Ενημέρωση με παπαγαλάκια...στην TV δεν γίνεται πατριώτη

@«Στα όρια να τα βροντήξει είναι ο Νίκος Σίμος», γράφαμε την περασμένη Κυριακή στην έντυπη έκδοσή μας. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και ο Νίκος Σίμος το πρωί της Κυριακής υπέβαλε την παραίτησή του. Η απόφασή του αυτή, με την καταγγελία περί «συμμοριών» και ρουσφετιών, προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα άνοιξε και την όρεξη ορισμένων για να διεκδικήσουν τις θέσεις που θα μείνουν κενές. Έκπληξη προκαλεί η εμμονή της ΔΗΜΑΡ για την περίπτωση του Γιώργου Μπράμου και τον διορισμό συγκεκριμένων ατόμων στο Ραδιομέγαρο. Μέχρι και σήμερα ο Νίκος Σίμος τελεί υπό παραίτηση και αρνείται να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο, ενώ τελικά δεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά την περασμένη Δευτέρα. Καμία τοποθέτηση έως τώρα από τον καθ' ύλην αρμόδιο Σίμο Κεδίκογλου, τον σύμβουλο Γ. Μουρούτη, που γράφει στο twitter για τα πάντα, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ!
@Τα όρια της ενημέρωσης κατ' εντολήν στα ΜΜΕ έχουν πλέον ξεπεραστεί, με επίκεντρο την κάλυψη των γεγονότων στις Σκουριές Χαλκιδικής. Το προηγούμενο Σάββατο οργανώθηκε από την εταιρεία συγκέντρωση κατοίκων υπέρ της επένδυσης της εταιρείας Χρυσός ΑΕ, που συντονίστηκε από ανθρώπους της εταιρείας Άκτωρ (του Ομίλου Μπόμπολα) και μεταδόθηκε ως η μοναδική «αλήθεια» από το Mega, στο οποίο βασικός μέτοχος είναι ο Όμιλος Μπόμπολα. Πέρα από τις καταγγελίες των κατοίκων, προκύπτει μείζον θεσμικό θέμα για το κανάλι, που παραβιάζει συστηματικά τις βασικές αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας (αποστασιοποίηση από τα γεγονότα, κάλυψη όλων των πλευρών, αμερόληπτη στάση) και καταστρατηγεί ελληνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους. Μετά τις αλλαγές στη νομοθεσία του «βασικού μετόχου» και αφού τα εκδοτικά συγκροτήματα κατάφεραν να καταργήσουν τον νόμο του ασυμβίβαστου συμμετοχής επιχειρηματιών που διαπλέκονται με το Δημόσιο σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θεσμοθετήθηκαν οι νέες ρυθμίσεις. Και αυτές, όμως, προβλέπουν ρητά πως απαγορεύεται η επιρροή καθ' οιονδήποτε τρόπο της παρεχόμενης ενημέρωσης από τα Μέσα στα οποία μετέχουν επιχειρηματίες. Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις, τα αρμόδια όργανα, ΕΣΡ και Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρεμβαίνουν όταν αποδεικνύεται η επιρροή που ασκείται στα ΜΜΕ.
@Οταν οι κυριακάτικες εφημερίδες προσφέρουν σε κάθε αναγνώστη «δώρα» που υπερβαίνουν κατά πολύ το αντίτιμό τους, κάτι περίεργο συμβαίνει. Και το περίεργο γίνεται ύποπτο όταν οι επιχειρήσεις που τις εκδίδουν είναι χρεοκοπημένες. Το δε ύποπτο γίνεται παράνομο όταν όχι μόνον υιοθετούνται πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και οι τράπεζες, που έχουν κλείσει τις στρόφιγγες για κάθε άλλον, εξακολουθούν να δανείζουν τέτοιες χρεοκοπημένες εκδοτικές επιχειρήσεις. Εις βάρος κάθε φορολογούμενου, μισθωτού, συνταξιούχου, επαγγελματία και επιχειρηματία, που φορολογείται βάναυσα για τη διάσωση τέτοιων τραπεζών.
