Το μνημόνιο 2 σκοτώνει τον Τύπο και φέρνει λουκέτα...

γωνιώδη ερωτήματα φθάνουν στην ΕΣΗΕΑ για το ποιες αλλαγές επιφέρει το Μνημόνιο 2 στις εργασιακές σχέσεις. Τα όσα προβλέπει το 4ο κεφάλαιο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ανάπτυξη επηρεάζουν άμεσα και τον χώρο των ΜΜΕ. Το Μνημόνιο προβλέπει για Συλλογικές Συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει ότι «παραμένουν σε ισχύ για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 μηνών. Εάν δεν συναφθεί νέα συμφωνία, μετά το διάστημα αυτό η αμοιβή θα επανέλθει στον βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν έως ότου αντικατασταθούν από εκείνα της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή των νέων ή τροποποιημένων ατομικών συμβάσεων».
2Η εν λόγω διάταξη, όπως λένε οι δικηγόροι, πρέπει να διαβαστεί σε συνδυασμό με τις άλλες ρυθμίσεις για τα εργασιακά του Μνημονίου, όπως η κατάργηση κάθε επιδόματος κ.λπ. Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, σε περίπτωση που δεν υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα έχουν ως κατώτατο μισθό τον βασικό μισθό της ΓΣΣΕ ή της προηγούμενης σύμβασης του κλάδου. Από το 'Παρόν της Κυριακής'...
@Πτώση-σοκ για τις εφημερίδες τον Ιανουάριο. Η μείωση φτάνει στο 27%, με 318.272 αναγνώστες να έχουν σταματήσει να αγοράζουν εφημερίδες και προσφορές και μέσο όρο πωλήσεων 1.167.798 φύλλα. Οι κυκλοφορίες τείνουν να γίνουν... αόρατες και το ερώτημα είναι τι θα γίνει όσο θα προχωράει η ύφεση. Αναλυτικά, οι κυριακάτικες εφημερίδες έπεσαν στα 690.512 φύλλα (-15%), χάνοντας 118.285 αναγνώστες, και οι απογευματινές στα 133.282 (-46.090). Οι λοιπές εβδομαδιαίες υποχώρησαν στα 81.350 φύλλα (-67.349) και οι εβδομαδιαίες προγνωστικών στα 74.186 (-11.712). Οι αθλητικές της Δευτέρας έχασαν 33.987 φύλλα, πέφτοντας στα 70.992, και οι ημερήσιες αθλητικές έφτασαν στα 67.280 (-30.489). Οι πρωινές πολιτικές εφημερίδες έχασαν 3.693 φύλλα, πουλώντας συνολικά 28.971, οι εβδομαδιαίες οικονομικές πούλησαν 17.131 (-5.482) και οι ημερήσιες οικονομικές μόλις 4.274 (-1.185).
@Υπάρχει κίνδυνος να υφαρπάξει το αγγελιόσημο ο κρατικός προϋπολογισμός; Το ερώτημα συζητείται ευθέως τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των όσων προβλέπονται στο Mνημόνιο 2 για τους «πόρους υπέρ τρίτων». Στην εν λόγω διάταξη δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο αγγελιόσημο, αλλά γίνεται παραπομπή σε «πόρους» που είχαν δηλωθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στην «τρόικα» τον Νοέμβριο του 2011. Την περίοδο εκείνη είχε εκδηλωθεί κινητικότητα από τους διαφημιστές, που επιμένουν στην κατάργηση ή στη μείωση του ποσοστού του αγγελιοσήμου ως «φόρου» που εμποδίζει την ανάπτυξη!Η άλλη πλευρά, βέβαια, είναι πως ο νόμος για το αγγελιόσημο είναι σαφής και το χαρακτηρίζει «οιονεί εργοδοτική εισφορά», με δεδομένο ότι οι επιχειρηματίες στον χώρο των ΜΜΕ δεν πληρώνουν εισφορές για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων τους.
Το Μνημόνιο ορίζει πως οι «πόροι υπέρ τρίτων» θα πρέπει να προσδιοριστούν (ποσά και δικαιούχοι) και να εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Στη συνέχεια το κράτος θα κάνει την κατανομή τους στους δικαιούχους. 'ΠΑΡΟΝ'
@Με τον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου 2 μπαίνει τέλος στη δημοσίευση των ισολογισμών. Το Μνημόνιο που ψήφισαν οι 199 βουλευτές προβλέπει την άμεση κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών εταιρειών, με την κατάργηση όλων των διατάξεων των ελληνικών νόμων από το 1920 το πρώτο τρίμηνο του 2012. Από άλλη διάταξή του για τη λειτουργία του ΓΕΜΗ προκύπτει η «χαριστική» περίοδος των έξι μηνών, έως τον Ιούλιο του 2012 δηλαδή. Και αυτό γιατί μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των εταιρειών για την ηλεκτρονική ανάρτηση των ισολογισμών τους και των οικονομικών τους στοιχείων στο ΓΕΜΗ.
@Μπαίνουμε στην τρίτη εβδομάδα που ανακοινώθηκε ότι ο Νίκος Ευαγγελάτος εντάχθηκε στο δυναμικό του Σκαι και όπως μαθαίνουμε ακόμη παραμένει… «άστεγος»! Το γραφείο του στο 5ο όροφο του κτιρίου στο Φάληρο, δίπλα σε αυτό των Λυριτζή – Οικονόμου, δεν είναι ακόμη έτοιμο, αφού στην πραγματικότητα θα είναι ένα μικρό control room, με 9 τηλεοράσεις, προτζέκτορα, ιντερνετ και πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες οι οποίες απαιτούν χρόνο για να εγκατασταθούν και να δοκιμαστούν ότι δουλεύουν.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…