Ψηφιακές και νομοθετικές ρυθμίσεις για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

@Απλοποιείται το καθεστώς αδειοδότησης στην τοποθέτηση κεραιών ραδιοφωνικών σταθμών, με το σχέδιο νόμου για τις «ταχυδρομικές υπηρεσίες» που βρισκόταν σε διαβούλευση ως και τις 5 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις "Τυπολογίες", από δω και στο εξής οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «θα υποβάλλουν αίτηση στην ΕΕΤΤ με τα αναγκαία δικαιολογητικά, όπως τα έγγραφα για την Ε.Ε.Α.Ε, την Πολιτική Αεροπορία, την Πολεοδομία, την διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας. Τις άδειες από όλους τους φορείς θα ζητά πλέον η ΕΕΤΤ εντός διαστήματος 4 μηνών. Μετά από το πέρας αυτού το διαστήματος και εφόσον οι δημόσιοι φορείς δεν έχουν γνωμοδοτήσει, θεωρείται πως συμφωνούν και η άδεια μπορεί να εκδοθεί! Εξαίρεση αποτελεί μόνο η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας η οποία απαιτείται να απαντήσει οπωσδήποτε..
@Ποια κρίση...Οι κριτές του ''Master chef''απολαμβάνουν την επιτυχία του σόου και βλέπουν και τα δικά τους μαγαζιά ή έστω αυτά που εργάζονται να είναι γεμάτα εν μέσω μιας τόσο δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Λευτέρης Λαζάρου έχει παραδεχτεί ότι πλέον στο μαγαζί του έρχονται εκτός από αυτούς που γνωρίζουν τη θητεία του στο καλό ψάρι και στην γκουρμέ κουζίνα και αυτοί που τον έμαθαν από την τηλεόραση ενώ στην περίπτωση του Δημήτρη Σκαρμούτσου, το εστιατόριο στο οποίο εργάζεται έχει αποκτήσει πλέον ένα άλλο κοινό, πιο νεαρό και συγκεκριμένου φύλο...
@Ριάλιτι Eurovision 2011! Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε και έτσι, αφού οι περισσότεροι συμμετέχοντες της φετινής ελληνικής διοργάνωσης είναι αυτό που λες… ανερχόμενοι, και προέρχονται από το χώρο των τάλεντ σόου και της ριάλιτι τηλεόρασης!
Κάτι η λιτότητα, κάτι η οικονομική κρίση, κάτι ο κόσμος που καιροφυλακτεί για να βρει ψεγάδια στη νέα διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης, δε χρειάστηκε και πολύ να παρθεί μια τέτοια απόφαση...
@Τη στιγμή που ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Λάμπης Ταγματάρχης εγκαινιάζει νέα ήθη στη δημόσια τηλεόραση, στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής αυτό που συζητείται έντονα είναι η άφιξη της Έλλης Στάη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, η οποία θα καθυστερήσει για να συμπέσει με την πρόσληψη των νέων συμβασιούχων δημοσιογράφων στη δημόσια τηλεόραση.
@Με μια σύσταση από το ΕΣΡ έληξε η υπόθεση του τηλεοπτικού σταθμού Blue Sky με την ΑΕΠΙ, σχετικά με το ζήτημα του αντιτίμου που θα έπρεπε να καταβάλλει το κανάλι στη διαχειρίστρια εταιρεία δικαιωμάτων συλλογικής ιδιοκτησίας, για την προβολή από τη συχνότητά του μουσικών βίντεο κλιπ. Η ΑΕΠΙ ζητούσε ποσοστό 2,2% επί των εσόδων για την προβολή των μουσικών κομματιών, ενώ το κανάλι έλεγε ότι έπρεπε να δώσει 0,4%. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Πρωτοδικείο το οποίο δικαίωσε την ΑΕΠΙ και στη συνέχεια το ΕΣΡ, μετά από δεύτερη προσφυγή της εταιρείας, άλλαξε παλαιότερη απαλλακτική απόφασή του για το κανάλι, επιβάλλοντάς του την κύρωση της σύστασης.
@Δέσμη κινήσεων για την προώθηση των παραγωγών και την ανάδειξή τους, αλλά και για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και τις διαδικασίες ανάθεσής τους, προωθεί ΕΡΤ Ειδικότερα θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις, που αφορούν όλα τα στάδια της παραγωγής προγραμμάτων (προ-παραγωγή-παραγωγή-προβολή-προώθηση-διανομή), με στόχο να δοθεί η ευκαιρία σε νέους επαγγελματίες παραγωγούς, αλλά και στους νέους παραγωγούς/ δημιουργούς, να αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους σε όλα τα είδη και τύπους προγραμμάτων. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν την υλοποίηση των σχετικών δηλώσεων που είχε κάνει προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, σχετικά με το θέμα.
@Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που εξέδωσε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων, είναι η εξής:
Πρόεδρος - Γενικός Διευθυντής Ηλίας Μάτσικας, Αναπληρωτής Πρόεδρος-Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μακεδονίας Σταύρος Τζίμας, μέλη: Πάνος Σόμπολος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ως εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών (Δημήτρης Κουμπιάς αναπληρωτής), Νίκος Καρράς εκπρόσωπος ΕΣΗΕΜΘ (Βασίλης Κοντογουλίδης αναπληρωτής), Δημήτρης Ρίζος εκπρόσωπος ΕΙΗΕΑ (Νίκος Λάγιος αναπληρωτής), Μιχάλης Ψύλος εκπρόσωπος εργαζομένων ΑΠΕ-ΜΠΕ (Κώστας Δασκαλόπουλος αναπληρωτής), Μιχάλης Μεϊμάρης καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, (Κωνσταντίνος Μουρλάς επίκουρος καθηγητής αναπληρωτής) και οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Χατζηδημητρίου (Ιωάννης Σιούλας αναπληρωτής), Μαρία Νικολάου (αναπληρωτής Ιωάννης Μετζιδάκης).
@Σε πανευρωπαϊκή συνεργασία για τα θέματα που αφορούν το νέο ψηφιακό περιβάλλον προχωρούν οι παραδοσιακοί πάροχοι περιεχομένου -ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί και οι εκδότες των εντύπων- προσαρμοζόμενοι στις νέες ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά των ΜΜΕ.Η ταχεία επέκταση των εταιρειών από το χώρο της πληροφορικής καθώς και των τηλεπικοινωνιών στο ευρύτερο πεδίο του περιεχομένου, ωθεί τις παραδοσιακές επιχειρήσεις ΜΜΕ, να συνεργαστούν για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στο νέο περιβάλλον και κυρίως για να διαφυλάξουν τα δικαιώματα του περιεχομένου που παράγουν και το οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από παρόχους συμπληρωματικών υπηρεσιών

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…