Ερώτημα ΣτΕ στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για το αν μπορεί το ΕΣΡ να επιβάλλει πρόστιμα σε ιστοτόπους

 Ερώτημα του ΣτΕ στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για το αν μπορεί το ΕΣΡ να επιβάλλει πρόστιμα σε ιστοτόπους

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέστειλε προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) είναι αναρμόδιο να επιβάλλει σε ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών ιστοτόπων, πρόστιμα για προβολή ποιοτικά υποβαθμισμένου οπτικοακουστικού περιεχομένου και για παραβίαση της υποχρέωσης σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

   Ειδικότερα, το ΣτΕ απασχόλησαν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών των ηλεκτρονικών ιστοτόπων «Ζούγκλα» και «Μακελειό», οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν τα πρόστιμα των 30.000 ευρώ που τους είχαν επιβληθεί αντίστοιχα από το ΕΣΡ λόγω προβολής ποιοτικά υποβαθμισμένου οπτικοακουστικού περιεχομένου και παραβίασης της υποχρέωσης σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

   Η 7μελής σύνθεση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ευτυχία Κουράκου), ομόφωνα με την υπ’ αριθμ. 1349-1350/2023 απόφασή της, έκρινε ότι πρέπει να αποσταλούν προδικαστικά ερωτήματα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επίμαχο θέμα.

   Παράλληλα, το ΣτΕ, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι «οι φορείς που παρέχουν τηλεοπτικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου και οι οποίοι δεν είναι παραδοσιακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, δεν καταλαμβάνονται από τις διατάξεις της εθνικής ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας που επιβάλλουν την υποχρέωση σεβασμού της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας και απαγορεύουν την μετάδοση ποιοτικά υποβαθμισμένου περιεχομένου και, συνεπώς, το ΕΣΡ δεν μπορεί κατά διασταλτική ερμηνεία ή κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων αυτών του εθνικού δικαίου, να τους επιβάλει τις σχετικές κυρώσεις»

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…