Απώλειες στον Τύπο και...αγωγές σε εκδότες

@Με απώλεια κατά μέσον όρο 175.228 αναγνωστών έκλεισε το 2012 ο ελληνικός Τύπος. Η μέση κυκλοφορία των εφημερίδων το προηγούμενο έτος υποχώρησε στο εξαιρετικά χαμηλό σημείο των 1.242.085 φύλλων (-12%), με το πρόσημο σε όλες τις κατηγορίες –πλην των εβδομαδιαίων– να είναι αρνητικό. Χαρακτηριστικό αυτής της χρονιάς είναι πως για πρώτη φορά μία μεγάλης απήχησης εφημερίδα, η «Καθημερινή», δεν επιτρέπει τη δημοσίευση των κυκλοφοριών της από τα πρακτορεία και προχωράει η ίδια στη δημοσιοποίηση μόνο της κυριακάτικης κυκλοφορίας της, προσθέτοντας και τις συνδρομές της, που ο αριθμός τους είναι άγνωστος. Οι κυριακάτικες υποχώρησαν στα 696.131 φύλλα (-101.933), καταγράφοντας πτώση 11% σε σχέση με το 2011. Οι απογευματινές έπεσαν στα 131.426 (–31.042, πτώση 19%), οι πρωινές πολιτικές στα 29.074 (-1.336, μείωση 4%), οι ημερήσιες αθλητικές στα 66.959 (-27.093, πτώση 29%) και οι αθλητικές της Δευτέρας στα 71.031 (-27.183, μείωση 28%). Ακόμη, οι εβδομαδιαίες προγνωστικών έπεσαν στα 89.231 φύλλα (-6.380, μείωση 7%), οι εβδομαδιαίες οικονομικές στα 13.771 (–4.053, πτώση 23%) και οι ημερήσιες οικονομικές στα 3.813 (-956, μείωση 20%). Διασώζεται μόνο η κατηγορία των εβδομαδιαίων εφημερίδων, με 140.647 φύλλα (+24.748, αύξηση 21%). 'paron'.
@Λουκέτο έβαλαν οι τρεις μέτοχοι του «Αγγελιοφόρου», Στ. Ψυχάρης, Αλ. Μπακατσέλος και Γ. Μπόμπολας, στο καθημερινό φύλλο της εφημερίδας της Θεσσαλονίκης. Όπως ανακοίνωσε ο Αλ. Μπακατσέλος, η εφημερίδα δεν μπορεί να συνεχίσει την έκδοσή της και για να συνεχιστεί η έκδοση του κυριακάτικου φύλλου και η λειτουργία του σάιτ πρέπει να αποχωρήσουν οικειοθελώς 40 εργαζόμενοι. Οι 76 που θα παραμείνουν θα υποστούν νέα μείωση μισθών. Ο «Αγγελιοφόρος» κυκλοφόρησε τελευταία φορά την περασμένη Τρίτη, ενώ η ΕΣΗΕΜ-Θ έχει προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις.
• Με αγωγές κατά του εκδότη της «Δημοκρατίας» Γ. Φιλιππάκη διεκδικούν τις αποζημιώσεις τους οι πρώην εργαζόμενοι της «Espresso», που έμειναν εντελώς ξεκρέμαστοι μετά τη μεταβίβαση του τίτλου της εφημερίδας από τη ΝΕΠ. Τα όσα γίνονται στον Τύπο αυτό το διάστημα δεν ελέγχονται από κανέναν θεσμικό φορέα. Είναι ενδεικτικό πως η ΝΕΠ, στην οποία έκανε έλεγχο το Σώμα Επιθεώρησης έπειτα από αίτημα της ΕΣΗΕΑ, απάντησε στο ΣΕΠΕ πως «δεν υπάρχει μεταβίβαση, δεν έχει γίνει ολική ή τμηματική μεταβίβαση της εταιρείας που εξέδιδε την εφημερίδα «Espresso» σε άλλο επιχειρηματικό σχήμα». Προφανώς και δεν έγινε μεταβίβαση της εταιρείας, έγινε όμως πώληση του τίτλου της εφημερίδας που ανήκε στην εταιρεία της οποίας ο ιδιοκτήτης είναι φυγόδικος και αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες. Ο έλεγχος όμως αυτών των φαινομένων ξεφεύγει από τα όρια ελέγχου του ΣΕΠΕ.
