Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον των περιφερειακών καναλιών μετά την μετάβαση στην ψηφιακή Εποχή

Την α­νη­συ­χί­α τους για το μέλ­λον των πε­ρι­φε­ρεια­κών σταθ­μών εκ­φρά­ζουν σε ε­ρώ­τη­ση τους προς τον υ­πουρ­γό υ­πο­δο­μών και με­τα­φο­ρών οι βου­λευ­τές της Πε­λο­πον­νή­σου με­τα­ξύ των ο­ποί­ων και ο βου­λευ­τής Μεσ­ση­νί­ας Θα­νά­σης Πε­τρά­κος με­τά την με­τά­βα­ση στην ψη­φια­κή ε­πο­χή. Οι βου­λευ­τές α­να­φέ­ρουν με­τα­ξύ άλ­λων ό­τι, «σύμ­φω­να με ε­κτι­μή­σεις, υ­πό αυ­τές τις συν­θή­κες εί­ναι α­δύ­να­τον να λει­τουρ­γή­σουν πε­ρισ­σό­τε­ροι α­πό ο­κτώ (8) Πε­ρι­φε­ρεια­κοί Σταθ­μοί σε ό­λη την Ελ­λά­δα, εκ των ο­ποί­ων 2-3 α­πό την Ατ­τι­κή, 1-2 α­πό την Θεσ­σα­λο­νί­κη, ί­σως 1 α­πό την Κεν­τρι­κή Ελ­λά­δα και μέ­χρι 2 α­πό την Κρή­τη. Ό­λοι οι υ­πό­λοι­ποι εί­ναι κα­τα­δι­κα­σμέ­νοι να κλεί­σουν.»
Η ε­ρώ­τη­ση των βου­λευ­τών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έ­χει ως ε­ξής:
«Στον το­μέ­α της τη­λε­ό­ρα­σης δρα­στη­ρι­ο­ποι­ούν­ται τα ι­δι­ω­τι­κά τη­λε­ο­πτι­κά κα­νά­λια ε­θνι­κής εμ­βέ­λειας A­L­P­HA, A­L­T­ER, A­N­T­ΕΝ­ΝΑ, ΜΑ­ΚΕ­ΔΟ­ΝΙΑ TV, M­E­GA, ΣΚΑ­Ϊ και S­T­AR τα ο­ποί­α σύ­στη­σαν την ε­ται­ρεί­α “D­i­g­ea – Ψη­φια­κός Πά­ρο­χος Α.Ε.­”. Η ε­ται­ρεί­α αυ­τή έ­χει κύ­ρια δρα­στη­ρι­ό­τη­τα την πα­ρο­χή υ­πη­ρε­σι­ών δι­κτύ­ω­σης και πο­λυ­πλε­ξί­ας [m­u­l­t­i­p­l­e­x­i­ng], αλ­λά και δι­κτύ­ου ευ­ρυ­εκ­πομ­πής [b­r­o­a­d­c­a­s­t­i­ng] τό­σο στα ι­δι­ω­τι­κά κα­νά­λια ε­θνι­κής εμ­βέ­λειας, ό­σο και στους ι­δι­ω­τι­κούς πε­ρι­φε­ρεια­κούς τη­λε­ο­πτι­κούς σταθ­μούς της Ελ­λά­δας.Η συγ­κε­κρι­μέ­νη ε­ται­ρί­α στην 7 Φε­βρου­α­ρί­ου 2014, ύ­στε­ρα α­πό έ­να δι­α­γω­νι­σμό που κα­ταγ­γέλ­θη­κε α­πό τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ως φω­το­γρα­φι­κός και α­φού εί­χε ο­δη­γη­θεί σε “ξαφ­νι­κό θά­να­το” η ΕΡΤ, α­να­κη­ρύ­χθη­κε α­πο­κλει­στι­κός υ­περ­θε­μα­τι­στής για το σύ­νο­λο των δι­και­ω­μά­των χρή­σης ρα­δι­ο­συ­χνο­τή­των ε­θνι­κής και πε­ρι­φε­ρεια­κής κά­λυ­ψης, που πρα­κτι­κά ση­μαί­νει ό­τι α­νέ­λα­βε το έρ­γο της ψη­φια­κής με­τά­βα­σης και την ευ­θύ­νη της ε­πί­γειας ψη­φια­κής εκ­πομ­πής ό­λων των ε­λεύ­θε­ρων ι­δι­ω­τι­κών τη­λε­ο­πτι­κών σταθ­μών της χώ­ρας.Α­ξι­ο­ση­μεί­ω­το εί­ναι το γε­γο­νός ό­τι στο δι­α­γω­νι­σμό συμ­με­τεί­χε μό­νο αυ­τή η ε­ται­ρεί­α και το τί­μη­μα για την εκ­χώ­ρη­ση του ψη­φια­κού φά­σμα­τος α­πεί­χε σκαν­δα­λω­δώς α­πό ε­κεί­νο που ε­κτι­μού­σε σχε­τι­κή με­λέ­τη.