@Με ανοικτά σοβαρά μέτωπα σε πολιτικό, οικονομικό και δικαστικό επίπεδο, στον ΕΔΟΕΑΠ οι αθηναίοι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι, διοικητικά στελέχη στα ΜΜΕ, καλούμαστε να ψηφίσουμε τη νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, του αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού περίθαλψης και επικούρησης. Πρόκειται για αλληλοβοηθητικό σωματείο (ΝΠΙΔ), θύμα της ληστείας του PSI, παρόλο που ως ΝΠΙΔ δεν όφειλε να καταθέτει τα αποθεματικά του στο κοινό κεφάλαιο που έχει συσταθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Προσωπικά, παρά τον πολύχρονο αγώνα μου, τις προσπάθειές μου για τη διατήρηση του Ταμείου μας στα υψηλά επίπεδα λειτουργίας και παροχών και τις συνέπειες από την αμετροέπεια με την οποία αντιμετωπίστηκα από μέλη της απερχόμενης διοίκησης, επέλεξα σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση να μη μετάσχω, Επέλεξα να διευκολύνω, με τον τρόπο αυτό, τους συναδέλφους να μην παγιδευτούν σε προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για να επισκιάσουν την εγκληματική κακοδιαχείριση του Ταμείου. 'παρον'
@Τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Μέρμηγκας, μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΕΔΟΕΑΠ, στη γενική συνέλευση των δημοσιογράφων την περασμένη Δευτέρα είναι σοκαριστικά για το Ταμείο των ΜΜΕ. Το 2012 εκτιμάται ότι θα κλείσει με συνολικό έλλειμμα 28,5 εκατ. ευρώ -ύστερα από μια επίσης ελλειμματική χρονιά το 2011 κατά 21,7 εκατ. ευρώ-, αφού τα έξοδα προσεγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ και τα έσοδα μόλις ξεπερνούν τα 31 εκατ. ευρώ. Κατά την εισήγηση, η μεγάλη αυτή μείωση των εσόδων οφείλεται στην κάθετη πτώση των εσόδων από το αγγελιόσημο, τα οποία είναι της τάξεως των 22 εκατ. ευρώ έναντι 30 εκατ. ευρώ το 2011. Με τις περικοπές που έκανε το ασφαλιστικό ταμείο στις παροχές υγείας και πρόνοιας εξοικονομήθηκαν περίπου 7 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι για την παροχή της επικούρησης εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα 22,5 εκατ. ευρώ, όσο ήταν και το 2011, αν και υπήρξαν περικοπές στο βοήθημα, ενώ για τα εφάπαξ που χορηγήθηκαν καταβλήθηκαν 8,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,5 εκατ. παραπάνω από το 2011 λόγω της αύξησης ασφαλισμένων που οδηγούνται σε συνταξιοδότηση. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν από 13,3 εκατ. το 2011 σε 10,6 εκατ. το 2012, αλλά οι δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού παραμένουν υψηλές, στα 5,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μάλιστα στο κλείσιμο του Σεπτεμβρίου αύξηση κατά 1 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 22,7%. Ο Γ. Μέρμηγκας επανέλαβε για δεύτερη φορά πως το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ δεν χορηγεί στην Εξελεγκτική Επιτροπή «τις μισθοδοτικές καταστάσεις στην άσκηση ελέγχου, επικαλούμενο προσωπικά δεδομένα». Ειδικότερα για τα αποθεματικά του Ταμείου, τον Μάρτιο του 2012 ήταν 192,4 εκατ. ευρώ και σήμερα έχουν απομείνει από αυτά μόνο 69,8 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη ληστεία των αποθεματικών έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού ήταν κατατεθειμένα 115,3 εκατ. ευρώ. Στο τέλος Νοεμβρίου του 2012 ο ΕΔΟΕΑΠ είχε διαθέσιμα 46,1 εκατ. ευρώ (περίπου 40 εκατ. σε προθεσμιακούς ή τρέχοντες λογαριασμούς της Εθνικής Τράπεζας και 6 σε προθεσμιακό της Eurobank), ενώ άλλα 2,1 εκατ. και 2,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα υπάρχουν σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Τυπολογίες...

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…