@Δεν επαρκεί ούτε για τον ΔΟΛ το κεφάλαιο κίνησης που διαθέτει για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ομίλου. Την παρατήρηση αυτή κάνει ο ορκωτός ελεγκτής στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς προκύπτει πως χρειάζεται 14 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και η διοίκηση του Οργανισμού προχωρεί αρχικά σε τρεις κινήσεις, αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 7 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας την αύξηση του υφιστάμενου πιστωτικού ορίου κατά 3 εκατ. ευρώ σε συμφωνία με τράπεζα και εξασφαλίζοντας άλλα 4,2 εκατ. με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων κυριότητάς της. Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της 30.9.2012, οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης ανέρχονται σε 90,7 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων αφορά τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος σε επίπεδο ομίλου φθάνει τα 104 εκατ. ευρώ...Typologies.. @Αποχώρησε από την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega που ήταν καλεσμένος ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Βούτσης διαμαρτυρήθηκε διότι όπως υποστήριξε έγινε μονόλογος με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την παραίτηση του, καθώς ο κ. Δένδιας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μετάβαση προς τη νομιμότητα και ότι χαϊδεύει με την πολιτική του τους τρομοκράτες.
@Τα ΜΜΕ που είναι εν ζωή και ειδικά, οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν λάβει θέση. Εχθρεύονται την κοινωνία, στηρίζουν Τρόικα, Κυβέρνηση και Τράπεζες και ως αντίδωρο λαμβάνουν άδεια. Το κοινό ομολογιακό δάνειο των 98 εκατ. ευρώ που έλαβε το Mega συνιστά πολιτική και κοινωνική πρόκληση, αφού το κανάλι, σε αντίθεση με την πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας, αντί να αναγκαστεί να πουλήσει την περιουσία του για να καταβάλει τις οφειλόμενες δόσεις, αίφνης λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερο δάνειο από τις τράπεζες, οι οποίες αυτή τη φορά του ζητούν εγγυήσεις!
@Πιο κοντά στις απολύσεις των 350 συμβασιούχων εργασίας βρίσκεται η ΕΡΤ Α.Ε., η οποία υπόσχεται σε δημοσιογράφους επαναπρόσληψη με το μπλοκάκι και την ίδια ώρα προσλαμβάνει με συμβάσεις Προσωπικού Ειδικών Θέσεων τους ημετέρους κατ’ εντολή της συγκυβέρνησης. Οι συμβάσεις λήγουν στις 7 Φεβρουαρίου, γεγονός που σημαίνει πως οι περισσότερες εκπομπές σε τηλεόραση και ραδιόφωνο της ΕΡΤ, όπως και οι ειδήσεις, «αδειάζουν» από δημοσιογράφους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται στο ραδιομέγαρο έως και δέκα χρόνια! Παρά τις προφορικές υποσχέσεις διοίκησης και αρμόδιου υπουργού για την παράταση των συμβάσεων ένα ακόμη έτος, γίνεται φανερό πως ήδη σχεδιάζουν τις νέες προσλήψεις για την κάλυψη των θέσεων που θα μείνουν κενές.
@Πως πήγαν οι νέες εφημερίδες; Τα «Παραπολιτικά» με 15 φύλλα μέσα στο 2012 είναι στην πρώτη θέση των εβδομαδιαίων με μέσο όρο πωλήσεων στα 33.129 φύλλα. Στις κυριακάτικες, το «Χωνί» με 41 εκδόσεις πούλησε κατά μέσο όρο 7.448 φύλλα. Στις απογευματινές, η «Εφημερίδα των συντακτών» με 37 φύλλα εντός έτους, έχουν μέσο όρο πωλήσεων τα 10.049 φύλλα Αντιθέτως, δεν ανακοινώνουν την κυκλοφορία τους, η «Ελλάδα Αύριο» και οι «6 Μέρες».
@Μετά την απόφαση του Δ.Σ της ΕΠΟ να προχωρήσει στην ανάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδος, σε εταιρεία διαμεσολάβησης δικαιωμάτων (σ.σ.: Media Bold), o Όμιλος Forthnet προχώρησε σε καταγγελία εκτιμώντας ότι η διαδικασία ήταν διαβλητή. Όπως υποστηρίζει η Forthnet, η ΕΠΟ και ο διοικητικός μηχανισμός της, αγνόησαν τη δημόσια δέσμευση της Nova για δυνατότητα αύξησης της προσφοράς κατά 10%, «εφόσον παρέχονταν οι πολλάκις ζητηθείσες αναγκαίες διευκρινίσεις, γεγονός που θα λειτουργούσε προς συμφέρον τόσο της ίδιας της ΕΠΟ όσο και των μελών που εκπροσωπεί, αφού θα οδηγούσε σε αύξηση του τελικού τιμήματος... @Στην έκδοση εβδομαδιαίου τηλεοπτικού περιοδικού προχωρά ο όμιλος ΑΝΤ1, ο οποίος ήταν και ο μόνος τηλεοπτικό όμιλος έως τώρα που δεν διέθετε δικό του ανάλογο έντυπο. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο τηλεοπτικό περιοδικό θα κρεμαστεί στα περίπτερα στις αρχές Μαρτίου και την επιμέλεια, καθώς επίσης και την ευθύνη για την παραγωγή του θα έχει η ομάδα του περιοδικού, «ΟΚ».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…