Ό­σον α­φο­ρά στην Πε­λο­πόν­νη­σο, το δι­καί­ω­μα χρή­σης “χα­ρί­στη­κε” στην D­I­G­EA – και μά­λι­στα χω­ρίς αυ­τή να εκ­δη­λώ­σει εν­δι­α­φέ­ρον – για τα ε­πό­με­να 15 χρό­νια με τί­μη­μα 214 χι­λιά­δες €, το ο­ποί­ο σή­με­ρα φαί­νε­ται να το δι­α­χει­ρί­ζε­ται κα­τά το δο­κούν και κερ­δο­σκο­πι­κά, κά­τι που τε­λι­κά θα ο­δη­γή­σει σε υ­πέρ­με­τρη συρ­ρί­κνω­ση των  πε­ρι­φε­ρεια­κών σταθ­μών και μεί­ω­ση των συ­χνο­τή­των αυ­τών.Πιο συγ­κε­κρι­μέ­να, πα­ρό­τι η ε­ται­ρί­α ι­σχυ­ρί­ζε­ται ό­τι “με ά­ρι­στα πέ­ρα­σε στην ψη­φια­κή ε­πο­χή η Πε­λο­πόν­νη­σος” α­πό τις πρώ­τες μέ­ρες ε­φαρ­μο­γής του s­w­i­t­ch – o­ff υ­πάρ­χουν αρ­κε­τές πε­ρι­ο­χές στις ο­ποί­ες δεν φθά­νει σή­μα ή “χά­νε­ται” ε­νώ ε­κτι­μά­ται ό­τι τα προ­βλή­μα­τα θα εν­τα­θούν με­τά τους κα­λο­και­ρι­νούς μή­νες.
Ε­πι­πλέ­ον, ή­δη τί­θε­ται θέ­μα Δε­σπό­ζου­σας Θέ­σης και Α­θέ­μι­της Αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας α­πό τους πε­ρι­φε­ρεια­κούς σταθ­μούς στην Πε­λο­πόν­νη­σο που δεν θα αν­τέ­ξουν το κό­στος (υ­πο­λο­γί­ζε­ται σε 4100 έ­ως 4300 ευ­ρώ το μή­να α­νά πά­ρο­χο προ­γράμ­μα­τος) αλ­λά και την πί­ε­ση που τους α­σκεί­ται τε­χνη­έν­τως ό­πως α­να­φέ­ρουν. Για πα­ρά­δειγ­μα, οι 16 πε­ρι­φε­ρεια­κοί πά­ρο­χοι προ­γράμ­μα­τος θα έ­χουν μέ­σο ρυθ­μό με­τά­δο­σης 1.5 M­b­ps (ε­λά­χι­στη υ­πο­χρέ­ω­ση του πα­ρό­χου δι­κτύ­ου) έ­ναν­τι του­λά­χι­στον 3 M­b­ps των ε­θνι­κών και ά­ρα χα­μη­λό­τε­ρης ποι­ό­τη­τας σή­μα ό­χι μό­νο α­πό τους αν­τα­γω­νι­στές τους αλ­λά και α­πό την ή­δη πα­ρε­χό­με­νη ποι­ό­τη­τα του σή­μα­τος τους σή­με­ρα. Ευ­νό­η­το δε εί­ναι ό­τι εξ αρ­χής κα­θί­σταν­ται μη αν­τα­γω­νι­στι­κοί. Ε­πι­πρό­σθε­τα, οι πε­ρι­φε­ρεια­κοί πά­ρο­χοι δι­α­φαί­νε­ται ό­τι θα εί­ναι αυ­τοί που θα ε­πη­ρε­α­στούν και  α­πό την ε­φαρ­μο­γή των  Ευ­ρω­πα­ϊ­κών Α­πο­φά­σε­ων/Συ­στά­σε­ων για