Οκτώ διεθνείς οργανισμοί για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

 αναδημοσίευση από την avgi.gr

Εκτεθειμένη για άλλη μία φορά βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στη χώρα καθώς από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, θα βρεθούν στην Αθήνα οκτώ διεθνείς οργανισμοί για την ελευθερία του Τύπου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ομάδα Media Freedom Rapid Response (MFRR), την οποία συγκροτούν διεθνείς οργανώσεις για την προστασία της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του λόγου θα πραγματοποιήσουν κοινή αποστολή στην Αθήνα στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών και τον διορισμό της νέας κυβέρνησης.
«Η αντιπροσωπεία θα εξετάσει τις προκλήσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία στην Ελλάδα και τον αντίκτυπο των μέτρων που έλαβαν οι αρχές για την αντιμετώπισή τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από εκπροσώπους όσων απαρτίζουν το MFRR, όπως η ARTICLE 19 Europe, το European Center for Press and Media Freedom (ECPMF), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), το Free Press Unlimited (FPU). ), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και το Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT).
Επιπλέον στην αποστολή συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) καθώς επίσης και των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα (RSF).
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με κορυφαίους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, πολιτικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους του κράτους και άλλους σημαντικούς ενδιαφερόμενους φορείς.
«Σε συνέχεια της περσινής διαδικτυακής διερευνητικής αποστολής MFRR στην Ελλάδα, η αποστολή επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια δέσμευση των συμμετεχόντων οργανισμών για τη βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα» τονίζεται στην ανακοίνωση όπου επισημαίνεται ότι η αντιπροσωπεία «θα εξετάσει απειλές για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, την ατιμωρησία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν εναντίον τους, την παρακολούθηση, τους κινδύνους για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και τις νομικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων των Στρατηγικών Αγωγών κατά της Δημόσιας Συμμετοχής (SLAPPs)».

Στις 27 Σεπτεμβρίου, η αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για να παρουσιάσει αρχικές παρατηρήσεις και συστάσεις ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να δημοσιευτεί λεπτομερής έκθεση σχετικά με την επίσκεψη στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το Media Freedom Rapid Response αποτελεί έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό παρακολούθησης των παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το MFRR εξέδωσε έκθεση για την Ελλάδα με την οποία περιέγραφε την κατρακύλα της ελευθερίας του Τύπου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και το 2022.
«Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα συνέχισε την σημαντική επιδείνωσή της το 2022 εν μέσω ενός εκτεταμένου σκανδάλου spyware καθώς και πολλών σοβαρών ποινικών κατηγοριών και βίαιων επιθέσεων σε δημοσιογράφους. Η MapMF κατέγραψε συνολικά 42 παραβιάσεις που αφορούσαν 63 πρόσωπα ή οντότητες που σχετίζονται με μέσα ενημέρωσης. Η ασφάλεια των δημοσιογράφων παρέμεινε σοβαρή ανησυχία μετά από πολλαπλές σωματικές επιθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά στην έκθεσή του το MFRR.
Επιπλέον, το MFRR είχε καυτηριάσει και το ρόλο που έπαιξε ο πρώην εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στην παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ να ερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…