Ερχεται αγγελιόσημο και στο internet; ΕΛΕΟΣ!

«Προφανή» χαρακτηρίζει την υποχρέωση καταβολής αγγελιοσήμου από τους υπόχρεους για την προβολή τους στο internet, ο νομικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), Τάσος Πετρόπουλος. Η γνωμοδότηση δόθηκε από τον νομικό σύμβουλο στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει η ΠΟΕΣΥ για το εάν η κείμενη νομοθεσία επιβάλλει την καταβολή αγγελιοσήμου επί των διαφημίσεων και δημοσιεύσεων που καταχωρούνται στα μέσα ενημέρωσης του διαδικτύου (ενημερωτικές ιστοσελίδες, iptv κ.λπ.).
Παράλληλα, η Π.Ο.Ε.ΣΥ. έχει συγκροτήσει επιτροπή για τη μελέτη και παρακολούθηση των εξελίξεων στα διαδικτυακά μέσα, ώστε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο της προεργασίας για το νέο καταστατικό και της ραγδαίας μεταβολής του τοπίου στα ελληνικά ΜΜΕ που παίρνουν πλέον ψηφιακό χαρακτήρα.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. δηλώνει ότι θα συνεχίσει μαζί με τις Ενώσεις μέλη της και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να δίνει την καθημερινή μάχη έως ότου το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ξεκινήσει να εισπράττει το αγγελιόσημο όπως σαφέστατα προβλέπουν οι νόμοι του κράτους και οι απασχολούμενοι στα new media εγγραφούν στο φορέα ασφάλισης των δημοσιογράφων και γίνουν μέλη της οικείας Ένωσης.
Σύμφωνα με την 'Ημερησία' γνωμοδότηση, με τον όρο New Media νοούνται «οι οικείοι ηλεκτρονικοί τόποι που εμφανίζονται και λειτουργούν ήδη στο δικτυακό χώρο και που αποβλέπουν στην παροχή ειδήσεων και πληροφοριών ενημέρωσης στο ευρύ κοινό».
Ο Τ.Πετρόπουλος τονίζει ότι πρέπει να γίνει δεκτό ότι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και που αποσκοπούν στη μετάδοση ειδήσεων και πληροφοριών, υποχρεούνται σε καταβολή αγγελιοσήμου για τις διαφημίσεις και παντός είδους επί πληρωμή δημοσιεύσεων που καταχωρούν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, αποκτούν, κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κοινοτικού Δικαίου, προβάδισμα στον ανταγωνισμό. Την άποψη αυτή ενισχύει το γεγονός ότι λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι εκδοτικές επιχειρήσεις και οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί (ίδιος τρόπος οργάνωσης, ίδιο προσωπικό, πανομοιότυπο αντικείμενο εργασίας και συνεχής ροή ειδήσεων και επικαιροποίησης της δημοσιογραφικής ύλης). Μόνη διαφορά αποτελεί ο τρόπος αποτύπωσης του αποτελέσματος της εργασίας, η οποία πλέον εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή. Έτσι, τυχόν διάφορη αντιμετώπισή τους οδηγεί αναπότρεπτα σε ένα κοινωνικά αφόρητο αποτέλεσμα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…