Επιταχύνεται η αναδιάταξη στο τηλεοπτικό τοπίο

 

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 

Η δεύτερη και πολύ σύντομη προεκλογική περίοδος, μέχρι την Κυριακή 25 Ιουνίου, δίνει χρόνο και περιθώριο για τη μετάβαση της τηλεοπτικής αγοράς σε νέα φάση. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι η είσοδος διεθνών ομίλων στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση, η είσοδος της συνδρομητικής τηλεόρασης στην αγορά της ελεύθερης μετάδοσης και η μετακίνηση του τηλεοπτικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Με μια νέα κυβέρνηση της ΝΔ, σε διαδικασία σημαντικών αλλαγών αναμένεται να εισέλθει και η κρατική ραδιοτηλεόραση.

Τα πρώτα δείγματα της μετάβασης αυτής έχουν δοθεί ήδη από το φθινόπωρο του 2022, κυρίως όμως από τις αρχές του 2023. Ο Alpha πέρασε στην εταιρεία Primos, αλλά είναι κοινό μυστικό πως τα ηνία του καναλιού θα έχει η ιδιοκτήτρια εταιρεία της συνδρομητικής Nova United Media. Το πολύ πρόσφατο γεγονός της δημιουργίας κοινής εταιρείας για την πληροφορική από τη Nova και τη Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, που κατέχει μέσω άλλων εταιρειών τον Alpha και το Star, επιβεβαιώνει την ισχυρή συμμαχία των δύο.

Στον αντίποδα της συμμαχίας αυτής φέρονται να βρίσκονται σε διερευνητικές επαφές συνεργασίας, με άγνωστα ακόμη αποτελέσματα, οι ιδιοκτήτες του ομίλου ΑΝΤ1 και του Mega, Θ. Κυριακού και Β. Μαρινάκης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συζητήσεις αφορούν τον τομέα της τηλεοπτικής παραγωγής. Ο ΑΝΤ1, εξάλλου, είναι ένα μικρό μόνο κομμάτι στις εταιρείες του ομίλου Θ. Κυριακού Antenna Group, του οποίου η έδρα βρίσκεται στο Λονδίνο και όχι στην Ελλάδα. Στις συζητήσεις φέρεται να μετέχει και ο Ιβάν Σαββίδης. Ο τηλεοπτικός σταθμός Open βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης, ενώ οι παραιτήσεις-απομακρύνσεις στελεχών του τον τελευταίο μήνα ενισχύουν την εκτίμηση πως το κανάλι θα αλλάξει χαρακτήρα και φυσιογνωμία.

Αλλαγές αναμένονται, όπως προαναφέρθηκε, και στην ενημερωτική υπηρεσία του Μαξίμου, την ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας προβλέπει τη μείωση των τηλεοπτικών καναλιών λόγω ERT News. Το ενημερωτικό κανάλι της κρατικής τηλεόρασης θα «σβήσει» σταδιακά την εικόνα της ΕΡΤ2 ή της ΕΡΤ3.

Για αλλαγή ή παραμονή της διοίκησης Ζούλα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ είναι πολύ νωρίς. Αυτή η διοίκηση, ωστόσο, φρόντισε να εξασφαλίσει τα κονδύλια για τις προμήθειες και αγορές της εντός του 2023 και για τα επόμενα χρόνια. Το κόστος τους δεσμεύθηκε έως και το 2031, με συνολικό ποσό 31,3 εκατ. ευρώ! Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε πως η ΕΡΤ δεν θα παρουσιάσει κέρδη για το 2022.

news

Ο ΣΕΔΕΑ, ο σύνδεσμος των εταιρειών δημοσκοπήσεων, επιχείρησε να δώσει απάντηση για τη συνεχιζόμενη αστοχία των μετρήσεων πριν τις εκλογές της 21ης Μάη και την αποτυχία του exit poll. Κατά τον ΣΕΔΕΑ, η αποτυχία στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του δεν μετείχαν σε δημοσκοπήσεις λόγω αμφισβήτησής τους. Έτσι, όμως, αποδέχονται πως οι μετρήσεις των εταιρειών είναι λάθος! 

Τελικά γίνονται επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, παρά τα όσα λένε τα συστημικά μίντια. Έπρεπε να βγάλουν οι New York Times σχετικό βίντεο για να γίνει θέμα και στη χώρα μας. Ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αμφισβητήσει και το βίντεο αυτό, απαντώντας σε ερώτηση του CNN ότι τους πρόσφυγες στέλνει η Τουρκία και η ελληνική ακτοφυλακή προστατεύει τα σύνορα της, στέλνοντας τους πίσω… 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…