ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ, ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ, ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ Η ΤΡΟΙΚΑ

@Επιστροφή των χρημάτων τους από το εξωτερικό ζητούν από τους ισχυρούς των media οι Γερμανοί και οι εκπρόσωποί τους για να προχωρήσει το «κούρεμα» των υποχρεώσεων του ΔΟΛ και του Πήγασου. Οι επιχειρηματίες Γιώργος Μπόμπολας και Σταύρος Ψυχάρης δεν έχουν βρει ακόμη την τελική φόρμουλα για να προχωρήσουν στο βήμα της συγχώνευσης. Μέχρι τώρα φαίνεται πως έχουν συμβεί τα εξής: Αποδέχονται την πρόταση της Alpha Bank για συγχώνευση των εταιρειών τους, εφόσον θα υπάρξει «κούρεμα» των δανείων τους. Διαφωνούν, όμως, με το αίτημα της επιστροφής από το εξωτερικό των χρημάτων που ενδεχομένως υπάρχουν εκεί. Η τελική απόφαση που θα λάβουν θα επηρεάσει και την πορεία του Mega, το οποίο χρειάζεται μετρητά για την πλήρη κάλυψη των υποχρεώσεών του. Η «τρόικα», όμως, και οι τράπεζες φαίνεται πως επεξεργάζονται και δεύτερο σχέδιο. Να μετοχοποιήσουν τα δάνειά τους και, σε συνεργασία με εκσυγχρονιστές δημοσιογράφους, με τους οποίους έχουν άριστες σχέσεις, να αναλάβουν τη διαχείρισή τους μέχρι να βρεθεί αγοραστής. Στην περίπτωση του Mega υπάρχει πάντοτε το σενάριο για τη συγχώνευση με το Star. Αν δεν βρεθεί κάποια λύση, μετά τη μετοχοποίηση θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης σε κάποιο γερμανικό κανάλι. Typologies. @ Συνάντηση κορυφής την περασμένη Πέμπτη στην Καθημερινή. Ο Γιώργος Μπόμπολας κατέβηκε στο Νέο Φάληρο και συνομίλησε επί μακρόν με τον Αριστείδη Αλαφούζο για τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν στα ΜΜΕ. Πληροφορίες για το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν υπάρχουν, εκτιμάται όμως πως τέθηκε το θέμα της απόσυρσης της Καθημερινής από τη διοίκηση του πρακτορείου διανομής Τύπου «Ευρώπη». Αναπόφευκτα, θα συζητήθηκε και το θέμα της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης ΔΟΛ- Πήγασου, υπό την προτροπή της Alpha Bank. Στο θέμα αυτό η οικογένεια Αλαφούζου, και ειδικά η «Καθημερινή», εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις για το «κούρεμα» των χρεών των εκδοτικών επιχειρήσεων. Σε κύριο άρθρο της, με τίτλο «Καθαροί κανόνες», η εφημερίδα είχε εκφράσει τη θέση: «…Όσο για τα περίφημα “κόκκινα” δάνεια, είναι σαφές ότι θα χρειασθούν καθαροί κανόνες και όροι που θα ισχύουν για όλους”». «Αλλιώς», έγραφε η εφημερίδα, «αντιμετωπίζεται όποιος έχει στηρίξει έμπρακτα την επιχείρησή του, ρισκάροντας την προσωπική του περιουσία και κάνοντας αιματηρές περικοπές, και αλλιώς όποιος δεν έχει αντιδράσει και δεν ρισκάρει καθόλου, γιατί θεωρεί ότι δικαιούται κάποιας ειδικής μεταχείρισης».
@Σε άλλες εποχές οι επιχειρηματίες που συνέταξαν εκ νέου το νέο νόμο για τα ΜΜΕ, γνώριζαν πως δεν θα μπορούσαν να περάσουν ούτε απέξω τέτοιες προκλητικές αλλαγές. Επιχειρήσεις ΜΜΕ πολλαπλώς επιδοτημένες από την εποχή του χρηματιστήριο, αποκτούν το δικαίωμα να συγχωνευτούν κατά εξαίρεση της υφιστάμενης νομοθεσίας, με το μοναδικό επιχείρημα πως αν δεν γίνει αυτό θα κλείσουν! Είναι οι ίδιοι που παρέμειναν σιωπηλοί, αν δεν συνέβαλαν κιόλας στα λουκέτα της ΕΡΤ, του Ater και της Ελευθεροτυπίας, τα οποία άφησαν χιλιάδες εργαζόμενους άνεργους στα ΜΜΕ. Και είναι εκείνοι που εξακολουθούν να κερδίζουν σε βάρος και των υπολοίπων επιχειρηματιών και εκδοτών που τα τελευταία χρόνια ήταν τη συνήθεια να πληρώνουν κανονικά και τις τράπεζες και τους εργαζόμενους.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…