Χαμός με τις υπηρεσίες streaming στην Ελλάδα

 Παραμένουν αφορολόγητες εξαιτίας της αδιαφορίας του κράτους

 

Παραμένει το τοπίο αδιαφάνειας όσον αφορά τη λειτουργία των υπηρεσιών streaming στην Ελλάδα. Με ευθύνη της κυβέρνησης, των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Παύλου Μαρινάκη και του ΕΣΡ, οι υπηρεσίες streaming συνεχίζουν να λειτουργούν στην Ελλάδα χωρίς να δηλώνουν έδρα, κύκλο εργασιών και αριθμό συνδρομητών. Κι ενώ υποτίθεται πως η ΑΑΔΕ αναζητάει τα στελέχη των υπηρεσιών αυτών, αυτά οργανώνουν επιλεκτικές συναντήσεις στην Ελλάδα με δημοσιογράφους, δηλώνοντας ευθαρσώς τη σχέση τους με την εταιρεία. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και της αδιαφορίας, η Apple έχει 3,3 τρισ. δολάρια valuation!

Οι συνθήκες άνισου ανταγωνισμού πλήττουν και τη συνδρομητική και την ελεύθερη τηλεόραση, ενώ το θέμα έχει φτάσει στο γραφείο του Κωστή Χατζηδάκη. Η κυβέρνηση, επειδή δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, ετοιμάζεται να παγώσει εκ νέου μόνο τον ειδικό φόρο τηλεόρασης, υπό τον φόβο της προσφυγής της United Media στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν σημαίνει, όμως, πως θα έχει λύσει το ζήτημα σε σχέση με την αφορολόγητη λειτουργία των υπηρεσιών streaming στη χώρα. Και αυτό γιατί, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις streaming, που έχουν έδρα εκτός Ελλάδας, αλλά και αυτές που δραστηριοποιούνται στη χώρα, στις οποίες το κράτος δεν επιβάλλει τέλη, οι δύο μεγάλοι παίκτες, Cosmote TV και Nova, συνεχίζουν να πληρώνουν χωρίς τέλος και για αυτό εξετάζουν τη «μετανάστευση» στην Ολλανδία ή στην Κύπρο. Έχοντας έδρα στην Ελλάδα, πληρώνουν ειδικό φόρο τηλεόρασης, εταιρικό φόρο, επιπλέον τέλη 0,5% – 3% επί του κύκλου εργασιών για τη δορυφορική τους μετάδοση, ασφαλιστικές εισφορές και ποσοστό 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Επιπλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν την οκνηρία της κυβέρνησης στο ζήτημα της πειρατείας, ενώ με τα συμβόλαια που υπογράφουν με τις ομάδες ουσιαστικά συντηρούν τη Super League.

Αποτέλεσμα των ατελείωτων υποχρεώσεων είναι η Cosmote TV και η Nova να έχουν υψηλότερες συνδρομές από τους εξωχώριους ανταγωνιστές, που έχουν βρει ελεύθερο το πεδίο και δραστηριοποιούνται αφορολόγητα, παίρνοντας κοινό και από την ελεύθερη τηλεόραση. Οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας πληρώνουν ενοίκιο 3,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τις άδειές τους, ενώ έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για αριθμό εργαζομένων, πληρωμή εταιρικού φόρου, ασφαλιστικών εισφορών και ποσοστό 2% επί του τζίρου υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…