Το μέλλον των Μ.Μ.Ε. δεν είναι ρόδινο ούτε το νέο έτος

@Περισσότερα από 900 χιλιάδες φύλλα, πούλησαν οι εφημερίδες στην περιοχή Αθηνών Πειραιώς στο διάστημα πό 24/9/2012 έως 30/9/2012. Ειδικότερα οι πρωινές εφημερίδες πούλησαν 236 χιλιάδες φύλλα, ενώ οι απογευματινές εφημερίδες, πούλησαν 236 χιλιάδες φύλλα. Οι Κυριακάτικες ξεπέρασαν τα 333 χιλιάδες φύλλα, ενώ οι εβδομαδιαίες 79 χιλιάδες φύλλα. Οι καθημερινές αθλητικές εφημερίδες πούλησαν 137 χιλιάδες φύλλα, ενώ οι Δευτεριάτικες αθλητικές παρουσίασαν πωλήσεις ύψους 29 χιλιάδων φύλλων.
@Μετά την λήψη των μέτρων του πακέτου των 11,5 δις η ύφεση αναπόφευκτα θα συνεχιστεί και το 2013, ενώ η αναθέρμανση της οικονομίας οψέποτε έρθει –κάτι που θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις- θα έχει στην πρώτη φάση εξωστρεφή εξαγωγικό χαρακτήρα, κάτι που δεν ευνοεί τη διαφημιστική δαπάνη. Συνεπώς οι εταιρείες, οι μεγαλύτερες από τις οποίες έχουν δανεισμό που υπερβαίνει κατά πολύ τα ίδια κεφάλαιά τους (όταν είναι θετικά) και είναι 5 και 6 φορές μεγαλύτερος του τζίρου τους, εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες.
Με δεδομένο ότι οι τράπεζες μετά το PSI (την κρατική χρεοκοπία δηλαδή), δεν έχουν πλέον άξια λόγου ίδια κεφάλαια και θα ανήκουν στην ουσία σε όποιον τις ανακεφαλαιοποιήσει, το σύνολο του κεντρικού εκδοτικού συστήματος στη χώρα είναι συνεπώς εξαρτημένο από το πολιτικό σύστημα και (προπαντός) από τους Ευρωπαίους, ιδίως αν γίνει αποδεκτό κάποια στιγμή το αίτημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην προστεθεί στο ελληνικό χρέος.
Τι συνεπάγεται αυτό αλλά και οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις για την μακροχρόνια βιωσιμότητα και επιρροή τους;  Κατ’ αρχήν οι βαθμοί ελευθερίας στην εκδοτική τους πολιτική περιορίζονται σημαντικά, από την ώρα που δεν διαθέτουν επαρκή οικονομική ανεξαρτησία. Η δυνατότητά τους να εκφράζουν νέα πολιτικά ρεύματα ή απλώς την βούληση των θεατών και αναγνωστών τους είναι αντικειμενικά μικρότερη. Όταν τα έσοδα από το κοινό -με οποιοδήποτε τρόπο- είναι το ένα δεύτερο ή το ένα τέταρτο των δανείων τους, η συμπεριφορά τους επηρεάζεται ανάλογα.
Ταυτόχρονα και οι αδυναμίες των υπερδομών που είχαν δημιουργήσει (υψηλές μισθοδοσίες, προβληματικοί τύποι εργασιακών σχέσεων, φθορά προσωπικοτήτων που αποτελούν τις «σημαίες» των μέσων αυτών, απαξίωση του πολιτικού προσωπικού στο οποίο είχαν και έχουν επενδύσει), καθιστά το μερίδιο αγοράς τους περισσότερο επισφαλές σε σχέση με το παρελθόν. Ιδίως καθώς το νεότερο κοινό αλλάζει συμπεριφορές και το διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα σε νέες προσπάθειες στο χώρο της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Προσπάθειες για τις οποίες το κόστος εισόδου είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το παρελθόν και οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, με τη μορφή δυνατότητας προσέλκυσης νέων ταλέντων, χαμηλών μισθών, ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, μικρών επενδύσεων σε θέματα υποδομών κ.λπ.
Στη φάση αυτή λόγω της πολύ σκληρής ύφεσης και της δραματικής συρρίκνωσης της διαφημιστικής δαπάνης, το μερίδιο αγοράς των παραδοσιακών μεγάλων εκδοτικών οργανισμών δεν απειλείται. Όμως αυτό δεν θα ισχύει για πάντα. Μόλις η αγορά θα αρχίσει να ανοίγει, το κενό που έχει δημιουργηθεί θα καλυφθεί. Ασφαλώς οι παραδοσιακοί εκδοτικοί οργανισμοί διαθέτουν μεγάλα μερίδια και σημαντική ισχύ και θα διατηρήσουν σε κάθε περίπτωση σημαντικό μερίδιο αγοράς όταν η οξεία φάσης της κρίσης θα ολοκληρωθεί. marketingweek

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…