Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Κανονισμό για την Πολιτική Διαφήμιση

 

Stelios KOULOGLOU in the EP in Brussels

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία τον Κανονισμό για την Πολιτική Διαφήμιση και τη στόχευση των χρηστών. Εισηγητής για την ομάδα της LEFT στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, o oποίος δήλωσε σχετικά:

«Υπήρξε μια δύσκολη διαδικασία που διήρκεσε πάνω από χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του Κανονισμού, να βελτιωθεί η πρόταση της Κομισιόν και να φτάσουμε στην τελική διαπραγμάτευση και συμφωνία στη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας.

Με την εφαρμογή του Κανονισμού για την πολιτική διαφήμιση μπαίνουν κανόνες διαφάνειας, αποτρέπονται σκάνδαλα Cambridge Analytica στο μέλλον, απαγορεύεται η στόχευση των χρηστών με βάση την επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τους και καθιερώνεται η απόλυτη διαφάνεια για τους πόρους των πολιτικών διαφημίσεων, ιδιαίτερα στο ψηφιακό περιβάλλον. Η ενωσιακή νομοθεσία, προστατεύει τους πολίτες από την αθέμιτη επιρροή, την παράνομη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων αλλά και τις ξένες παρεμβάσεις στις πολιτικές διαδικασίες της ΕΕ.  Οι βασικές διατάξεις θα εφαρμοστούν από τους πολιτικούς αλλά και από τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τους τεχνολογικούς κολοσσούς ήδη από τις επόμενες εκλογές».

Τι προβλέπει ο Κανονισμός

O νέος κανονισμός στοχεύει στην ενίσχυση της της εμπιστοσύνης των πολιτών στις προεκλογικές εκστρατείες, που πλέον θωρακίζονται από φαινόμενα παραπληροφόρησης και εξωτερικών παρεμβάσεων, καθώς η τοποθέτηση διαφημίσεων από χώρες εκτός της ΕΕ θα απαγορεύεται για τρεις μήνες πριν από εκλογές ή δημοψηφίσματα στα κράτη-μέλη.

Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες θεσπίζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πολιτικές διαφημίσεις, ιδίως στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα ορίζουν ένα πλαίσιο για την ευκολότερη διαφήμιση πολιτικών φορέων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πλέον, η πολιτική διαφήμιση θα πρέπει να είναι σαφώς διακριτή. Οι πολίτες, οι αρχές και οι δημοσιογράφοι θα είναι σε θέση να λαμβάνουν εύκολα πληροφορίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκαν για την προβολή μιας διαφήμισης, ποιός την χρηματοδότησε και με τι ποσό, αλλά και με ποιες εκλογές ή δημοψηφίσματα σχετίζεται. Μάλιστα, οι τεχνικές στοχευμένης διαφήμισης θα είναι δυνατές μόνο για διαδικτυακές πολιτικές διαφημίσεις που βασίζονται σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που συλλέγονται εφόσον δοθεί ρητή και ειδική συγκατάθεση, ενώ δε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξής ειδικές κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (π.χ. εθνικότητα, θρησκεία, σεξουαλικός προσανατολισμός).

Τέλος, όλες οι διαδικτυακές πολιτικές διαφημίσεις θα είναι διαθέσιμες σε σχετικό ψηφιακό μητρώο.

Την ίδια στιγμή, ο κανονισμός μεριμνά και για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, κατά την εφαρμογή των ανωτέρω. Οι κανόνες, δηλαδή, αφορούν αποκλειστικά τις πολιτικές διαφημίσεις επί πληρωμή και δεν επηρεάζουν το περιεχόμενό τους ούτε και τις προσωπικές και πολιτικές απόψεις, καθώς και οποιοδήποτε μη χρηματοδοτούμενο δημοσιογραφικό περιεχόμενο ή επικοινωνία σχετικά με τη διοργάνωση εκλογών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…