τη χρή­ση των πα­ρε­χό­με­νων ρα­δι­ο­συ­χνο­τή­των (άρ­θρο 5 παρ. 5 α­πόφ. 716-003) κα­θώς και των μνη­μο­νια­κών δε­σμεύ­σε­ων. Με α­πλά λό­για, κα­λούν­ται να ε­πε­κτεί­νουν τις δρα­στη­ρι­ό­τη­τές τους χω­ρι­κά σε ό­λη την Πε­λο­πόν­νη­σο και Στε­ρε­ά με κίν­δυ­νο σε δύ­ο χρό­νια να χά­σουν τις συ­χνό­τη­τες τους κα­θώς αυ­τές προ­βλέ­πε­ται να πα­ρα­χω­ρη­θούν στην κι­νη­τή τη­λε­φω­νί­α.
Εν κα­τα­κλεί­δι και σύμ­φω­να με ε­κτι­μή­σεις, υ­πό αυ­τές τις συν­θή­κες εί­ναι α­δύ­να­τον να λει­τουρ­γή­σουν πε­ρισ­σό­τε­ροι α­πό ο­κτώ (8) Πε­ρι­φε­ρεια­κοί Σταθ­μοί σε ό­λη την Ελ­λά­δα, εκ των ο­ποί­ων 2-3 α­πό την Ατ­τι­κή, 1-2 α­πό την Θεσ­σα­λο­νί­κη, ί­σως 1 α­πό την Κεν­τρι­κή Ελ­λά­δα και μέ­χρι 2 α­πό την Κρή­τη. Ό­λοι οι υ­πό­λοι­ποι εί­ναι κα­τα­δι­κα­σμέ­νοι να κλεί­σουν.
Για τους πα­ρα­πά­νω λό­γους, ε­ρω­τών­ται οι κ. Υ­πουρ­γοί:
Με­τά την τρο­πο­ποί­η­ση της 716-007  α­πό­φα­σης (ΦΕΚ 1587/17-6-2014)  σε τι ύ­ψος δι­α­μορ­φώ­νε­ται το Κό­στος Α­νά­πτυ­ξης και Λει­τουρ­γί­ας Δι­κτύ­ου Πε­ρι­φε­ρεια­κής Εμ­βέ­λειας (ΚΑΛΔΠ) και το Κό­στος Α­νά­πτυ­ξης και Λει­τουρ­γί­ας Δι­κτύ­ου (ΚΑΛΔ);
Ποι­ο εί­ναι το Α­νώ­τα­το Ό­ριο Τι­μών α­νά ε­θνι­κό και πε­ρι­φε­ρεια­κό σταθ­μό;
Ποι­ο εί­ναι το τί­μη­μα που θα κα­τα­βά­λει η ΝΕ­ΡΙΤ για την “προ­σω­ρι­νή” με­τά­δο­ση του πε­ρι­ε­χο­μέ­νου της μέ­σω D­I­G­EA στην Πε­λο­πόν­νη­σο;
Γνω­ρί­ζε­τε ό­τι υ­πάρ­χουν προ­βλή­μα­τα με τη λή­ψη του σή­μα­τος λό­γω της ι­σχύ­ος σε αρ­κε­τές πε­ρι­ο­χές της Πε­ρι­φέ­ρειας Πε­λο­πον­νή­σου;
Τί­θε­ται θέ­μα Δε­σπό­ζου­σας Θέ­σης και Α­θέ­μι­της Αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας; Πα­ρα­βι­ά­ζε­ται η Ελ­λη­νι­κή και  Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Νο­μο­θε­σί­α με βά­ση την μο­νο­πω­λια­κή θέ­ση της D­I­G­EA;»

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…