Αδειοδοτήσεις για κεραίες και ύφεση στο διαφημιστικό κλάσο

@Στην τελική ευθεία της εφαρμογής του μετά την ψήφισή του στις 28 Φεβρουαρίου, βρίσκεται ο νέος νόμος του Υπουργείου Υποδομών, ο οποίος προβλέπει αναλυτικά τη νέα διαδικασία χορήγησης αδειών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών (και λοιπών δικτύων). Μεταξύ άλλων περιέχει μεταβατικές διατάξεις για όσους σήμερα δεν διαθέτουν άδεια για τις κεραίες τους. Σύμφωνα με το κείμενο του νέου νόμου, οι ενδιαφερόμενοι για νέα άδεια πρέπει να προβούν σε ηλεκτρονική υποβολή μιας σειράς αιτήσεων προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, οι οποίες μετά την εξέτασή τους καταλήγουν στην ΕΕΤΤ που βάζει την τελική σφραγίδα. Οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να παράσχουν απάντηση μέσα σε τέσσερις μήνες από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου και στη συνέχεια η ΕΕΤΤ να αδειοδοτήσει την κεραία. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τα στοιχεία δημοσιοποιούνται στο internet μαζί με δεδομένα GIS.
Οι απαιτούμενες αιτήσεις, οι οποίες πλέον κατατίθενται όλες μαζί ηλεκτρονικά είναι:
α) Αίτηση προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
β) Αίτηση για χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων ή αποδεικτικό νόμιμης χρήσης των συχνοτήτων εκπομπής και λήψης
γ) Μελέτη Ραδιοεκπομπών για την έκδοση θετικής γνωμάτευσης της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας
δ) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή κατά περίπτωση αίτηση υπαγωγής στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις
ε) Πολεοδομική μελέτη
στ) Αιτήσεις που πιθανόν απαιτούνται κατά περίπτωση.

Οι υπάρχουσες κεραίες που λειτουργούν κατά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες και εγκρίσεις, οφείλουν να εξασφαλίσουν τις προβλεπόμενες άδειες εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από τη θέση σε ισχύ του νόμου αυτού. Μετά την εφαρμογή του νόμου, η κατοχή κεραίας χωρίς άδεια μπορεί να επιφέρει κατεδάφιση ή/και πρόστιμο από 10.000 μέχρι 300.000 ευρώ. Θεωρείται επιβαρυντική περίπτωση η ψευδής αναγραφή ή η παραποίηση στοιχείων. Η άδεια απαιτείται επίσης για την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων.
@Έντονη ήταν η αντίδραση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, στις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η έκταση της Φωνής της Αμερικής στο Δέλτα του Νέστου παραχωρήθηκε σε ιδιωτικό φορέα για 99 χρόνια. Το ρεπορτάζ ωστόοσο ελέγχεται καθότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ποια είναι η ανάδοχος εταιρία IBC, ή αν έχει γίνει κάποια σύγχιση με το International Broadcasting Center το οποίο τελεί επισήμως προς «αξιοποίηση».
@Νέα άδικη επίθεση σε προσωπικό επίπεδο, με αφορμή το θέμα των ισολογισμών δέχτηκε, χθες, από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Σωκράτη Ξυνίδη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ο αναπληρωτής υπουργός, αφού εισέπραξε έντονες αντιδράσεις από την ηγεσία της επιμελητηριακής κοινότητας για την κριτική του, σε θεσμικό επίπεδο, κατά του κ. Μίχαλου και του προέδρου της ΚΕΕΕ Γιώργου Κασιμάτη, όσον αφορά τη θέση τους να υπάρξει μεταβατικό στάδιο πριν τη μελετώμενη κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων στον Τύπο, «αντεπιτέθηκε», με τον πλέον απαξιωτικό τρόπο.
@Το ζήτημα της διαχείρισης των συχνοτήτων ξανά στη Βουλή. Μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη από το Μνημόνιο 2 για τη διαδικασία μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, όμως το σχέδιο της Τρόικα εμφανίζει προφανείς ατέλειες. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Γ. Ψαριανός και Ν. Τσούκαλης ρωτάνε τους υπουργούς, Επικρατείας και Υποδομών «για ποιο λόγο παρατείνουν το καθεστώς προσωρινής νομιμότητας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, από τη στιγμή που η απόφαση αυτή και αντισυνταγματική είναι, σύμφωνα με το ΣτΕ, και στερεί από το δημόσιο τα προβλεπόμενα έσοδα από τη δημοπράτηση των συχνοτήτων». Επίσης τίθεται το ερώτημα αν οι δύο υπουργοί «θα μεριμνήσουν ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες προκειμένου η αδειοδότηση να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο.
ύφεση του Μνημονίου πλήττει άμεσα την τηλεόραση. Το Mega ο μεγαλύτερος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της χώρας παρουσίασε, το 2011 ,ζημίες 21,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίων 4,6 εκατ. ευρώ το 2010.Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε στα 89,1 εκατ. ευρώ, έναντι 112 εκατ. ευρώ το 2010. Η ραγδαία πτώση της διαφήμισης, συμπαρασύρει προς τα κάτω την τηλεόραση, χωρίς στο ορατό μέλλον να υπάρχει περιθώριο ανάκαμψης. Τα ίδια κεφάλαια του Mega το 2011 μειώθηκαν κατά 22 εκατ. ευρώ, στα 53, εκατ. ευρώ εξαιτίας των ζημιών των 21 εκατ. ευρώ του ομίλου το 2010. Την ίδια ώρα το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ανήλθε σε 112 εκατ. ευρώ, παραμένοντας επί της ουσίας στα ίδια επίπεδα. Το mega όπως και η υπόλοιπη αγορά πλήττεται από την κατακόρυφη πτώση της διαφήμισης. Μέσα σε 4 χρόνια τα έσοδα από τη διαφήμιση μειώθηκαν κατά 50%, με προφανείς επιπτώσεις στη δραματική μείωση των ελληνικών τηλεοπτικών σειρών , την αύξηση των τουρκικών και των επαναλήψεων και την απώλεια των θέσεων εργασίας. Είναι ενδεικτικό πως το Mega, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση μείωσε το κόστος προγράμματός του κατά 32,7% , από 87,5 εκατ. ευρώ το 2010 , σε 58,9 εκατ. ευρώ το 2011.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…