ΠΟΕΣΥ: Όχι σε ομοφοβικές και ρατσιστικές αναφορές στα media

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό τα περιστατικά ακραίου δημόσιου λόγου και την αναπαραγωγή τους από ορισμένα ΜΜΕ. Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τα ομοφοβικά, σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια που προέρχονται από συγκεκριμένα άτομα, αλλά και τον λεκτικό εκφοβισμό και τις επιθέσεις που αυτά τα άτομα εξαπολύουν κατά δημοσιογράφων και Μέσων.
Ταυτόχρονα, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι δημοσιογράφοι και ΜΜΕ οφείλουν να ακολουθούν τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, διασφαλίζοντας έτσι την ανεξάρτητη και αξιόπιστη ενημέρωση που υπηρετεί τον πολίτη και το κοινωνικό συμφέρον. Φαινόμενα συνεχούς αναπαραγωγής του ακραίου αυτού λόγου δεν είναι απλά αντιδεοντολογικά, αλλά διευκολύνουν και αναπαράγουν τη ρητορική του μίσους.
Επισημαίνουμε ότι δεν συνάδει με τις αρχές της αξιόπιστης και έγκυρης ενημέρωσης η προσπάθεια για αυξημένη τηλεθέαση με σκανδαλώδεις αναφορές που προσβάλουν θεμελιώδεις αξίες και κεκτημένα δικαιώματα της κοινωνίας και των πολιτών και ήδη έχουν προκαλέσει την επέμβαση της Δικαιοσύνης. Καταστάσεις όπως αυτές που παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες είναι κατακριτέες και καταδικαστέες, γιατί οδηγούν τον πολίτη σε κοινωνική απάθεια και αδιαφορία και καταρρακώνουν την δημοσιογραφία και κάθε έννοια ενημέρωσης της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σίγουροι ότι η παρέμβαση της δικαιοσύνης θα επιβεβαιώσει ότι στη χώρα μας επικρατούν συνθήκες απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης και σε αυτή τη βάση καλούμε ΜΜΕ και δημοσιογράφους να συμβάλουν.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…