ΒΒC στα ελληνικά και το μαύρο της ΕΡΤ;

Άρθρο του Φέρρυ Μπατζόγλου*
Δημοσίευμα στην αυστριακή εφημερίδα “Wiener Zeitung” με αφορμή την επέτειο του μαύρου στην ΕΡΤ
O διάδοχος της πραξικοπηματικά καταργηθείσας ΕΡΤ δεν μπορεί να εκπληρώσει τους υψηλούς στόχους
Με μέγιστη συγκέντρωση ο Κώστας Μυλωνάς κοιτάει του οθόνη του laptop του. Την ολοένα αυξανόμενη έντασή του μπορεί να τη διακρίνει κανείς στο πρόσωπό του. Βλέπει το ρολόι του. Του μένουν μόνο λίγα λεπτά μέχρι την έναρξη του βραδινού δελτίου ειδήσεων. Ο Μυλωνάς είναι ένας 100% επαγγελματίας, πολυβραβευμένος, ένας παθιασμένος τελειομανής. Όλα πρέπει να λειτουργούν στην εντέλεια. Όπως κάθε βράδυ τέτοια ώρα.
Μία ώρα αργότερα ο Κώστας Μυλωνάς, 42 ετών, κάθεται χαλαρά στην καρέκλα του στο νιους ρουμ της ΕΡΤ-3. Η εκπομπή έχει τελειώσει. Το κτίριο στη λεωφόρο Στρατού στη Μητρόπολη της Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη σιγά – σιγά αδειάζει. Ο Μυλωνάς; Παραμένει ακόμα εδώ. Χαμογελά: «Αυτή είναι η πιο ωραία στιγμή τώρα. Την απολαμβάνω.»
ERT-Wiener-Zeitung

Μόνο που ο σκηνοθέτης κάνει αυτήν την αγχώδη δουλειά δωρεάν, χωρίς να πληρώνεται. Με συναγωνιστές παράγει ο Μυλωνάς εδώ και μήνες το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ-3. Μπορεί να το βλέπει κανείς μόνο μέσω Ίντερνετ.
Ο λόγος: η κυβέρνηση της Αθήνας κατάργησε στις 11/6/2013 τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, την ΕΡΤ. Το αιτιολόγησε τότε κάνοντας λόγο για «αδιαφάνεια» και «απίστευτη σπατάλη», η οποία επικρατούσε στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Η κυβέρνηση, έτσι έλεγε τότε, ήθελε να τελειώσει αμέσως με αυτήν την «αμαρτωλή ΕΡΤ». Στόχος της θα ήταν, αντ' αυτού «να δημιουργήσει το BBC αλά ελληνικά».
Πειρατές στο διαδίκτυο
Αυτό όμως που αποσιώπησε: η ΕΡΤ ήταν πολύ μακριά από το σημείο να κηρύξει πτώχευση. Ο σταθμός – ο οποίος ιδρύθηκε το 1938 και στο τέλος χρηματοδοτούνταν σχεδόν αποκλειστικά από το λεγόμενο ανταποδοτικό τέλος, ύψους 40 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό – εκείνη τη στιγμή μόνο ζημίες δεν είχε. Η ΕΡΤ με συνολικά έσοδα περί τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως είχε, από το 2011 και μετά, προ φόρων κέρδη συνολικά άνω των 100 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά όμως δεν βοήθησαν. Η ξαφνική κατάργηση της ΕΡΤ αφορούσε: τρία τηλεοπτικά προγράμματα, ένα δορυφορικό, πάνω από δύο ντουζίνες ραδιοφωνικούς σταθμούς, μία σελίδα στο Ίντερνετ, ένα τηλεοπτικό περιοδικό, ορχήστρες, χορωδίες. Συνολικά 2.656 υπάλληλοι της ΕΡΤ με σύμβαση αορίστου χρόνου απολύθηκαν εν μία νυκτί. Μεταξύ αυτών και ο Κώστας Μυλωνάς.
Όμως ο Μυλωνάς αγωνίζεται -για την ΕΡΤ. Ήρθε στην ΕΡΤ σε ηλικία μόλις 23 ετών. Τώρα είναι ένας πειρατής στην τηλεόραση. Έτσι όπως μερικοί εκατοντάδες αντιστασιακοί, οι οποίοι ακόμα και τώρα αγωνίζονται για την παλιά δημόσια ραδιοτηλεόραση. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα το παράγουν σε ένα παλιό κτίριο της ΕΡΤ-3 στη Θεσσαλονίκη. Επίσης εκπέμπουν ανά την επικράτεια συνολικά 16 τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Το συνολικό πρόγραμμα της ΕΡΤ μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει στο www.ertopen.com. Η ιστοσελίδα αριθμεί αυτή τη στιγμή 91.227 φίλους στο facebook, 26.700 followers στο twitter και 9.688 viewers στο youtube.
Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αθήνα εισήλθε αρχές Νοεμβρίου ο προσωρινός φορέας, η ΔΤ, που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση των Αθηνών. Μόλις από τις 4 Μαΐου ο διάδοχος της ΕΡΤ, η ΝΕΡΙΤ, παράγει στον ίδιο χώρο το δικό της πρόγραμμα. Η ΝΕΡΙΤ ΑΕ είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Η κυβέρνηση έλεγε ότι η ΝΕΡΙΤ θα ήταν ανεξάρτητη από αυτήν. Τα δεδομένα όμως συνηγορούν για το αντίθετο: διότι ο μοναδικός μέτοχος-ιδιοκτήτης της ΝΕΡΙΤ είναι το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας. Το επταμελές Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ ορίστηκε από την κυβέρνηση των Αθηνών. Αυτό το όργανο πάλι όρισε τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ. Οι ασκούντες κριτική σημειώνουν ότι η ΝΕΡΙΤ είναι ένας «κυβερνητικός σταθμός».
Και όχι μόνο αυτό: ήδη από νωρίς στην ΝΕΡΙΤ είχαν γίνει αισθητοί οι πρώτοι τριγμοί στα θεμέλια του οικοδομήματος. Αρχές Μαΐου ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ Γιώργος Προκοπάκης ο οποίος εκ των προτέρων, πριν αναλάβει καθήκοντα, είχε εισπράξει επαίνους, καθαιρέθηκε από τη θέση του εν μία νυκτί – μόνο 24 ώρες, μετά την πρεμιέρα της ΝΕΡΙΤ. Αναφέρθηκε σε μία σύντομη ανακοίνωση από το ΕΣ ότι υπήρξε μία «δύσκολη επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών η οποία οδήγησε την κατάσταση σε αδιέξοδο».
Επίσης το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ μέχρι σήμερα το παράγει κυρίως το προσωπικό του προσωρινού σταθμού, της ΔΤ. Το απλό σύνθημα είναι: «Να είμαστε πιο λιτοί». Αυτό σημαίνει: «πιο λιτοί από την ΕΡΤ». Αυτό όμως αναπόφευκτα έχει συνέπειες για το μέγεθος του προγράμματος: αυτή τη στιγμή η ΝΕΡΙΤ εκπέμπει ντεφάκτο μόνο ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Επίσης έχει δύο ραδιοφωνικά προγράμματα και δύο ιντερνετικές σελίδες. Όλα αυτά δεν ξαφνιάζουν: από τον Μάρτιο η πρόσληψη 356 υπαλλήλων μεταξύ αυτών και 132 δημοσιογράφοι, έχει παγώσει. Οι αιτίες: ενστάσεις, πλαστά διπλώματα ξένων γλωσσών των αιτούντων, άλλα περίεργα στοιχεία. Αυτά τα ύποπτα συμβάντα στην αναζήτηση του προσωπικού ενεργοποίησαν αμέσως την εισαγγελία Αθηνών.
Τουλάχιστον υπάρχει κι ο αθλητισμός
Ακόμα και από πλευράς περιεχομένου, η ΝΕΡΙΤ μέχρι στιγμής δεν έχει προσφέρει και κάτι ιδιαίτερο. Ένα μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού προγράμματος αποτελείται από εκπομπές ατελείωτων συζητήσεων όπως ακριβώς συμβαίνει στον ιδιωτικό ανταγωνισμό. Επιπλέον μόνο εκπρόσωποι των κυβερνητικών κομμάτων και του πρώην κυβερνητικού εταίρου παρίστανται ως καλεσμένοι στα στούντιο της ΝΕΡΙΤ. Η ελληνική αντιπολίτευση μποϊκοτάρει αντιθέτως τη νέα δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία διαμαρτυρόμενη για την κατάργηση της ΕΡΤ. Και το κοινό μέχρι στιγμής δεν δείχνει να έχει «ζεσταθεί» ακόμα για το νέο πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ: το μερίδιο τηλεθέασης ανάλογα την εκπομπή της ΝΕΡΙΤ κινείται κατά κανόνα στα ρηχά μεταξύ 1% και 7%.
Όταν όμως πρόκειται για μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων η ΝΕΡΙΤ δίνει το «παρών». Στο Μουντιάλ, στη μακρινή Βραζιλία, ο νέος δημόσιος φορέας είναι «παρών» αν και έχει μόνο δύο απεσταλμένους εκεί. Ο αθλητικός δημοσιογράφος Δημήτρης Μαλισιώβας, επί πολλά έτη υπάλληλος της ΕΡΤ, έχει φτιάξει ήδη τις βαλίτσες του. Ο 52χρονος έχει βρει στέγη στη ΔΤ, για την πρόσληψή του όμως με σύμβαση αορίστου χρόνου στη ΝΕΡΙΤ ο καλός αθλητικός ρεπόρτερ θα πρέπει να περιμένει. Στωϊκά, πάντως, λέει τη μαγική φράση, η οποία στη σύγχρονη Ελλάδα όχι μόνο έχοντας υπόψιν του το απίστευτο χάος στο διάδοχο της ΕΡΤ αποκτά κυριολεκτικά μία ιερή σημασία: «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…