ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΚΟΛΑΡΟΥ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Καταπέλτης ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης για το "τρίγωνο": Τραπεζιτών - ΜΜΕ - Πολιτικών.

Του Χάρη Ιωάννου/efsyn.gr:
 Σε αποκαλυπτική ακρόασή του στη Βουλή ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος περιέγραψε τα σκάνδαλα σε 5 ελληνικές τράπεζες και πως τα μεγαλύτερα από αυτά είχαν μιντιακή και πολιτική κάλυψη.......Τους σύγχρονους εγκληματίες του «λευκού κολάρου» ως μέρος μιας διατραπεζικής εγκληματικής οργάνωσης που διαπλέκεται με μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς, περιέγραψε ανάγλυφα χθες στη Βουλή ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης. Σε μια ακρόαση – ποταμό στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε αναλυτικά στα σκάνδαλα που αφορούν πέντε τράπεζες: την Proton (συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη), τη FBBank (συμφερόντων Β. Ρέστη), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Χαλκίδας και την Τράπεζα Πελοποννήσου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η λεία όλων μαζί των διαρρηκτών τραπεζών δεν φτάνει ούτε ένα από τα ποσά που ληστεύτηκαν, ποσά που φτάνουν κατά περίπτωση τα 304 ή τα 524 εκατ. ευρώ. 

Νέο… μοντέλο 

«Εχουμε ένα νέο μοντέλο εγκληματία. Δεν είναι άνθρωποι του περιθωρίου, αντιθέτως έχουν καλές σπουδές και ειδικά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος το έχουν σπουδάσει και μάλιστα καλά. Δεν συναντήσαμε όπλα και καραμπίνες. Τα όπλα τους ήταν ότι ο καθένας από αυτούς είτε είχε ΜΜΕ (π.χ. εφημερίδα ή κανάλι) είτε, αν δεν είχε, φρόντιζε να μισθώσει ένα». 
Αναφερόμενος στην Proton, την FBB και την Τράπεζα Χαλκίδας, ο κ. Νικολούδης υπογράμμισε ότι τις εγκληματικές πράξεις τις έκαναν μέλη των διοικήσεων για ίδιον όφελος, καθώς «με διάφορα προσχήματα έδιναν δάνεια που κατέληγαν στους δικούς τους λογαριασμούς». Ελαφρώς διαφοροποιημένη είναι η κατάσταση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Πελοποννήσου, όπου δόθηκαν «δάνεια» σε επιχειρηματίες τα οποία ουδέποτε επεστράφησαν. 
Ο κ. Νικολούδης επισήμανε ότι η δραστηριότητα στις πέντε τράπεζες δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Δήλωσε πεπεισμένος πως πρόκειται για οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα, η οποία ξεκίνησε το 2007 και κορυφώθηκε το 2009. Αποκάλυψε ακόμη ότι οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν σχέσεις μεταξύ των τραπεζών. «Υπάρχει μια διατραπεζική δράση. Ανθρωποι που έδρασαν στη μία, το έκαναν και σε μια άλλη, ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία συναντώνται σε offshore της Κύπρου» ανέφερε. 
Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι «από πίσω έχουν δουλέψει νομικά επιτελεία. Ο όλος σχεδιασμός απέβλεπε στο να φανεί ότι υπήρχαν κάποιοι που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια και ζητούσαν να μπουν στο άρθρο 99». Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «όποιος ετοιμαζόταν να πάρει δάνειο, πρώτη του φροντίδα ήταν να κρύψει την περιουσία του. Είναι ένας λαβύρινθος ο τρόπος που το έκαναν και δείχνει ότι ουδέποτε είχαν πρόθεση να επιστρέψουν τα δάνεια». 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…