Τα ψέμματα επι της οθόνης και η απεργία που ανεστάλη...

@Ανέκφραστος και ψεύτης χαρακτηρίζουν σήμερα τα ιστολόγια τον αγαπητό κ. Υπουργό. Αναφέρουν μάλιστα ότι: Απίστευτα προκλητικός ο Παπακωνσταντίνου. Του έδειξε ο Παπαχελάς το βίντεο της προηγούμενης συνέντευξής του στους "Φακέλους" που είχε δηλώσει πως "εάν χρειαστεί να πάρω επιπλέον μέτρα θα σημαίνει ότι έχω αποτύχει". Στην ερώτηση του Παπαχελά "γιατί δεν παραιτήστε μετά τις σημερινές ανακοινώσεις", ο τσάρος έδειξε τον πραγματικό χαρακτήρα : "και αν παραιτηθώ τι θα αλλάξει;". Εμετός...
Σ' αυτό το μέρος νοιώθεις ότι υπάρχει μία αόρατη δύναμη, που σε ωθεί να πεις την ιστορία», λέει ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, που μετέφερε στη μικρή οθόνη το μπεστ σέλερ για το δράμα της Σπιναλόγκας. Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνθηκε και η Αγγλίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, που αναβίωσε μέσα από το μυθιστόρημα της «Το νησί» μια στιγματισμένη εποχή, που κανείς δεν ήθελε να θυμάται.
Μετά το 1957, όταν έφυγε και ο τελευταίος ασθενής, ακολούθησαν χρόνια εγκατάλειψης και ερήμωσης στη Σπιναλόγκα, μήπως και σβηστούν από τη συλλογική μνήμη όσα συνέβησαν στις αρχές του 20ου αιώνα στο νησί «των ζωντανών νεκρών», τόπο εξορίας των Χανσενικών (λεπρών). Ακόμη και το όνομα της μικρής βραχονησίδας στη βορειοανατολική Κρήτη, απέναντι από την κοσμοπολίτικη Ελούντα έγινε ταμπού. Μέχρι που, καιρό μετά, το ανακάλυψαν ξανά οι τουρίστες…
Όμως, η Σπιναλόγκα δεν ξεκίνησε σαν τόπος εξορίας. Έχει ένδοξες σελίδες η ιστορία της. Οχυρωμένη από την αρχαιότητα, αξιοποιήθηκε από τους Ενετούς στους οποίους οφείλει και το όνομα της Spira Lunga, που σημαίνει «μακρύ αγκάθι». Έγιναν τότε αξιοσημείωτα έργα οχυρωματικά, αλλά και κτήρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ενώ από αισθητικής πλευράς το τοπίο διατηρεί και σήμερα την ομορφιά του. Νέα οχυρωματικά έργα ξεκίνησαν εκ νέου στο νησί το 1574, όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κύπρο και οι Ενετοί κατάλαβαν ότι έρχεται και η σειρά της Κρήτης. Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους (1649), η Σπιναλόγκα έμεινε στα χέρια των Ενετών άλλα 65 χρόνια, γεγονός που οφείλεται στην άρτια οχύρωση της. Όλο αυτό το διάστημα έβρισκαν εκεί καταφύγιο οι επαναστάτες Κρητικοί, γνωστοί ως «Χαΐνηδες», που επειδή δεν άντεξαν τις λεηλασίες και τους σκοτωμούς από τους Τούρκους κατακτητές, ανέβηκαν στο βουνό και άρχισε το αντάρτικο με τις συνεχείς επαναστάσεις έως το 1898 που έφυγε και ο τελευταίος Τούρκος από την Κρήτη. Κατά την περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής οι κατακτητές δεν πάτησαν το πόδι τους στο νησί, γι αυτό λειτούργησαν εκεί παράνομα ραδιόφωνα, ενώ ο γιατρός διευθυντής του νοσοκομείου Γραμματικάκης αντέγραφε τις ειδήσεις και τις μοίραζε σαν δελτία ειδήσεων.
Γιούλη Ζητουνιάτη
@Οι φήμες ότι θα μπει λουκέτο σε αθλητική εφημερίδα δεν είναι καινούργιες. Κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει ακουστεί έντονα ότι πρόκειται να κλείσει, ωστόσο έχει η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να τη…
γλιτώσει. Αλλά τώρα τα πράγματα φαντάζουν πλέον εξαιρετικά δύσκολα.
Μία λύση σωτηρίας που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά, δυστυχώς, είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, είναι να μεταβιβαστεί η εφημερίδα σε άλλο πρόσωπο προκειμένου να συνεχίζει τη λειτουργία της και να μη μείνουν χωρίς δουλεία οι εργαζόμενοι...

@Ανεστάλη η τετραήμερη κινητοποίησή της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης (ΕΤΙΤΑ) μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομες τις δύο κυλιόμενες 48ωρες απεργίες που έχει προκηρύξει. Λόγω της αναστολής των δύο 48ωρων απεργιών, αναβάλλεται και η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση της Ε.Τ.Ι.Τ.Α.Η ΕΤΙΤΑ εκπροσωπεί τους τεχνικούς που εργάζονται στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
@Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ που αναδείχθηκε κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου. Πρόεδρος εξελέγη η Χριστίνα Ζαμπέλα, α' αντιπρόεδρος η Δέσποινα Μπόκου, γενική γραμματέας η Μαρία Καλαντζή, ταμίας ο Χαράλαμος Κρέσοας, αναπληρώτρια γενική γραμματέας η Κατερίνα Καζάντη, αναπληρωματική ταμίας η Ελεονώρα Κωνσταντίνου, και μέλη οι Σταμάτης Πρωτολάτης, Μαριλένα Δουκάκη, Ευάγγελος Παπαχρήστος, Θεοφάνης Καψάλης και Ευστράτιος Κουτσοβίλης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…