυβέρνηση Μητσοτάκη χάρισε σχεδόν 80 εκατ. ευρώ στους μιντιάρχες με πρόσχημα την πανδημία του Covid-19 (ενώ δεν είχε λεφτά για ενίσχυση του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων) θα τους πληρώσει τώρα 21 εκατ. τους επόμενους μήνες, κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το πλέον σκανδαλώδες για το οποίο σιωπούν ένοχα και οι συνδικαλιστικές ενώσεις στα ΜΜΕ, είναι πως το κράτος αναλαμβάνει να πληρώσει το 2% υπέρ του ασφαλιστικού ταμείου του ΕΔΟΕΑΠ για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας για το 2022 και χρέη παρελθόντων ετών με κόστος 9 εκατ. ευρώ (ΦΕΚ Β’ 2673/21-04-2023)! Η αιτιολογία είναι πως «προάγουν τον πλουραλισμό» και «επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση».

«Δωράκι» συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ δίνεται και στα περιφερειακά κανάλια-πελάτες της Digea, πληρώνοντας για ένα χρόνο την αύξηση του ψηφιακού ενοικίου συχνοτήτων. Ακόμη ένα δώρο αυτό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών προς τους μετόχους-καναλάρχες της Digea. Τα άλλα δυο προγράμματα αφορούν τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα, συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ. Έξι εκατομμύρια για τον περιφερειακό Τύπο και άλλα 5 εκατ. για τον πανελλαδικό Τύπο, στο πλαίσιο της περίφημης οικονομικής στήριξης του Τύπου, η οποία κρατήθηκε «ανοιχτή» από το 2019. Οι δε περιφερειακές εφημερίδες θα πάρουν όλες 5.000 ευρώ, ενώ η ανώτατη πληρωμή ανέρχεται σε 80 χιλιάδες ευρώ.

Στη μοιρασιά των «δώρων» για το 2023 μετέχουν και οι συνδικαλιστικές ενώσεις, που συμφώνησαν στη σύσταση της «Επιτροπής Λογοκρισίας», η οποία –δήθεν– θα είχε λόγο επί της δεοντολογίας. Κι ενώ οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών ενώσεων, με σύμπραξη των παρατάξεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, έστειλαν εκπροσώπους, η κυβέρνηση τους «πούλησε» και άλλαξε τη διάταξη, ώστε να έχουν μόνο «γνωμοδοτικό ρόλο» και η απόφαση να ανήκει στον υπουργό!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…