N.Y. Times: Οι Έλληνες στρέφονται στο διαδίκτυο

Τα «παραδοσιακά» ΜΜΕ χάνουν έδαφος και νέα media αναδεικνύονται σε πυλώνες επικοινωνίας, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των New York Times.
Το δημοσίευμα της Rachel Donadio αναφέρει πως όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας αμφισβητούν τις εφημερίδες, τα τηλεοπτικά κανάλια και όλα τα ΜΜΕ που μέχρι σήμερα ήταν τα κυρίαρχα και στρέφονται σε εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης. Ποια είναι αυτά;
Ένα παράδειγμα που χρησιμοποιείται εδώ, χωρίς φυσικά να είναι το μόνο, είναι το διαδικτυακό ραδιόφωνο - πολυχώρος ενημέρωσης «Radio Bubble» στη Νεάπολη των Εξαρχείων που έγινε περαιτέρω γνωστό μέσα από το hashtag #rbnews στο Twitter. 
Το Radio Bubble ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008, την περίοδο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου.
Πλέον υπάρχουν «αρκετά νέα μέσα ενημέρωσης κυρίως της Αριστερής ιδεολογίας τα οποία έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα. Αν και το κοινό τους είναι ακόμη μικρό, παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή διαλόγου, κυρίως επειδή τολμούν να αμφισβητήσουν την εξουσία», γράφει η Donadio.

Τα συστημικά ΜΜΕ υποχωρούν με ταχύ βήμα

Η εφημερίδα τονίζει πως «ακόμη και πριν από την οικονομική κρίση, δημοσκοπήσεις έδειχναν πως οι Έλληνες δεν είχαν εμπιστοσύνη στα μεγάλα μέσα επικοινωνίας, σχεδόν τόσο όσο και στους πολιτικούς, θεωρώντας πως και οι δύο εμπλέκονται σε ένα είδος "συντροφικού" καπιταλισμού ο οποίος βοήθησε στο να οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία».

Και συνεχίζει:
«Τώρα, μετά από 4 χρόνια μέσα στην κρίση, οι Έλληνες είναι ακόμη πιο σκεπτικοί όσον αφορά τα μεγάλα ΜΜΕ και ακόμη πιο "πεινασμένοι" για πληροφόρηση από άλλες πηγές, ειδικά εάν διαφοροποιούνται από τη γραμμή της κυβέρνησης πως η Ελλάδα δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από τις πολιτικές λιτότητας που απαιτούν οι ξένοι δανειστές της», γράφουν οι New York Times.
Πώς λειτουργούν τα ανεξάρτητα media
«Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση έχει τροφοδοτήσει πολλές θεωρίες για την αυθεντική πηγή της φτώχειας της Ελλάδας, με αποτέλεσμα μερικές φορές να πνίγονται αξιόπιστες πληροφορίες μέσα σε μια κακοφωνία συνωμοσιών.
 Αλλά τα εναλλακτικά ΜΜΕ έχουν προσπαθήσει να γεφυρώσουν αυτό το κοινό επιδιώκοντας την "δημοσιογραφία των πολιτών" και προσπαθώντας να επικεντρωθούν σε θέματα τα οποία παραμένουν "ταμπού" για τα συστημικά ΜΜΕ", γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Το δημοσίευμα των New York Times, το οποίο αναφέρεται εκτενώς σε αρκετές εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, κάνει ενδελεχή αναφορά στο ξαφνικό λουκέτο στην ΕΡΤ και το πώς αναμεταδόθηκε το πρόγραμμα της από ιστοσελίδες και κλείνει επισημαίνοντας:
«Καθώς η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση μεγαλώνει και τα κανάλια τα οποία "πνίγονται" οικονομικά μεταδίδουν επαναλήψεις αντί για αυθεντικά προγράμματα, οι εναλλακτικές ιστοσελίδες μπορεί να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο κοινό».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…