Φυλακή για δημοσιογράφους που ενοχλούν σε όλες τις χώρες


 779 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν το 2023, 547 θα περάσουν την Πρωτοχρονιά στη φυλακή”, είναι τίτλος που έδωσαν οι “Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα” στη νέα τους έκθεση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την οργάνωση “η αυθαίρετη φυλάκιση δημοσιογράφων χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές χώρες για την καταστολή του δικαιώματος στις ειδήσεις και την ενημέρωση. Σχεδόν 800 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν κάποια στιγμή το 2023 και σχεδόν 550 θα περάσουν τις αρχές του 2024 στη φυλακή. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς κρατούνται σε τέσσερις μόνο χώρες – Κίνα, Μιανμάρ, Λευκορωσία και Βιετνάμ.

Η φυλάκιση χρησιμοποιείται για τη δίωξη δημοσιογράφων σε σχεδόν τις μισές χώρες του κόσμου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος έχει τεθεί υπό κράτηση σε σχέση με το έργο του σε 86 χώρες. Συνολικά 779 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν κάποια στιγμή το 2023 και 547 βρίσκονται επί του παρόντος στη φυλακή ή σε κατ’ οίκον περιορισμό σε συνολικά 45 χώρες. Οι ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν φέτος σε δημοσιογράφους κυμαίνονταν από μία εβδομάδα έως 20 χρόνια.

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων στον κόσμο – με 121 κρατούμενους, ακολουθεί η Μιανμάρ (69), η οποία επέβαλε τη μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης καταδικάζοντας τον φωτορεπόρτερ  Sai Zaw Thaike σε 20 χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες της «παραπληροφόρησης».

Πόλεμος Ισραήλ – περισσότεροι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν

Ο αριθμός των Παλαιστινίων δημοσιογράφων που συλλαμβάνονται και κρατούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις έχει αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 34 εξακολουθούν να κρατούνται στα τέλη του 2023. Οι περισσότεροι κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους 19 από αυτούς που υπόκεινται σε διοικητική κράτηση – μια μορφή «προληπτικής» κράτησης σύμφωνα με την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να κρατήσουν οποιονδήποτε χωρίς δικαστική διαδικασία για «λόγους ασφαλείας». Η κράτηση αυτή συμβαίνει κυρίως στη Δυτική Όχθη και προστίθεται στη θανατηφόρα δίωξη στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 76 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό από την έναρξη του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 16 κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. ***

Ρεκόρ ποινών για γυναίκες δημοσιογράφους

Οι ποινές που επιβλήθηκαν σε γυναίκες δημοσιογράφους έσπασαν ρεκόρ το 2023. Καμία γυναίκα δημοσιογράφος δεν είχε καταδικαστεί σε περισσότερα από 10 χρόνια φυλάκιση από το 2019, αλλά έξι από τις οκτώ μεγαλύτερες ποινές το 2023 επιβλήθηκαν σε γυναίκες δημοσιογράφους. Υποβάλλονται σε φρικτές διώξεις στο Ιράν, όπου οι Elaheh Mohammadi και Niloofar Hamedi καταδικάστηκαν σε 12 και 13 χρόνιαφυλάκισης, αντίστοιχα στη Λευκορωσία, η αυταρχική κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο επέβαλε ποινές φυλάκισης από 10 έως 12 χρόνια στις Maryna Zolatava Liudmila Chekina και Valeriya Kastsiuhova. Στο Μπουρούντι, τέλος  η Floriane Irangabiye μια από τις λίγες γυναίκες δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν στην υποσαχάρια Αφρική, εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών .

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…